Gazete Vatan Logo

‘Siber takip’ yakaladı YGS'yi iptal edildi

ÖSYM, YGS öncesinde cep telefonuyla, soru kitapçığını ve boş cevap kağıdının fotoğrafını sosyal medyada paylaşan adayın sınavını, kural ihlali nedeniyle iptal etti

‘Siber takip’ yakaladı YGS'yi iptal edildi

‘Siber Takip Merkezi’ adı altında bir yapı oluşturan ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesinde cep telefonu aracılığıyla soru kitapçığı ve boş cevap kağıdının fotoğrafını sosyal medyada paylaşan adayın sınavını, kural ihlali nedeniyle iptal etti. “Siber Takip Merkezi” tarafından tespit edilen paylaşım, kamera kayıtlarının incelenmesiyle de doğrulandı ve aday hakkında idari işlem başlatıldı.

ÖSYM Başkanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “YGS başlamadan önce sınav soru kitapçığı kapağı ile boş cevap kağıdının fotoğrafını çekip internetten paylaşan aday tespit edilmiş olup hakkında gerekli idari işlemler başlatılmıştır” denildi.

‘Telefonu nasıl soktu?’

ÖSYM Basın ve Halka İlişkiler Müşavirliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, ÖSYM Siber Takip Merkezi, adayların, sınav görevlilerinin ya da başka ilgililerin Twitter, Instagram, Facebook gibi tüm sosyal medya araçları yoluyla herhangi bir paylaşım yapıp yapmadıklarını sürekli takip ediyor. Yetkililer, “Pazar günü yapılan YGS başlamadan önce bir adayın soru kitapçığını ve boş cevap kağıdını sosyal medyada paylaştığını tespit ettik. Adayın sınav salonunu tespit ederek kamera kayıtlarını inceledik. Adayın paylaşım yaptığını bu kayıtlardan doğrulatarak adayın sınavını iptal ettik ve idari işlem başlatıldı” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

YGS sonuçları ‘cep’ten öğrenilebilecek

Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) giren adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM’nin resmi internet sitesi dışında, mobil cihazlardan da öğrenebilecek. ÖSYM tarafından 13 Mart Pazar günü gerçekleştirilen ve 2 milyon 178 bin 563 adayın katıldığı YGS’nin sonuçları, 25 Mart 2016’da açıklanacak. Adaylar sınav sonuçlarına, ÖSYM’nin resmi internet sitesi dışında, mobil cihazlardan da kolaylıkla ulaşabilecekler. Google Play ve App Store’da hazırlanan “ÖSYM Mobil” uygulaması ile adaylar programı indirip bir kez güncelleme yaptıktan sonra, 2016 YGS sonuçları otomatik olarak cihazlarına bildirim olarak gelecek. “ÖSYM Mobil” sistemi 3 ekrandan oluşuyor. Adaylar, TC kimlik, YU numarası ve Aday İşlemleri Sistemi’nde (AİS) tanımlı şifreleri ile sisteme giriş yapabilecek. Sisteme giriş yapıldıktan sonra “sınav liste” ekranında, AİS’te sonuç bilgisi bulunan adaya ait 2016 YGS sonuçları, sonuç açıklama tarihine bakılarak listelenecek. Sınav sonuç ekranından da adaylar 2016 YGS sınav sonuç bilgilerine ulaşabilecek. Linklere, ÖSYM’nin resmi internet sitesinden ulaşılabilecek.

Haberin Devamı