Gazete Vatan Logo

YKS 2. ek tercihler başladı mı, YKS 2. ek tercih kılavuzu yayımlandı mı? 2. Ek tercih yapma ekranı ve kılavuzu…

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 2021-2022 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ikinci ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacaktır. 2. tercih başvurusunda bulunmak isteyen öğrenciler kılavuz ve tercihlere ilişkin araştırmalarını yoğunlaştırdı ve “YKS 2. ek tercih tarihler başladı mı, ek tercih kılavuzu yayımlandı mı?” sorularına yanıt arıyor.

YKS 2. ek tercihler başladı mı, YKS 2. ek tercih kılavuzu yayımlandı mı? 2. Ek tercih yapma ekranı ve kılavuzu…

YKS 2021 1. Tercih sonuçlarının ardından, üniversitelerin boş kalan kontenjanlarına ilişkin 2. Ek yerleştirme başvuruları ÖSYM üzerinden alınacak. Adaylar, 2021-YKS İkinci Ek Yerleştirme tercihlerini, 14-18 Ekim 2021 tarihleri arasında T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaklardır. 2021-YKS İkinci Ek Yerleştirme tercih işlemleri, 14 Ekim 2021 tarihinde saat 09.00’da başlayacak,18 Ekim 2021 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

YKS 2. EK TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI!

2021-YKS Yükseköğretim Programlarına İkinci Ek Yerleştirme Kılavuzuna, aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini kılavuz bilgileri doğrultusunda yapmaları gerekmektedir.

2021-YKS Yükseköğretim Programlarına İkinci Ek Yerleştirme Kılavuzu

140 PUAN ALANLAR İÇİN TERCİH SÜRECİ BAŞLADI

140 puan alan öğrenciler ikinci ek yerleştirme aşamasında tercih yapabilecekler. İkinci ek yerleştirmede boş kalan kontenjanlar için TYT puanı en az 140 olan adaylar 2 yıllık ön lisans, AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek.

Haberin Devamı

ÖSYM Başkanı Halis Aygün 140 puan alanların tercih sürecine ilişkin daha öncesinde "2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel (ilk) yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar için herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylara yönelik bu sene iki 'Ek Yerleştirme' yapılacak. 1'inci Ek Yerleştirme aşamasında genel yerleştirmede olduğu gibi Temel Yeterlilik Testi (TYT) için 150, Alan Yeterlilik Testi (AYT)/ Yabancı Dil Testi (YDT) için 180 baraj puanı uygulaması geçerli olacak.

YKS ikinci ek yerleştirme dönemi başladı. 18 Ekime kadar sürecek tercih döneminin adaylar için çok önemli bir fırsat olduğunu söyleyen İAÜ Genel Sekreteri Sebahattin Kutlu, Lisans programları için barajı 180den 170e, önlisansta ise 150den 140a çekme kararı alınmıştı. İşte bu kararın uygulandığı tercih dönemine girildi. YÖK kılavuzu yayımladı, 230 bin boş kontenjan var. Adaylar, rehber öğretmeniyle görüşüp, üniversite ve bölümleri iyi inceleyip tercih yapsın dedi.

Haberin Devamı

Bugün başlayan YKS 2nci ek yerleştirme dönemine ilişkin adaylara önerilerde bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Genel Sekreteri Sebahattin Kutlu, Pandemi nedeniyle öğrenciler bu yıl farklı bir üniversiteye hazırlık sürecinden geçti. Okullarından, kurslardan uzak bir şekilde sınava çalıştılar. Önceki yıllarla kıyasladığımızda biraz daha zor bir matematik testinin de etkisiyle farklı puanlar, başarı sıraları geldi. Arkadaşlar ağustos ayında tercihlerini yaptı ve üniversitelere yerleşti diye konuştu.

Kutlu, Bu yıl tercih yapma hakkına sahip daha az aday vardı. Bu da yerleştirme sonuçlarına yansıdı. Ondan sonra ek tercihler yapıldı ve üniversitelere yerleştirme süreci tamamlandı. Ancak YÖK bu sene tercih yapma hakkına sahip aday sayısında gözle görülür bir azalma var ve tedbir alınabilir açıklaması yaptı. Nitekim cumhurbaşkanlığının da önerisiyle ilave ek tercih yapılmasına yönelik karar alındı ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İKİNCİ EK TERCİHLER CİDDİ BİR FIRSAT

Birçok adayın tercih yapabileceğini aktaran Kutlu, İkinci ek yerleştirmede lisans programları için barajı 180den 170e, önlisansta ise 150den 140a çekme kararı alındı. İşte bu kararın uygulandığı tercih dönemine girildi. Bugün başlayan ikinci ek tercih dönemi 18 Ekim Pazartesi akşamı sona erecek. Birçok aday şimdi tercih yapma hakkına sahip. Arkadaşlarımız için çok ciddi bir fırsat doğdu, tercih yaparak 4 yıllık veya 2 yıllık bir programa yerleşebilir dedi.

230 BİN BOŞ KONTENJAN VAR

Şu anda Türkiye genelinde 230 bin boş kontenjan olduğuna dikkat çeken Sebahattin Kutlu, Ciddi bir rakam bu arkadaşlarımız bu fırsattan yararlanabilir. Hukuk, tıp gibi programlar için yine başarı sıralaması şartı devam ediyor. Dil puanıyla öğrenci alan öğretmenlik programındaki adaylar tercih yapabilir diye konuştu.

TABAN PUANA DİKKAT EDİN

ÖSYM kılavuzu bu sabah yayınladığını söyleyen Kutlu, Adaylar kılavuzu doğru bir şekilde incelesin. Orada yeni hesaplanmış ve yayınlanmış. Puanımızın tuttuğu veya eşit olduğu bölümleri tercih edeceğiz. Aldığınız puanın 5 puanı üstü yazsanız, gelmez. Zaten onu tercih edemiyoruz, istediğimiz bölümde taban puan oluşmuşsa, yazdığımız yere puanımızın tutması lazım. Bazı bölümler ilk ve ek yerleştirmede zaten dolmamıştır, dolayısıyla taban puan oluşmamıştır. O zaman barajı geçen tüm adaylar tercih yapabilir ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTELERİ ZİYARET EDİN, BÖLÜMLERİ İNCELEYİN

Adayların hemen rehberlik uzmanıyla bir araya gelmesini öneren Kutlu, Yazmak istedikleri üniversiteleri ziyaret etsin, bölümleri incelesin. İlk yerleştirmede 2,5 milyon aday 900 bin kontenjan için tercih yaptı. Şu anda da 230 bin gibi ciddi boş kontenjan var. Adaylar, kılavuzu doğru inceleyip, doğru bilgi alırsa gerçekten isteyerek okuyabilecekleri, girebilecekleri bölümler olacaktır dedi.

KİMLER TERCİH YAPABİLİR?

Daha önce bir bölüme ilk veya ek yerleştirmeyle yerleşmiş adayların kaydolsa da olmasa da tercih yapamayacağını söyleyen Kutlu, Eğer hiç tercih yapmadıysa veya tercih yapıp yerleştirilmediysem ya da özel yetenek sınavıyla yerleştiysem ikinci ek yerleştirmede tercih yapabilirim. Hemen hemen her bölümde boşluk var önemli olan kendileriyle uyumlu olan, severek yapacakları programı seçmeleridir. Seçtikleri meslekleri bir ömür yapacaklar. Üniversite olarak 2 bin boş kontenjanımız bulunuyor. Birçok bölümümüzde bir, iki kişilik yerimiz var. Adaylar kılavuzu iyi inceleyip, araştırıp tercih yapsın diye konuştu.