Gazete Vatan Logo

Plankton Nedir? Plnktonların Özellikleri Ve Türleri Nelerdir?

Deniz bilimi içerisinde sıkça kullanılan kelimelerden biri planktondur. Plankton balık türlerinin besin kaynağı olarak adlandırılır. Her bir planktonun kendi içerisinde ayrı bir özelliği vardır. Mikroskopik canlı türlerine ve gözle görülen boyutlarına da bu isim verilmektedir. Farklı boyutlarda oluşan canlılar okyanusların çoğunluğunu kaplamaktadır.

Plankton Nedir? Plnktonların Özellikleri Ve Türleri Nelerdir?

Aynı zamanda balıkların temel besin kaynakları da plankton olarak bilinir. Büyük deniz ve okyanuslarda yaşayan canlı türlerinin tamamı plankton tüketmektedir. Bu sayede yaşamlarını sürdürmekte ve besin ihtiyaçlarını da karşılamaktadır.

Plankton Nedir?

Plankton görevleri başlıca denizde yaşayan balık ve canlı türlerinin besin ihtiyacını karşılamadır. Biyoloji biliminde de sıkça geçen bu kelime tüm canlı türlerini kapsamaktadır. Aynı zamanda denizcilikle uğraşan çoğu kişi bu isme hakimdir. Plankton çeşitleri ve boyutları da bulunduğu konuma göre farklılık göstermektedir.

Balıkların temel besin kaynağı olarak adlandırılan planktonlar hareket yeterliliğine sahip değildir. Hücreye sahip durumda olan canlı türlerinin tamamına plankton adı verilmektedir. Bu planktonlar tüm deniz canlılarının besin kaynağı olarak adlandırılmaktadır.

Planktonların Özellikleri ve Türleri Nelerdir?

Planktonların özellikleri ve türleri de kendi içerisinde gruplara ayrılmaktadır. Plankton türlerinin tamamı tek hücreye sahip canlılardan oluşmaktadır. Aynı zamanda okyanusların belirli alanlarında toplanarak yaşamlarını burada devam ettirmektedir.

Haberin Devamı

Sergilemiş olduğu görüntü ise gözle görünür biçimdedir. Havadan ve kuşbakışı bakıldığı zaman planktonlar görülmektedir. Su içerisindeki canlı devamlılığını sağlama adına plankton üremesi oldukça önemlidir. Canlılar atmosferdeki yağış oranına göre üreme göstermekte ve çoğalmaktadır.

Plakton Ne İşe Yarar?

Planktonlar genel olarak canlıların tamamının besin ihtiyacını karşılamakla görevlidir. Okyanuslarda yaşayan her bir canlı planktonlar ile beslenmektedir. Aynı zamanda deniz üzerinde canlılığın devam etmesi durumu da bu şekilde gerçekleşmektedir. Planktonlar genel olarak tek hücreden oluşmaktadır.

Aynı şekilde farklı özelliklere sahip olan planktonların işlevleri de değişmektedir. Mikroskopik ortamda görülen planktonların yanı sıra gözle görülen de pek çok plankton çeşidi bulunmaktadır. Oldukça küçük boyutlara sahip olan planktonlar canlı yaşamını olumlu şekilde etkilemektedir.

Haberin Devamı

Planktonlar Nasıl Oluşur?

Planktonların oluşum şekilleri genel olarak deniz sıcaklığına bağlı değişmektedir. Aynı zamanda atmosferde oluşan yağışlar da bu canlı türünün üremesine katkı sağlamaktadır. Plankton oluşumlarında tek hücreli canlı üremesi gerçekleşmektedir. Aynı zamanda hızla çoğalma gösteren bu canlıların okyanusun belirli bölümlerinde sabit kalmaktadır.

Planktonların tamamı farklı özellik taşımaktadır. Üstelik hem büyük boyutlarda hem de küçük boyutlarda plankton oluşumları mevcuttur. Okyanus bilimcilerin sıkça araştırdığı konulardan biri olarak plankton oluşumu büyük önem taşır.