Gazete Vatan Logo

Lisede Türkçe geçme notu kaç, Türkçe'den 70 alamayan sınıfta mı kalacak? Türkçe’den 70 almak hangi sınıflar için geçerli, lise için geçerli mi?

Türkçe’den 70 almak zorunlu mu? Türkçe'den 70 puan altında alan öğrencilerin başarısız sayılacağı mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürürlüğe alındı. Sınıfta kalma yönetmeliği, 14 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, Türkçe'den 70 alamayan sınıfta mı kalacak? Türkçeden 70 almak lise için geçerli mi?

Lisede Türkçe geçme notu kaç, Türkçe'den 70 alamayan sınıfta mı kalacak? Türkçe’den 70 almak hangi sınıflar için geçerli, lise için geçerli mi?

Türkçe'den 70 puan alamayan öğrenciler sınıfta kalacak. Yayımlanan yeni yönetmeliğe göre Türkçe dersi, sınıf geçmede önemli bir rol oynayacak. Yıllık sınav ortalamasında Türkçe dersinden 70 ve altında kalan öğrenciler, diğer derslerinde başarılı olsa bile başarısız kabul edilecek. Diğer taraftan bu yıla kadar 45 olarak kabul edilen ders geçme notu ise artık 50 olarak kabul edilecek. İşte, Türkçe ve sınıf geçme hakkında MEB'in yayımladığı son detaylar

TÜRKÇE’DEN 70 ALMAK ZORUNLU MU, TÜRKÇE'DEN 70 ALAMAYAN SINIFTA MI KALACAK?

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte şu ifadeler yer aldı;

Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul” ibaresi “Ortaokul” olarak, “0-44,99” ibaresi “0-49,99” olarak ve “45,00” ibaresi “50,00” olarak değiştirilmiş, aynı fıkrada yer alan “Yüzlük puan sisteminde” ibaresinden sonra gelmek üzere “Türkçe dersi haricindeki dersler için” ibaresi eklenmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Türkçe dersinden ise 0-69,99 puanlar başarısız, 70,00 ve üzeri puanlar başarılı olarak değerlendirilir.”

Haberin Devamı

Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Bir üst sınıfa devam etmek için öğrencinin iki dönem puanının aritmetik ortalaması Türkçe dersi için 70,00’dan, diğer dersler için 50,00’dan az olamaz.”

Yönetmeliğin 31 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “devamsızlık yapanlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Türkçe dersinden yıl sonu puanı 70,00’dan az olanlar” ibaresi eklenmiş ve aynı bentte yer alan “45’ten” ibaresi “50,00’dan” olarak değiştirilmiştir.