Gazete Vatan Logo

Acımak Romanının Özeti... Acımak Nasıl Bitiyor, Karakterleri Kimler?

Genel olarak, Türk edebiyatında pek çok değişik yapıda, üslupta ve konuda yazılmış olan birçok önemli yapıtlar bulunmaktadır. Bu yapıtlardan biri de Acımak romanı olmaktadır. Acımak romanı edebiyatımızda yer alan en değerli eserlerden birisidir. Acımak romanı Reşat Nuri Güntekin tarafından yazılmış olan,1928 yayım tarihli, 127 sayfadan oluşan önemli eserlerden biridir.

Acımak Romanının Özeti... Acımak Nasıl Bitiyor, Karakterleri Kimler?

Acımak Romanının Özeti

Acımak romanı, ilkokul öğretmeni Zehra'nın son derece trajik bir hikayesini anlatmaktadır. Bu romanda görevine son derece bağlı olan Zehra öğretmenin acıma duygusunu öldürmesinin neticeleri anlatılmaktadır. Çok etkili bir roman olan acımak kitabı, ana düşünce olarak, acımak duygusunu doğru yerde ve zamanda meydana çıkarmamız gerektiğini de vurgulamaktadır.

Zehra öğretmen okula başkahraman olarak çok fedakar ve disiplinli bir öğretmen olmaktadır. Hem okulun tamiratı hem de öğrencileri ile yakından ilgilenmesi onun çok sevilmesini sağlamıştır. Zehra'nın en kötü huyu ise acım duygusuna sahip olmamasıdır. Zehra öğretmen çalışkan öğrencilerden övünerek bahsetmekte, fakat tembel olan öğrencileri de değersizleştirmektedir.

Acıma duygusu olmayan Zehra öğretmen, babasının hasta olduğunu öğrenir. Fakat geçmişte aklında kalan olumsuz durumlar yüzünden babasından nefret eder ve babasının gitmek istemez. Maarif müdürünün ısrarlarına dayanamayan Zehra öğretmen tren ile İstanbul'a gitmeye karar verir.

Haberin Devamı

Zehra öğretmen ölmüş babasının yanına gider ve kendisine bir sandık kaldığını öğrenir. Babası bu sandığın içine yazmış olduğu günlüğü koymuştur. Zehra bu günlük ile babasının ne kadar iyi ve dürüst bir adam olduğunu anlar. Karısı ve kaynanası tarafından çok zor süreçlerden geçtiğini, babasının kendisine çok yanlış bir şekilde anlatıldığını öğrenir ve babasına karşı olan öfkesi diner. 

Acımak Romanı Nasıl Bitiyor?

Zehra Öğretmenin babası Mürşit Bey'in kaynanası ve karısı tarafından kızına yanlı tanıtıldığı ortaya çıkar. Zehra öğretmen bu yüzden yanlış tanıdığı babasından nefret etmiştir. Mürşit Bey Zehra öğretmenin annesi ve anneannesinden korumak için yatılı okula vermiştir. Bu şekilde babası Zehra'yı kötü amaçlı olan insanlardan korumuş olmaktadır.

Aslında Zehra öğretmenin babası rüşvete karşı olan çok iyi kalpli ve mütevazi bir adamdır. Zehra mektubu bitirdikten sonra babası ne kadar yanlış tanıdığını, aslında onun çok iyi bir insan olduğunu anlar. Kitabın sonunda ölü babasının yanında gider ve ağlar. Tüm bunların sonunda da Zehra öğretmen artık acımayı öğrenir, bundan sonra da herkese o şekilde davranır. 

Haberin Devamı

Acımak Romanının Karakterleri Kimlerdir?

Günümüzün en önemli eserlerinden olan ve çok fazla okunan ve oldukça trajik bir olayı anlatan acımak kitabı pek çok kişi tarafından soluksuzca okunmuştur. Ana düşüncesi ve okuyan kişide bıraktığı etki son derece güçlü olmaktadır.

Hem yazarın kelime dağarcığı hem de üslubu kitabı da daha okunur hale getirmiştir. Acımak kitabında yer alan karakterler; Zehra öğretmen, Maarif Müdürü, Mebus Şerif Halil, Necip, Mürşit, Makbule, Meveddet ve Tahsin Efendi olmaktadır.