Gazete Vatan Logo

Müsadere Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Müsadere Sistemi Osmanlı'da Nasıl Uygulanmıştır?

Yasak edilen herhangi bir şeyin elden alınması müsadere sistemi olarak değerlendirilir. Aynı zamanda suçlu görünen bir kişinin malına devlet tarafından el konulması olarak anlatmak mümkündür. Tabii müsadere sisteminin belli başlı sebepleri vardır ve bu sebepler doğrultusunda Osmanlı döneminde kullanılmıştır.

Müsadere Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Müsadere Sistemi Osmanlı'da Nasıl Uygulanmıştır?

Genelde haksız kazanç ile birlikte zengin olan görevliler mallarına el koyabilmek için Osmanlı İmparatorluğu kapsamında kullanıldığını ifade etmek mümkün. Maddi açıdan haksızlıklara engel olmak ve adam kayırmaca gibi birçok unsurun önüne geçebilmek için önemli bir yere sahiptir.

Müsadere Sistemi Nedir?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan Müsadere sistemi, belli sebepten dolayı suçlu görülen kişinin malına devlet tarafından el konulması biçiminde değerlendirilir. Tabii yasak olan bir durumun elden alınması olarak da anlatmak mümkündür. Devlet bünyesinde yer alan önemli kişilerin ya da çalışanların, haksız yere zengin olması ile beraber bu malları el konulması şeklinde değerlendirilmiştir.

Bu uygulama ve sistem doğrultusunda idam edilen devlet memurları ya da farklı kişilerin, devlet tarafından mallarına el konulması olarak da kullanılmıştır. Daha sonra İkinci Mahmut tarafından kaldırılan bu sistemin, ilk başlarda oldukça önemli bir adalet ortaya çıkardığını söylemek mümkündür.

Müsadere Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Müsadere sisteminin en önemli özelliği haksız yere kazanç elde etmiş kişilerin ellerine mal konulmasıdır. Bu devlet memuru ya da halktan herhangi biri olabilir. Bu sayede yatak edilen bir durum kanun gereği kişinin elinden alınır. En önemli özellikleri içerisinde ise, yüksek ve kazancı elde etmiş kişilerin varislerine bir şey bırakmayacaklarını düşünmesini engelleme olmaktadır. Böylece devlet tarafından el konulması ile beraber bu mal ve mülk, adaletli bir şekilde dağıtılır.

Fakat daha sonra taşra yöneticileri padişahı ve sadrazamı hediyeler sunmak için Müsadere sistemini kullanmıştır. Adaletsiz birtakım durumlar ortaya çıkmaya başladığı için İkinci Mahmut döneminde Müsadere sistemi kaldırılmıştır. Ancak bu döneme kadar pek çok farklı adaletsizlik karşısında değerlendirilmiş önemli sistemler içerisinde yer aldığını söylemek mümkün.

Müsadere Sistemi Osmanlıda Nasıl Uygulanmıştır?

Müsadere sistemi Osmanlı Devleti bünyesinde genel olarak kanun nezdinde ele alınmış ve uygulanmıştır. Özellikle haksız yere elde etmiş oldukları kazanç doğrultusunda, bu kazançların devlet tarafından kanun çerçevesinde el konulması olarak değerlendirilmiştir. Yapılan inceleme ve tespitler neticesinde, Tam olarak nereden geldiği belli olmayan ciddi kazançların tespit edilmesi ile devlet bu duruma el atmıştır.

Haberin Devamı

Diğer yandan yüksek yüksek kazancı bulunan ve varislerine vermeyeceği düşüncesi olan kişilerin elinden mallar alınmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun dört bir tarafında kanun çerçevesinde kullanılan bir sistem olduğunu ifade etmek gerekir.

Tabii yapılan tespitler neticesinde suçlu görülen kişilerin de haksız kazançlarına el konularak devlet tarafından bu mallar farklı biçimlerde değerlendirilmiştir. Özellikle Uzun bir dönem bu sistem adaleti yerine getirdikten sonra, yanlış yerlerde kullanıldığı için İkinci Mahmut tarafından kaldırılmıştır.