Gazete Vatan Logo

Troposfer Nedir, Özellikleri Nelerdir? Troposfer Akaçıncı Katmandır, Ne İşe Yarar?

Troposfer bilim dalları arasında en ilgi çekici konulardan biridir. Özellikle atmosfer ile ilgilenen kişilerin sıkça kullandığı kelimelerden biridir. Bu kelimenin anlamını ve özelliklerini bilen kişiler konuya daha hakim hale gelmektedir. Troposfer bir çeşit katman adıdır. Hava yuvarlarında yer alan katman yaklaşık 11 ila 13 km kalınlığındadır.

Troposfer Nedir, Özellikleri Nelerdir? Troposfer Akaçıncı Katmandır, Ne İşe Yarar?

Atmosferde oluşan bu troposfer gazların oluştuğu katman çeşitlerinden biridir. %75 oranının gaz içermektedir. Aynı zamanda yerden yükseldiği her an ısısı da artmaya başlar. Atmosferin en alt tabakası olarak bilinen troposferin özellikleri de oldukça geniştir.

Troposfer Nedir?

Troposfer araştırması yapan kişiler konu hakkında pek çok yeni bilgiye de ulaşmaktadır. Bir çeşit katman adı olarak öne çıkan troposfer atmosferin en alt tabakası yerine geçmektedir. Yükseldiği her an ısısında da düşme yaşanmaktadır. Aynı şekilde kalınlığı toplamda 14 km olarak bilinir.

Yeryüzünde meydana gelen yağışların oluştuğu yer olarak da ifade edilebilir. Aynı şekilde yerden yükseldiği zaman ısısında ani artış meydana gelmektedir. Her bir ısı artışı da yağmur oluşumunu etkilemektedir. Yağmurlar burada bulunan su buharının genleşmesi sonucunda yağmaya başlamaktadır.

Troposfer Özellikleri Nelerdir?

Troposfer özelliklerini bilen kişiler konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaktadır. 11 ila 13 km aralığında troposfer kalınlığı bulunmaktadır. Aynı şekilde kendi içerisinde pek çok değişik özelliği de yer alır. Hava yuvarında oluşan bu katman ısının arttığı bölümlerden biridir.

Haberin Devamı

Isı artışına bağlı olarak yağmur yağmasına yardımcı olur. Atmosfer üzerinde bulunan gazların da %75'ini içermektedir. Yeryüzünde meydana gelen ışınlar sayesinde bir ısınma alanı oluşturur. Aynı şekilde atmosferin en alt tabakası olarak bilinen troposfer 100 m'de yaklaşık 0,5 santigrat artış göstermektedir.

Troposfer Kaçıncı Katmandır?

Troposfer hakkında araştırma yapan kişiler katman ayrımlarını da net olarak öğrenmektedir. Katman bakımından en düşük katman olarak troposfer bilinmektedir. Yeryüzüne yansıtan ışınların tamamı belirli bir ısı oluşturmaktadır. Bu ısı ise troposfer alanlarına etki etmektedir.

En alt tabakası yani birinci katman olarak bilinen troposfer kalınlığı ise 13 km'dir. %75 oranında gaz içermektedir. Üstelik ısı ile faaliyetlerini arttırmaktadır. Atmosferin en alt tabakasına verilen isim troposferdir. Bu şekilde yağmurların yağdığı yer olarak da bilinir.

Haberin Devamı

Troposfer Ne İşe Yarar?

Troposfer yağmur yağan katmanlardan biridir. Üzerinde toplanan gazların genleşmesi sonucunda yağmur oluşumu başlamaktadır. Yeryüzünde yansıyan ışınların tamamı belirli bir gaz ve ısı oluşturmaktadır. Bu gaz bulutunun yerden yükselmesi sonucunda ısı artışı başlamakta ve yağışlar meydana gelmektedir.