Gazete Vatan Logo

Mevsimler Ve İklim Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

Mevsimler, dünyanın dönüş hareketine bağlı olarak değişen hava hareketleridir. Dünya hem kendi hem de güneş etrafında dönmektedir. Kendi çevresinde dönüşü sayesinde gece ve gündüz oluşmaktadır. Güneşin etrafında dönüşüne bağlı olarak da mevsimler meydana gelmektedir. Güneş ışınlarının dünyaya ulaşımı sırasında ışın açıları değişmektedir. Bu durumda ısı farklılıkları da oluştuğundan mevsimler meydana gelmektedir.

Mevsimler Ve İklim Detaylı Konu Anlatımı Ve Örnek Sorular!

Mevsimler ve İklimler

Mevsimler ve iklimler güneş ile dünyanın hareketine bağlı olarak gelişmektedir. Dünya güneşin etrafında dönerken 23derece /27dakikalık açı oluşturmaktadır. Bu da 27 dakika 23 derece olarak ifade edilmektedir.

Güneş ışınları dünyaya aynı açıyla gelmemektedir. Bu durum düşüş bölgelerinde ısı farkları yaratmaktadır. Bu sıcaklık farklılıkları ise mevsimleri oluşturmaktadır. 1 yılda dört ayrı mevsim bulunmaktadır fakat mevsim geçişleri yılda 2 kez görülmektedir. Bu da 21 Aralık-21 Mart arası ve 21 Haziran ile 23 Eylül arası olarak görülmektedir.

21 Aralık ile 21 Mart arasında Güney yarımkürede yaz mevsimi yaşanmaktadır. Kuzey yarımkürede ise kış mevsimi yaşanmaktadır. Bu süreçte güney yarım kürede en uzun gündüz, kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanmaktadır.

Mevsimler Konu Anlatımı 

Mevsim, güneş ışınlarının oluşturduğu ısı değişiminden meydana gelen farklılıklar mevsimleri oluşturmaktadır. Mevsimlerin oluşumu 2 ana etkene bağlıdır. İlki Dünyanın güneşin etrafında dönüşü yani yıl oluşumudur. 2. Si ise Dünyanın dönüş ekseninde bulunan eğimdir. Bu durumda dünyanın güneş ile arasında bulunan mesafenin mevsimlere etkisi bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

21 Aralık tarihinden itibaren Güney yarımkürede yaz mevsimi kuzey yarımkürede ise kış mevsimi yaşanmaktadır.

21 Mart tarihi itibariyle ise kuzey yarımkürede ilkbahar mevsimi yaşanırken kuzey yarımkürede sonbahar başı olarak yaşanmaktadır. 21 Mart tarihinde her iki yarımkürede de gece/gündüz saati eşit olmaktadır.

21 Haziran tarihi itibariyle güney yarımküre kış mevsimi, kuzey yarımküre yaz mevsimi başlamaktadır. Aynı zamanda kuzey yarımkürede en uzun gündüz güney yarımkürede ise en uzun gece yaşanmaktadır.

23 Eylül tarihinde kuzey yarımkürede Sonbahar mevsimi başlamaktadır. Güney yarımkürede ise İlkbahar mevsimi başlamaktadır. Bu tarihte de gece/gündüz saatleri eşit olarak ölçümlenmektedir. Önemli bir ayrıntı da Güneş ışınlarının kuzey ve güney kutuplarına eğik olarak düşmesi nedeniyle daima sıcaklık düşük olmaktadır.

Atmosferde yaşanan hava olayları, dünyanın gözlemlenebilir etkenleridir. Dünyayı tamamen saran hava kütlesi Atmosfer olarak ifade edilmektedir. İçeriği; Azot, Oksijen, Su Buharı ve Karbondioksitten oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Hava hareketlerini değerlendiren Bilim Kuruluşuna Meteoroloji denmektedir. Meteoroloji uzmanları, hava basınç alanları, rüzgâr, kar, yağmur oluşumu ve yağışların kapasitesini ölçebilmektedir. İklimleri değerlendiren Bilim Dalı ise Klimatoloji olarak bilinmektedir.

Örnek Sorular!

İklimler ve hava olayları konusunda örnek sorular oldukça fazla sayıda oluşturulabilmektedir.

Aşağıda verilenlerden hangisi mevsim oluşma sebebi olarak doğru verilmektedir.

Dünyanın güneş etrafında dönmesi ve dünya ekseninin eğimli oluşu,

Dünya ile Güneş arasındaki mesafe,

Ayın dünya etrafında dönüyor olması,

Dünyanın kendi etrafında dönüşünden gece/gündüz oluşmaktadır.

Bu soruda doğru cevap A şıkkı olacaktır.

Aşağıda görülenlerden hangisi mevsim değişikliği tarihi değildir?

23 Eylül,

21 Haziran,

21 Mart,

21 Eylül

Doğru cevap D şıkkı olacaktır. 21 Aralık 21 Mart ile 21 Haziran 23 Eylül tarihleri Gündönümü yani Ekinoks oluşturmaktadır.

Haberin Devamı