Gazete Vatan Logo

MSÜ puan hesaplama nasıl yapılır? MSÜ sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

MSÜ puan hesaplama 2022 detayları, MSÜ başvuru kılavuzunun açıklanmasıyla merak edilmeye başlandı. MSÜ başvuru ekranı açıldı. Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuru kılavuzunun yayımlanması ile başvuru detaylarına ilişkin detaylar da belli oldu. Merak edilen konulardan biri de puan hesaplama oldu. Peki, MSÜ puan hesaplama nasıl yapılır? MSÜ sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

MSÜ puan hesaplama nasıl yapılır? MSÜ sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı için başvuru kılavuzu yayımlandı. 13 Ocak 2022 tarihi itibariyle sınava ve başvurulara ilişkin detaylar netlik kazandı. Peki, MSÜ puan hesaplama nasıl yapılır? MSÜ sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

MSÜ PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Adaylar, soruların cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kâğıtlarına işaretleyecekler, cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir.

Cevaplar, her alt test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, alt testlerin her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Standart puanların hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

- Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili alt testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

- Tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Haberin Devamı

-Hesaplanan standart puanlar ve aşağıdaki Tablo'daki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanlarının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır.

-Ağırlıklı puanlar kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek adayların MSÜ-SAYISAL (SA), MSÜ-EŞİT AĞIRLIK (EA),MSÜ-SÖZEL (SÖ), MSÜ-GENEL (GN)puanları oluşturulacaktır.

MSÜ SINAVINDA 3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?

Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), Sosyal Bilimler alanında yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanındaki ilave 5 soruyu cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; Sosyal Bilimler alanında toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

Haberin Devamı

MSÜ yazılı sınavda Türkçe (40 soru), Tarih (5 soru), Coğrafya (5 soru), Felsefe (5 soru), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe soruları) (5 soru), Temel Matematik (40 soru), Fizik (7 soru), Kimya (7 soru), Biyoloji (6 soru) bölümlerinden sorular gelmektedir.

Adaylar, soruların cevaplarını optik okumaya elverişli cevap kâğıtlarına işaretleyecekler, cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Cevaplar, her alt test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, alt testlerin her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Standart puanların hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

Haberin Devamı

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili alt testten almış olduğu ham puan bulunacaktır. Yani MSÜ sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.