Gazete Vatan Logo

Ad Aktarması Nedir, Özellikleri Nelerdir? Mecaz-I Mürsel (Ad Aktarması) Örnekleri Nelerdir?

Günlük yaşamda en çok kullanılan dil bilgisi konuları içerisinde Ad aktarması gelir. Bu kural aynı zamanda mecazi Mürsel olarak da ifade edilmektedir. Genel çerçevede bir kelimenin başka bir kelime yerine kullanılması biçiminde anlatılabilir. Bazı durumlarda bu benzetme olarak da ön plana çıkar.

Ad Aktarması Nedir, Özellikleri Nelerdir? Mecaz-I Mürsel (Ad Aktarması) Örnekleri Nelerdir?

Özellikle anlamın vurgusunu daha etkili hale getirmek amaçlı kullanılan bir kuraldır. Günlük hayatta birçok farklı kelime, başka bir kelimenin yerine geçerek anlamı doğrultusunda değerlendirilir. Bu durum daha çok isim sözcüklü yapılar üzerinden gerçekleştiği içinde Ad aktarması olarak ifade edilir.

Ad Aktarması Nedir?

Herhangi bir kelimenin yerine başka bir kelimenin kullanması ile aynı anlama oluşturmak Ad aktarması olarak bilinmektedir. Özellikle kullanılacak sözcüğün anlamını kapsayarak buna uygun şekilde değerlendirme imkanı sağlar. Bu da doğal olarak bir benzetme şeklinde öne çıkar. Günlük yaşamda farkında olarak ya da farkında olmadan cümle içerisinde çok fazla kullanıldığını ifade etmek mümkündür.

Bu bağlamda bir isim ya da bir eşya ile birçok farklı yapın, başka bir kelime üzerinden aynı anlam doğrultusunda ifade edilir. O yüzden Ad aktarması aynı zamanda mecazi Mürsel şeklinde değerlendirilmektedir. Genelde tek başına kullanılmaz ve anlamlı hale gelebilmesi için cümle içerisinde ele alınır.

Haberin Devamı

Ad Aktarması Özellikleri Nelerdir?

Belli başlı özellikleri ele alınarak dil bilgisi kuralları dahilinde ad aktarması kullanılır. Özellikle başka bir kelimeyi ifade edebilmek için bir sözcük ele alınır ve bu bağlamda değerlendirilir.

- Ad aktarması aynı zamanda mecazi Mürsel olarak bilinir.

- Bir isim veya bir sözcük yerine başka bir isim veya bir sözcük kullanılarak yapılır.

- Genelde şiirleri çok fazla kullanılan bir dil bilgisi konusudur.

- Cümle içerisinde kullanarak daha anlamlı hale getirilir.

- Doğrudan söylemek için bir durumun yerine, bir parçası ya da özelliği değerlendirerek söylenir.

Yukarıda verilen farklı özellikleri doğrultusunda birçok kelime ya da isim, başka bir kelime ya da isim üzerinden ad aktarması olarak kullanılabilir. Öğrenciler için eğitim konusunun dışında günlük yaşamda da çok fazla kullanıldığı ifade etmek mümkün. 

Mecaz-I Mürsel (Ad Aktarması) Örnekleri Nelerdir?

Mecazi Mürsel olarak da bilinen ad aktarması birçok farklı örnek eşliğinde ele alınarak kullanılabilir. Bu bağlamda genel anlamı bir kelimenin yerine başka bir kelime kullanarak ifade ediliş şekli biçimde öne çıkar. Ele alınan anlamı eşliğinde mecazi Mürsel kelimesi ad aktarması olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

- Üstümü çıkarıp hemen yatağa uzandım.

- Takım bugün çok kötü oynadı.

- Tüm stat hep birlikte bağırdı.

- Uzun bir süredir evde tencere kaynamıyor.

Bu gibi yukarıda verilen örneklere dayanarak birçok farklı cümle kurmak mümkün. Görüldüğü şekilde yukarıda belli başlı kelimeler başka bir kelime üzerinden anlamlı biçimde ifade edilir. Dili bilgisinin en çok kullanılan ve en önemli kuralları içerisinde bulunmaktadır.