Gazete Vatan Logo

Beş Hececiler Kimlerdir? Beş Hececiler Şiir Akımı Özellikleri Nelerdir, Temsilcileri Kmlerdir?

Beş Hececiler aruz ve vezin tartışmalarına son noktayı koymuş bir akımdır. Şiire hece ölçüsünü başarı ile göstermiş olan kişilere beş şair denir. Şiire I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele dönemlerinden başlayarak, dilde millileşmeyi şiir diline eklemeyi başarmışlardır. Gerçekçi şiir anlayışına sahiptirler ve zaman zaman romantizme kaymıştırlar. 

Beş Hececiler Kimlerdir? Beş Hececiler Şiir Akımı Özellikleri Nelerdir, Temsilcileri Kmlerdir?

Beş Hececiler Kimlerdir? 

Beş Hececiler, şiire I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele dönemlerinde başlamıştır. Ateşkes yıllarında da istedikleri şöhreti yakalamışlardır. Beş şair, Anadolu'ya şiiri sokmayı başarmıştır. Şiirlerinde yurt güzellikleri, memleket sevgisi, kahramanlık ve yiğitlik konularını işlemişlerdir.

Hecenin bu beş şairi yoğun bir şekilde milli edebiyat akımından etkilenmiştir. Aruzu bırakıp şiirlerinde heceyi kullanmışlardır ve bu konuda da başarılı olmuşlardır. Beş Hececiler, Türk şiirine hece ölçüsünü getirmişlerdir. Dilde millileşme hareketini şiirlerine eklemeyi başarmışlardır. 

Beş Hececiler Şiir Akımı Özellikleri Nelerdir?

Beş Hececilerin kendilerine has şiir özellikleri vardır. Milli edebiyat akımından çok fazla etkilenmişlerdir. Beş Hececiler adıyla bilinen şairler şiire yeni bir heyecan getirmişlerdir. Şiirlerinde aruz ölçüsünü bırakarak hece ölçüsünü kullanmayı tercih etmişlerdir. Sade, anlaşılabilir, süsten uzak Türkçeyi şiirlerinde kullanmışlardır. Genç Kalemler dergisi sonrası dilde millileşme akımına devam etmişlerdir.

Haberin Devamı

Şiirlerinde Anadolu, memleket sevgisi, kahramanlık ve vatanın güzellikleri konularını güzelce işlemişlerdir. Fakat Anadolu’yu yakından tanımadıkları için Anadolu’nun gerçekçi yanını şiire tam bir şekilde yansıtamamışlardır. Bu sebeple bu durum bir eleştiri almalarına neden olmuştur. I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminde bol bol şiir yazdıkları için konularında memleketçi edebiyat ağır basmıştır. 

Şiirlerinde yalın bir anlatım görülür. Gerçekçi bir şiir anlayışına oldukları için zaman zaman romantizme de kaymışlardır. Romantizm konularını da pekiştirmişlerdir. Nesir diğer adıyla düz yazı cümlelerini şiirlerine eklemişlerdir. Halk şiirinin nazım türlerini şiirlerinde kullanmayı tercih etmişlerdir. Serbest ölçüyü şiirlerinde yazmayı denemişlerdir. Faruk Nafiz Çamlıbel’in öne çıkan şiiri olan “Sanat” topluluk görüşlerini iyi bir şekilde yansıtmıştır. 

Beş Hececiler Temsilcileri Kimlerdir?

Beş Hececiler grubunu oluşturan beş şair şu şekildedir:

Haberin Devamı

- Halit Fahri Ozansoy

- Orhan Seyfi Orhon

- Yusuf Ziya Ortaç

- Enis Behiç Koryürek

- Faruk Nafiz Çamlıbel

Beş Hececiler Hakkında 

1911’de Genç Kalemler dergisinde sanatçılar çalışmalara başlamıştır. Milli edebiyat kısa sürede etkili olmaya başlamıştır. Bu tablonun etkisi ile Beş Hececiler şiirlerinde Anadolu’yu işlemişlerdir. Halkın konuşmuş olduğu Türkçeyi şiire dahil etmişlerdir. Uzun süredir tartışma konusu olan hece ve aruz vezni tartışmasını sonlandırmışlardır. Bunun sonucunda hece ölçüsünü şiirlerinde kullanmışlardır.

Bu durum Türk edebiyatının dönüm noktasını oluşturmaktadır. Ziya Gökalp ve Ömer Seyfettin isimlerinin etkisiyle hece ölçüsüne geçiş yapmışlardır. Beş şair, Beş Hececiler olarak tanımlansa da hiçbir zaman bir araya gelerek bir topluluk kurmamışlardır. Sadece aynı döneme denk gelip, aynı fikirleri paylaştıklarından sanatsal bir grup olarak değerlendirilmişler. Böylelikle Beş Hececiler ismi layık görülmüştür.