Gazete Vatan Logo

Üniversiteler ne zaman açılıyor? Uzaktan eğitim geçen üniversiteler hangileri?

Sağlık Bakanlığı'ndan YÖK’e güz döneminde uzaktan eğitim tavsiyesi geldi. Bu haberin ardından üniversite öğrencileri internette 'Üniversiteler ne zaman açılıyor? Uzaktan eğitim geçen üniversiteler hangileri? Üniversiteler uzaktan eğitime mi geçti?' sorularını araştırıyor. İşte YÖK'ün açıklaması ve uzaktan eğitime geçen üniversiteler ile ilgili bilgiler...

Üniversiteler ne zaman açılıyor? Uzaktan eğitim geçen üniversiteler hangileri?

Sağlık Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) gönderdiği güz dönemindeki eğitime dair görüş yazısına verdiği cevapta üniversitelerde eğitimin uzaktan yapılmasını tavsiye etti. YÖK ise kararı üniversitelere bıraktı. Peki, Üniversiteler ne zaman açılıyor? Uzaktan eğitim geçen üniversiteler hangileri? Üniversiteler uzaktan eğitime mi geçti? İşte YÖK'ün üniversitelere gönderdiği tavsiye yazısı ve uzaktan eğitime geçen üniversiteler...

YÖK ÜNİVERSİTELERE YAZI GÖNDERDİ!

YÖK corona virüs sürecinde üniversitelerin açılması ve eğitimi ile ilgili Sağlık Bakanlığı'ndan tavsiye aldı.

Sağlık Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) gönderdiği güz dönemindeki eğitime dair görüş yazısına verdiği cevapta üniversitelerde, “2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde, teorik derslerin mümkün olduğunca uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılmasını, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda ise uygulamaların mümkünse ertelenmesini” istedi.

YÖK tarafından bütün üniversite rektörlüklerine gönderilen yazıda, Covid-19 küresel salgınıyla mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarınca kendi alanlarına alınacak tedbirlere ilişkin çeşitli düzenlemeler yapıldığı ve bunların uygulamaya konulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Yazıda, yükseköğretim kurumlarının alacağı tedbirlere ilişkin YÖK'ün çerçeve kararları ihtiva eden "Küresel Salgında Yeni Normalleşme Rehberi" yayınladığı anımsatıldı.

Yükseköğretim kurumlarına öğrencilerin sağlıklı bir eğitim sürdürebilmelerinin temini için geniş inisiyatif tanındığı, Sağlık Bakanlığının önerileri ve kamuoyu ile paylaştığı verileri, bulundukları bölge ve illerdeki salgın hastalığın seyri ve bünyelerindeki fakülte ve birimlerinin mahiyetini dikkate alarak, eğitim ve öğretimin sürdürülebilirliği bakımından yetkili kurullarında karar almalarına imkan tanındığı ifade edilen yazıda, son günlerde Covid-19 hastası olanların sayısında ciddi artışların görüldüğü kaydedildi.

YÖK yetkilileri gelen tepkiler üzerine, "Toplum sağlığını ilgilendiren bir konuda Sağlık Bakanlığı görüşünün aksine bizim inisiyatif kullanma durumumuz olamaz. MEB gibi bizde salgın sürecinde Sağlık Bakanlığının tavsiyelerine uyuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?

YÖK'ün verdiği bilgiler ışığında üniversiteler açılış tarihlerine ve eğitim şekillerine kendileri karar verecek. Bu kapsamda bilgi almak isteyen öğrencilerin, öğrencisi oldukları üniversitelerin resmi sosyal medya hesapları ile web sitelerini takip etmesi gerekiyor.

YÖK daha önce yaptığı açıklamada, üniversitelerden eğitimlerine 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlama yapmaları istendiğini açıklamıştı.

UZAKTAN EĞİTİME GEÇEN ÜNİVERSİTELER

Üniversiteler, 2020-2021 eğitim yılında eğitimin nasıl olacağı konusunda, senatolarında yapılan toplantılar neticesinde alınan kararları resmi web siteleri ve sosyal medya hesaplarından ilan ediyor.

Son olarak İstanbul'da eğitim veren Yıldız Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi, bu kapsamda senatolarında alınan kararları duyurdu.

