Gazete Vatan Logo

2022 emlak vergisi ne kadar oldu? Emlak vergisi arttı mı?

2022 vergi, harç ve ceza oranları Resmi Gazete'de yayımlandı. Değerleme oranı yüzde 36,2 olarak belirlenmişti. Vergi, harç ve cezalarda ücretler yeni yılla birlikte geçerli olacak. Emlak vergisi ise yüzde 18,10 oranında zamlandı. Peki, 2022 emlak vergisi ne kadar oldu? Emlak vergisi nasıl hesaplanır? 2022 emlak vergisi ücreti ile ilgili detaylar...

2022 emlak vergisi ne kadar oldu? Emlak vergisi arttı mı?

2022 vergi, harç ve cezalarında değerleme oranı yüzde 36,2 olarak belirlenmişti. 2022 vergi, harç ve ceza ücretleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan tarife ile emlak vergisi ise yüzde 18,10 oranında zamlandı. Peki, 2022 emlak vergisi ne kadar oldu? Emlak vergisi nasıl hesaplanır? 2022 emlak vergisi ücreti ile ilgili detaylar...

2022 EMLAK VERGİSİ NE KADAR OLDU?

Emlak vergi değerleri, 2022 yılında, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı (yüzde 18,10) kadar artırılarak hesaplanacak.

Böylece, Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri 6 milyon 173 bin liranın üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabi olacak.

Vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları da yeni yıl için yeniden değerleme oranının yarısı kadar yükseldi.

Bu kapsamda, vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları 6 milyon 173 bin lira ile 9 milyon 260 bin lira arasında olanların (bu tutar dahil) 6 milyon 173 bin lirayı aşan kısmı için binde 3 olarak tespit edildi.

Haberin Devamı

Söz konusu taşınmazlardan değeri 12 milyon 347 bin liraya kadar olanların (bu tutar dahil) 9 milyon 260 bin lirası için 9 bin 261 lira, fazlası için binde 6'lık oran belirlendi.

Değeri 12 milyon 347 bin liradan fazla olanlarda sınır, bu tutar için 27 bin 783 lira, fazlası için ise binde 10 olarak hesaplandı.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Emlak vergilerinin ilgili belediyeye bizzat gidilerek ödeniyor. Emlak Vergileri Belediyelerin banka hesap numaralarına EFT veya havale yoluyla da ödenebiliyor. Bazı belediyelerin internet siteleri üzerinden vergi ödeme ve borç sorgusu da yapılabiliyor.

Emlak vergisini online olarak şu şekillerde ödeyebilirsiniz…

1- Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin banka hesabına havale ya da EFT yapabilirsiniz.

2- Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden de emlak vergisi ödeme işlemleri yapabileceğiniz alanlar arasında yer alıyor.

3- E-Devlet platformu üzerinden çeşitli vergi borçlarınızı da ödeyebilirsiniz.
Platformdaki “İnternet Vergi Dairesi” sekmesinden emlak verginizi de görüntüleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

EMLAK VERGİSİ NASIL SORGULANIR?

Emlak vergisi, e-Devlet sistemi üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hizmet verdiği İnternet Vergi Dairesi'nden emlak vergisi sorgulayabilirler. https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesi üzerinden emlak verginizi sorgulayabilir varsa emlak vergisi borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ayrıca bankaların cep şubesi uygulamalarından da emlak vergisi ödemesi yapılabilmektedir.