Gazete Vatan Logo

Hudeybiye Antlaşması Özeti Ve Önemi... Hudeybiye Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Hudeybiye antlaşması aynı zamanda Hudeybiye barışı olarak da bilinmektedir. Bu antlaşma 628 yılında Mart ayında Medineli Müslümanlar ile Mekkeli putperestler arasında yapılan bir barış antlaşmasıdır. Yapılan bu antlaşma ile beraber Mekkeliler İslam devletini hukuken tanımıştır. O yüzden Müslümanların bir zaferi olması ile beraber, dönem açısından tarihin en önemli antlaşmaları içerisinde gelir.

Hudeybiye Antlaşması Özeti Ve Önemi... Hudeybiye Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Hudeybiye ismi ise imzayı attıkları yakın köyün ismi üzerinden geldiğini söylemek gerekir. Özellikle de İslamiyet'in yayılması konusunda Müslümanların önemli bir avantaj elde etmiş olduğu bir barış antlaşması olarak ön plana çıkar.

Hudeybiye Antlaşması Özeti ve Önemi

Bir Barış Antlaşması olarak öne çıkan Hudeybiye Antlaşması, Mekkeliler ile Medineliler arasında yapılan bir antlaşmadır. Daha doğrusu Mekkeli putperestler ile Medineli Müslümanlar arasında yapılmıştır. Mart ayının 628 yılında gerçekleşen bu antlaşma, aynı zamanda yapılan savaşın da son bulmasına olanak vermiştir. Aynı zamanda İslamiyet tarihinin en önemli barış mutabakatlarından biri olduğunu söylemek mümkündür.

Özellikle de İslam'ın kurulduğu ve yayılmaya başlandığı döneme denk gelmesiyle beraber Müslümanların önemli güç kazandığı bir dönemdir. Çünkü Yapılan bu antlaşma ile beraber Mekkeli putperestler, İslam devletini resmi olarak ve kanun nezdinde kabul etmiş sayarlar.

Bu da Müslümanların İslamiyet’i yayması noktasında elinin daha da güçlenmesine olanak vermiştir. Bu sebepten dolayı günümüzde hala tarih kitaplarında yazılan en önemli barış antlaşmaları içerisinde gelir.

Haberin Devamı

Hudeybiye Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Hudeybiye Antlaşması tarihi olarak ele alındığı zaman Mart ayının 628 yılına denk gelmektedir. Mart ayı için tam günü bilinmese ile bu ay ile beraber 622 yılında imzalanmıştır. Taraflar arasında ise Medineli Müslümanlar ve Mekkeli putperestler yer alır. Özellikle de İslam devletinin resmi olarak kabul edilmesi noktasında büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda yapılan barış antlaşması ile beraber birçok farklı maddesi ön plana çıkar.

- Mekkeli putperestler İslam devletini tanıyacak.

- Mekke'den bir Müslüman Medine'ye gidemeyecek.

- Bir Müslüman Medine'ye girmeye çalışırsa geri çevrilecek.

- Medine'den Mekke'ye sığınan olursa geri çevrilmeyecek. Aynı zamanda geri verilmeyecek.

- Her iki taraf arasında 10 yıl süreyle savaş yapılmayacak.

- Her iki tarafında hiçbiri malını ve canına bu süre zarfında dokunmayacak.

Bu şekilde yukarıda öne çıkan maddeleri ile beraber döneminin en önemli Barış antlaşmalarından biri olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle İslamiyet'in yayılması ve güçlenmesi noktasında önemli bir barış antlaşmasıdır.

Haberin Devamı

Hudeybiye Antlaşması Kimler Arasında İmzalanmıştır?

Yapılan zorlu bir savaşın ardından Hudeybiye Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma aynı zamanda Hudeybiye Barış Antlaşması olarak da bilinir. Çünkü yapılan antlaşma ile beraber 10 yıl boyunca her iki taraf hiçbir şekilde savaşmayacak ve birbirine zarar vermeyecektir. Yapılan bu barış antlaşması ise Mart ayının 628 yılında, Mekkeli putperestler ile Medineli Müslümanlar arasında gerçekleştirilmiş bir antlaşmadır.