Gazete Vatan Logo

OBP ile alan liseler 2022 hangileri, lise OBP hesaplama nasıl yapılır? LGS puansız öğrenci alan liseler için OBP puanı hesaplama!

Okul puanı ile alan liseler hangileri, OBP hesaplama nasıl yapılır? Sorularının ardı arkası kesilmiyor. MEB tarafından 5 Haziran’da gerçekleştirilen LGS sınavının sonuçları açıklandı. Sonuçların ardından “OBP ile alan liseler 2022 araştırması” hızlandı. Peki, lise OBP hesaplama nasıl yapılır? LGS puansız öğrenci alan liseler için OBP puanı hesaplama…

OBP ile alan liseler 2022 hangileri, lise OBP hesaplama nasıl yapılır? LGS puansız öğrenci alan liseler için OBP puanı hesaplama!

LGS sonuçlarının açıklanmasıyla OBP ile alan liseler 2022 hangileri, sorusuna da yanıt aranmaya başlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, merkezi sınav başvurusunun 8'inci sınıf öğrencileri için otomatik yapıldığı sınava 1 milyon 31 bin 799 öğrenci girdi ve katılım oranı yüzde 83 olarak gerçekleşti. Sınava 48 farklı ilden katılan 193 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Puanların 100 ile 500 arasında değiştiği dağılımda 400-500 puan arasında puan alan öğrenci oranı geçen seneye göre artış gösterdi. Öğrencilerin yüzde 9,93'ü 400-500 puan aralığında yer aldı. Öğrencilerin en yoğun bulunduğu puan aralığı (yüzde 56,04) ise 200-299 oldu. Peki, Lise OBP hesaplama nasıl yapılır? LGS puansız öğrenci alan liseler için OBP puanı hesaplama!

OBP İLE ALAN LİSELER 2022 HANGİLERİ?

OBP ile öğrenci alan liseler henüz açıklanmadı.

LGS OBP NASIL HESAPLANIR?

OBP yani Ortaöğretim Başarı Puanı, ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin almış oldukları derslerden elde ettiği başarı puanıdır. Bilinen adıyla daha çok okul puanı olarak kullanılır.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde liseye geçiş yapacak öğrencilerin değerlendirilmesi ile, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden Lise mezuniyet puanı) 5 ile çarpılarak OBP'ye dönüştürülür. Böylelikle, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de 500 olarak elde edilir. 50'nin altında olan diploma notları ise 50 olarak değerlendirmeye alınır.

Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde on ikisi (katsayı=0,12) merkezi sınavdan alınan puanlara eklenerek adayın yerleştirme puanları hesaplanır.

OBP LGS'Yİ NASIL ETKİLER?

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin almış oldukları derslerden elde ettiği başarı puanıdır. Bilinen adıyla daha çok okul puanı olarak kullanılıyor.

Merkezi yerleştirmelerde okul puanı olan OBP, yani Ortaöğretim Başarı Puanının LGS üzerinde etkisi normalde bulunmamaktadır. Ancak birden fazla adayın merkezi sınavda aynı puanı alması ve aynı okulu tercih etmeleri söz konusu olduğu durumlarda, okul puanının LGS üzerinde etkisi devreye girer.

Haberin Devamı

Yerel yerleştirme işlemlerinde ise; okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri ve Okul Başarı Puanının üstünlüğü kriterlerine göre yapılır.

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.