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi bugün yaptığı açıklama ile bu eğitim döneminde derslerin uzaktan yapılacağını ilan etti. Kurumun açıklamasının tamamı şöyle;

"Üniversitemizin senato kararına göre 2020-2021 akademik yılı güz döneminde öğretim faaliyetleri uzaktan öğretim (çevrimiçi) usulü ile gerçekleştirilecektir. Öğrencilerimiz çevrimiçi öğrenim usulü ile yani derslerini canlı olarak internet üzerinden takip edeceklerdir. Bu şekilde her şeyden önce korona virüse karşı ciddi bir önlem almış olacağız, riskli grup içinde yer alan öğrenci, öğretim elemanı ve idari personelimizin sağlık endişelerini izale etmiş olacağız."

Yıldız Teknik Üniversitesi de uzaktan eğitim modeli ile eğitimlerine devam edeceğini açıkladı. Rektör'ün Twitter hesabından konuya dair bilgiler verildi.

Üniversitelerden bazılarının aldığı kararlar şöyle:
Boğaziçi Üniversitesi
22 Ekim’de başlayacak güz dönemi dersleri ağırlıklı olarak online olsa da bazıları yüz yüze yapılacak. Final sınavları yüz yüze olacak, derslik ve laboratuvarda yapılacak çalışmalara katılacak öğrenciler bir form dolduracak. Maske ve masefe kuralına uymak zorunlu olacak. Kültürel ve sportif faaliyetler ile kulüp faaliyetleri önceden başvurularak gerekli sağlık önlemlerinin alınması ile planlı bir şekilde yapılacak. Okuldaki yurtlardan biri de karantina yurdu olarak hizmet verecek.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 4, 5 ve 6’ncı sınıf klinik uygulamaları, Veteriner Fakültesi 4 ve 5’inci sınıf klinik uygulamaları, Sağlık Bilimleri Fakültesi ‘Ebelik’ programı 3 ve 4’üncü sınıf uygulamaları, Florance Nightingale Hemşirelik Fakültesi 4’üncü sınıf ‘klinik uygulama’ dersi hariç, üniversitenin tüm birimlerinde önlisans ve lisans dersleri, uygulamaları ve sınavları uzaktan öğretim yöntemiyle yapılacak. Lisansüstü teorik dersler dijital imkânlarla uzaktan öğretim yöntemiyle, tez ve uygulamalar ise yüz yüze yapılacak.
Dokuz Eylül Üniversitesi
Derslerin bir kısmı uzaktan, bir kısmı ise gerekli düzenlemeler ve önlemler alınarak yüz yüze yapılacak. YÖK’ün alacağı kararlar ve pandeminin gidişatı değişiklik yapılmasına neden olursa buna göre karar alınacak.
Uludağ Üniversitesi
Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, çalışmaların devam ettiğini, uygulama ve staj gerektiren birimlerde derslerin küçük gruplar halinde ve yüz yüze yapılacağını diğer birimlerde hibrit eğitim öngördüklerini açıkladı. Öğrencilere yüz yüze eğitimi mi yoksa online eğitimi mi tercih ettiklerine yönelik soru sorulacağını belirten Rektör Kılavuz, yüz yüze eğitimi tercih edenler için derslikteki öğrenci sayısının, o dersi seçen öğrenci sayısının üçte birinin geçmeyeceğini vurguladı.
Ege Üniversitesi
26 Ekim’de başlayacak güz dönemi derslerinde örgün ve uzaktan eğitim birlikte uygulanacak. Üniversite senatosunun aldığı karara göre, güz yarıyılında tıp, diş hekimliği fakülteleri ve yabancı diller yüksekokulu hariç diğer fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları eğitim ve öğretimlerinin yüzde 40’ını online (senkron) olarak yapacak.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Dersler uzaktan eğitimle yapılacak. Uzaktan yapılması mümkün olmayan uygulama dersleri için tedbirler alınacak.
Yıldız Teknik Üniversitesi
Tüm önlisans, lisans ve lisansüstü programları ve yabancı diller yüksekokulu eğitimleri uzaktan eğitimle senkron ve ders programlarında belirtilen saatlerde yapılacak. Bazı lisans ve lisansüstü derslerinin eş zamanlı olarak hem uzaktan hem yüz yüze yapılabilmesine imkân sağlanacak. Lisans ve lisansüstü eğitimde uygulamalı eğitim yapılması gereken durumlarda ders, proje, tez çalışmaları yüz yüze gerçekleştirilecek.
