Gazete Vatan Logo

Emekli ve memur ne kadar zam alacak? Memur enflasyon farkı oluştu mu? 2023 memur zammı ne olur?

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü enflasyon rakamlarındaydı. Emekli ve memurun 2023 ocak zammı için belirleyici olacak son 6 aylık enflasyon rakamları beklenirken ekim ayı enflasyon oranı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Memurlar, temmuz ve ocak ayı olmak üzere yılda iki kez zam alıyorlar. Memur ve emekliler maaşlarına toplu sözleşme zammına ek yüzde enflasyon farklı alacak. Zam oranın belirlenmesinde etkili olan enflasyon rakamları ise yılın ikinci yarısı için takip ediliyor. Peki, Memur enflasyon farkı nasıl hesaplanır? Memur ve emekli maaş zam oranı ne oldu? Memur enflasyon farkı kaç oldu? İşte detaylar…

Emekli ve memur ne kadar zam alacak? Memur enflasyon farkı oluştu mu? 2023 memur zammı ne olur?

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte memur ve memur emeklisinin 2022 yılının ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyonla birlikte belirlenecek zam oranı merak ediliyor. Memur ve memur emeklisinin 2023 Ocak ayında alacağı zam oranını belirleyen enflasyon oranı TÜİK tarafından açıklandı. Milyonlarca kişinin maaşında artışa neden olacak enflasyon oranının kaç olduğu araştırılıyor. Peki, Emekli ve memur ne kadar zam alacak? Memur enflasyon farkı oluştu mu? 2023 memur zammı ne olur?

2022 EKİM AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı enflasyon verileri açıklandı. Ekim ayında enflasyon aylık yüzde 3,54, yıllık ise 85,51 olarak gerçekleşti.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları, emekli aylıkları Ocak 2023'te yüzde 8, Temmuz ayında yüzde 6 oranında artırılacak, enflasyon farkları da ayrıca ilave edilecek.

Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerinin ocak maaşlarına enflasyon farkı gelecek. SSK ve Bağ-kur emeklilerinin de zam oranları 2 Ocak'ta belli olacak.

Haberin Devamı

Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarını kapsayan dört aylık dönemde enflasyon yüzde 10,84 olarak gerçekleşti. Bu rakama göre memur ve memur emeklileri yüzde 7'lik toplu sözleşme zammına ek olarak en az yüzde 3,84'lük enflasyon farkına hak kazandı. Yeni yılda memurlar yüzde 8 oranında toplu sözleşme zammı alacak. Dört aylık rakamlara göre memurun ocak ayı zammı enflasyon farkıyla birlikte toplam yüzde 11,84 olacak. Son iki aylık veriyle birlikte kesin zam oranı netleşecek.

2023MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNİN MAAŞ ZAMMI NASIL BELİRLENECEK?

Memur maaşları ve emekli memur aylıklarına yapılan toplu sözleşme zamları 2018 yılından beri enflasyonun altında kaldığı için her 6 ayda bir enflasyon farkı yansıtılıyor. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam son 6 aylık enflasyona göre belirleniyor.

Memur ve emeklinin maaşı ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez artıyor. Memur ve memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeye göre 2 yılda bir belirlenirken, son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamların üzerine çıkarsa fark ekleniyor. SSK ve Bağkur emeklisi de 6 aylık enflasyon ne kadar gerçekleşmişse o oranda zam alıyor.

Haberin Devamı

Toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları, emekli aylıkları 2023 yılının ocak ayında geçerli olmak üzere yüzde 8, Temmuz ayında yüzde 6 oranında artırılacak, enflasyon farkları da ayrıca ilave edilecek.

MAAŞLARA REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret, emekli zammı ve memur zammı başta olmak üzere sosyal refah düzenlemeleri ile vatandaşın alım gücünü artıracak adımlar için hükümete talimat verdi. Yapılacak düzenlemelerle enflasyonun refah kaybında yol açtığı tahribat kademe kademe giderilecek.

MEMUR VE EMELİYE BEKLENEN ZAM ORANI NEDİR?

Yıl sonu enflasyonunun en az yüzde 65, en fazla ise yüzde 75 bandında olacağını öngörülüyor. Bununla beraber de 6 aylık enflasyon neticesinde memurlar ve emeklilere enflasyon farkı kadar bir maaş artışı göreceği tahmin ediliyor. 

Haberin Devamı