Gazete Vatan Logo

Ek puanlı yerleştirme ne demek? Ek puanlı yerleştirme ile tercih yapılır mı, nasıl kullanılır?

YKS tercihleri başladı. 2022 yılında, YKS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2022 yılı yerleştirme puanları ile 2022 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır. Söz konusu bilgi sonrası adaylar “Ek puanlı yerleştirme ne demek? Ek puanlı yerleştirme ile tercih yapılır mı, nasıl kullanılır?” sorularına yanıt aramaya başladı.

Ek puanlı yerleştirme ne demek? Ek puanlı yerleştirme ile tercih yapılır mı, nasıl kullanılır?

YKS tercihlerinin başlamasıyla "Ek Puanlı Yerleştirme puanı" yeniden gündeme geldi. Ek puanlı yerleştirme puanı, adayın lise eğitimine paralel olarak üniversite bölümü tercih etmesi sonucu devreye giriyor. Peki, Ek puanlı yerleştirme ne demek?

EK PUANLI YERLEŞTİRME NE DEMEK, EK YERLEŞTİRME PUANI NEDİR?

Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır.

Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir. Öğrenci, meslek lisesinden, inşaat bölümünden mezunsa, işletme seçmesi hâlinde bu puandan faydalanamıyor. Adayın lisede okuduğu bölümle paralel bir üniversite bölümü seçmesi halinde ek puan devreye girebilmektedir. Buna en doğru örnek, lisede elektrik alanında eğitim gören bir öğrencinin üniversitede elektrik mühendisliği bölümünü seçmesi halinde ek puan alması şeklinde verilebilir.