Bilgi Üniversitesi
Eğitim 5 Ekim’de başlayacak ve hibrit model uygulanacak. Dileyen öğrenciler derslerini uzaktan eğitim araçlarıyla dileyenler ise sınıf ortamında takip edebilecek.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
Üniversite Senatosu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında derslerin, büyük çoğunlukla uzaktan öğretim yöntemiyle yapılmasını kararlaştırdı.
Ankara Üniversitesi
Rektör Prof. Dr Necdet Ünüvar, Twitter hesabından, üniversite senatosunun 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılı öğretim süreçleriyle ilgili kararlarını yayımladı. Buna göre, klinik uygulama veya intörn eğitimi içeren programlarda karma eğitim (hibrit), diğer programlarda ise uzaktan eğitim yöntemleri uygulanacak. Teorik dersler ve teorik dersle bütünleşen laboratuvar uygulamaları uzaktan öretim yoluyla çevrimiçi yapılacak. Üniversitenin tıp, diş hekimliği, hemşirelik ve veteriner hekimliği programlarında yürütülen klinik uygulama veya intörn eğitimleri, pandemiden korunma, fiziki koşullar ve öğrenci sayıları dikkate alınarak seyreltilmiş gruplarla dönüşümlü olarak ilgili fakülteler tarafından planlanacak. Öğretmenlik uygulamaları, pandemi koşulları ve korunma kuralları dikkate alınarak ilgili kurumlarla işbirliği içinde yürütülecek.
Bursa Teknik Üniversitesi
Senato’nun aldığı kararla yeni eğitim ve öğretim döneminin ilk yarısını, uzaktan eğitim yöntemiyle yürütecek. Toplam 11 maddeden oluşan işleyişte, ‘uzaktan eğitim faaliyetlerinin senkron ve asenkron yöntemlerle dersin yürütücü tarafından okul içerisinde ve ders programlarında belirlenen saatlerde yapılması’ öngörülüyor. Tüm alınan kararların, ‘pandemi sürecine bağlı olarak Yükseköğretim Kurumunun alacağı kararlara göre değişebileceği’ de vurgulanıyor.
İskenderun Teknik Üniversitesi
Üniversite Senatosu, Rektör Vekili Prof. Tolga Depci başkanlığında toplanarak yeni dönemle ilgili kararlar aldı. Toplantıda salgın koşulları nedeniyle öğretimin güz döneminde uzaktan yapılması kararlaştırıldı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Tolga Depci, yüz yüze öğretim yapmayı çok istediklerini ancak toplum olarak içinde bulunulan sürecin buna çok elverişli olmadığını belirtti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi
Anadolu Üniversitsi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak ile ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu imzasıyla yayınlanan açıklamada, tüm dünyayı tehdit eden Kovid-19 salgını nedeniyle 2019-2020 bahar yarıyılında eğitim ve öğretim faaliyetleri büyük ölçüde uzaktan öğretim teknikleri kullanılarak yapıldığı belirtildi. Açıklamada, Kovid-19 salgınının hala devam etmesi ve henüz vaka sayılarının beklenen seviyeye düşmemesi nedeniyle örgün eğitimin bütünüyle uygulanabilir olmadığı vurgulandı. Ancak üniversitelerin çok farklı alanlarda eğitim-öğretim faaliyeti göstermesi sebebiyle de tüm akademik birimlerde uzaktan eğitimin uygulanamayacağı ifade edildi.
Sakarya ile Sakarya Uygulamalı Bilimler üniversiteleri
Sakarya ile Sakarya Uygulamalı Bilimler üniversiteleri, Kovid-19 tedbirleri kapsamında 2020-2021 güz dönemi için sağlık birimleri dışında uzaktan eğitim modeli kararı aldı.
KONYA’DA ORTAK KARAR
Konya’daki Selçuk, Necmettin Erbakan ile Konya Teknik Üniversiteleri ortaklaşa olarak, 2020-2021 eğitim öğretim güz yarıyılının uzaktan eğitim olacağı yönünde karar aldı. Üniversiteler kararlarını ortak açıklamayla duyurdu. Gerekçe olarak Konya’nın salgının en yoğun yaşandığı illerden birisi olması gösterildi.

Haberin Devamı