Gazete Vatan Logo

Coğrafi Bilgi Sistemleri (Cbs) Nedir, Ne İşe Yarar? Cbs Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Coğrafi bölgelerin tamamında ilgili bölgeyi tanımlamak amaçlı CBS büyük önem taşımaktadır. Bu durum aynı zamanda Coğrafi bilgi sistemi şeklinde anlatılabilir. Bu sistemi kullanan kişiler ise Coğrafi bilgi sistemi bölümü mezunu olarak farklı yerlerde görevlerini gerçekleştirirler.

Coğrafi Bilgi Sistemleri (Cbs) Nedir, Ne İşe Yarar? Cbs Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Çok farklı veri tipinin bir araya gelmesi ve bütünleşmesiyle beraber ortaya çıkan bir sistem şeklinde anlatmak mümkündür. Harita kapsamında ele alınan veriler doğrultusunda ön plana çıkan bir sistemdir. Günümüzde coğrafi açıdan konum belirleme noktasında ve düzen için büyük önem taşır.

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Nedir?

Mekanı ya da konuma dayalı karar verme süreçleri içerisinde sosyal, ekonomik, çevresel ve benzeri gibi çok karmaşık yapının verilerinin kullanıcıya sunulması gibi işlevsel bütünleştirici bilgi sistemi CBS olarak bilinmektedir. Bu bağlamda verilerin toplanması, depolaması, kullanılması ve işlenmesi ile sorgulanması ve yönetimi gibi pek çok hususlar bu konuda ele alınır.

Aynı zamanda mekansal açıdan devamlı olarak güncelleme doğrultusunda işlem yapma imkanı verir. Kökeni aynı zamanda coğrafya biliminden gelen bu sistem, günümüzde dünya çapında birçok farklı alanda değişik amaçlar altında kullanılmaktadır.

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Ne İşe Yarar? 

Günümüzde artık birçok farklı sistem navigasyonlar ve harita sistemleri doğrultusunda konumsal olarak bulunur. Bu sistemleri verisel açıdan bir araya getiren, toplayan, depolayan ve kullanıcıya sunan sistem CBS olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

Mekansal konum analizinin yanı sıra bilgi katmanları düzenlemek suretiyle haritalama işlemi yapılmaktadır. Aynı zamanda 3 boyut sahneler ile görselleştirme sistemi de yine CBS sistemi doğrultusunda gerçekleşir. Böylece navigasyon ya da harita üzerinden konum belirleme için net adres sistemi oluşturulur.

İşte bu sebepten dolayı Coğrafi Bilgi Sistemleri, yani CBS günümüzde büyük öneme sahiptir. Günlük yaşamın içerisinde herkes birçok farklı yerde değişik ama şer altında bu haritalama sistemini kullanmaktadır.

CBS Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Özellikle birçok farklı devlet kurumları içerisinde CBS bölümü mezunları çalışma imkanı elde etmektedir. Tabii sadece devlet kurumları değil aynı zamanda özel sektörde çalışma şansı olduğunu söylemek mümkün olur.

- Belediyeler

- Tapu müdürlükleri

Haberin Devamı

- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

- Orman Genel Müdürlüğü

- Türk Silahlı Kuvvetleri

- Farklı özel sektörden şirketler

Bu şekilde yukarıda verilen birçok farklı yerde çalışma imkanı bulunan bir bölüm olduğunu söylemek mümkündür. Aynı zamanda günümüz konum saptama ve kullanımı söz konusu olduğunda, bu bölümün önünün açık olduğunu eklemek gerekir. Günümüzde de zaten hala çok fazla kullanılmakta ve daha da artış göstermektedir.