Gazete Vatan Logo

YÖK Anadolu Projesi nedir? Hangi üniversiteler eşleşti?

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Yeni YÖK’ün politikaları ve projeleri kapsamında kurgulanarak planlanmış olan YÖK Anadolu Projesi hayata geçti. Peki, YÖK Anadolu Projesi nedir? Genç ve kıdemli üniversiler hangileri? Üniversite eşleştirme protokolü neleri içeriyor? İşte YÖK Anadolu Projesi hakkında merak edilenler...

YÖK Anadolu Projesi nedir? Hangi üniversiteler eşleşti?

YÖK Anadolu Projesi ile 15 genç üniversite toplam 63 bölümündeki öğrencilerin bazı dersleri, bu 12 üniversitenin kıdemli hocalarından almalarıyla eğitimde kalitenin ve mezun niteliğinin artırılması amaçlanıyor. Proje ile yine bu bölümlerdeki genç akademisyenlerin de kıdemli üniversitelerin araştırma alt yapılarından, kütüphane imkanlarından yararlanmaları, ortak yayın ve projeler gerçekleştirmeleri yoluyla daha donanımlı ve daha yetkin hale gelebilmelerine imkân sağlanıyor.

YÖK ANADOLU PROJESİ NEDİR?

Dünya yükseköğretimindeki üniversitelerin eşleştirme projeleri modellemeleri de dikkate alınarak geliştirilmiş olan “YÖK Anadolu Projesi”nin ilk aşaması 2018 yılında Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde yapılan toplantıda 24 üniversitede “Dijital Dönüşüm Projesi” ile hayata geçirilmiş ve halen 2006’dan sonra kurulmuş toplam 54 üniversitemizde başarı ile devam etmektedir.

Yeni YÖK tarafından yükseköğretimimizde ilk kez uygulanacak olan “YÖK Anadolu Projesi”, yeni kurulan veya gelişmekte olan “genç üniversitelerin”, belirlenen bazı alanlarda gelişiminin diğer üniversiteler tarafından desteklenmesi amacıyla, akademik insan gücü ve araştırma alt yapısı bakımından daha gelişmiş “kıdemli üniversiteler” ile eşleştirilmesini öngörmektedir.

Haberin Devamı

Proje kapsamında yapılan ön çalışmalar neticesinde Genç ve Kıdemli üniversiteler arasında eşleştirme protokolleri imzalanarak, proje kapsamındaki eşleştirmelerin “alanları, niteliği, öğrenci, akademik ve idari personel hareketliliği, eğitim ve öğretim, Ar-Ge ve proje alanlarında yapılacak işbirliklerinde üniversitelerin hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümler belirlenmiştir.

YÖK Anadolu Projesi içerisinde, 12 kıdemli üniversitemizin kıdemli öğretim üyeleri, 2006’dan sonra kurulan 15 Genç Üniversitemizin çeşitli bölümlerdeki öğrencilerine bizzat ders verecekler ve araştırma alanlarında danışmanlık yaparak yol göstereceklerdir. Üniversiteler araştırma alt yapılarını ve kütüphane olanaklarını karşılıklı olarak birbirlerine açacaklardır.

Proje, lisansta olduğu kadar, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki genç akademisyenlere de önemli katkılar verecektir. Üniversitelerimizin “Açık Bilim – Açık Erişim” ve uzaktan eğitim olanakları da pandemi döneminde projenin yürütülmesine geniş bir kolaylık sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülecek olan projenin 2020-2021 akademik yılı bahar dönemi ile itibariyle hayata geçirilmesi planlanıyor. YÖK Anadolu Projesinden yararlanacak olan genç üniversitelerimizdeki öğrenci sayısı 170 bin 480’dir.

İLK OLARAK “GENÇ” VE “KIDEMLİ” ÜNİVERSİTELER BELİRLENDİ

Proje kapsamında YÖK tarafından ilk olarak “Genç Üniversiteler” olarak adlandırılan 2006 yılı sonrasında kurulan 15 devlet üniversitesi ile; “Kıdemli Üniversiteler” olarak adlandırılan 2006 yılından önce kurulmuş, belirlenen alanlarda insan gücü ve araştırma alt yapısı bakımından daha gelişmiş 12 devlet üniversitesi belirlenmiştir.

Genç Üniversiteler: “Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis Eren, Erzincan Binali Yıldırım, Hakkâri, Iğdır, Kilis 7 Aralık, Munzur, Muş Alparslan, Siirt ve Şırnak” Üniversiteleridir.

Haberin Devamı

Kıdemli Üniversiteler: “Ankara, Bursa Uludağ, Çukurova, Ege, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Orta Doğu Teknik ve Selçuk” Üniversiteleridir.

PROJE KAPSAMINDA İMZALANAN “EŞLEŞTİRME PROTOKOLÜ” NELERİ İÇERİYOR?

• Bir üniversite en fazla iki üniversite ile eşleştirme protokolü yapabilecek,

• İki üniversite arasındaki eşleşme en fazla 5 bölüm/program düzeyinde yapılabilecek,

• Genç Üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler Kıdemli Üniversitelerin eğitim programlarında verilen derslerden yararlanabilecek,

• Kıdemli Üniversitelerde bulunan kıdemli öğretim üyelerinin Genç Üniversitelerin belirlenen alanlardaki programlarında ders vermesi sağlanacak,

• Eşleşen üniversitelerin eğitim ve öğretim, araştırma altyapıları ve kütüphane imkânları karşılıklı olarak kullanılabilecek,

• Kıdemli Üniversitelerin sahip olduğu bilgi ve tecrübelerin Genç Üniversitelere aktarılmasına yönelik planlama yapacak,

Haberin Devamı

• Eşleşen üniversiteler belirleyecekleri alanlarda ortak yayın ve projeler yürütebilecek,

• YÖK, Koordinasyon Kurulunun yıllık izleme ve değerlendirme raporları sonucuna göre eşleştirmeyi sonlandırma hakkına sahip olacak.

PROJENİN TAKİBİ İÇİN “KOORDİNASYON KURULU” OLUŞTURULDU

Üniversiteler arasında eşleştirme işlemlerinin yürütülmesi, eşleştirme protokolünün değerlendirilmesi ve izlenmesi amacıyla YÖK tarafından bir “Koordinasyon Kurulu” oluşturuldu.

Koordinasyon Kurulu eşleşen üniversitelerden yıllık rapor isteyebilecek, gerekli hallerde yerinde incelemelerde bulunabilecek ve inceleme sonucu hazırlanan rapor Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına sunulacak. Eşleştirme işlemleri ve sonrasında üniversiteler arasındaki koordinasyonu, ilgili üniversitelerce “koordinatör” olarak belirlenen öğretim üyeleri tarafından sağlanacak.