Gazete Vatan Logo

2016 LYS başvuruları sona erdi mi?

LYS başvuruları 14 Nisan tarihinde sona eriyor. Sınava girecek olan adaylar bu tarihe kadar LYS başvurularını yapmak zorundalar. LYS başvurularını yapmayan adaylar sınava girme hakkı kazanamıyor.

2016 LYS başvuruları sona erdi mi?

Liseden üniversiteye geçiş için iki aşamalı sınav uygulaması yapılmaktadır. Birinci sınav YGS( Yükseköğrenime Geçiş Sınavı), ikinci sınav LYS ( Lisans Yerleştirme Sınavı)’dır. Adaylar her sene öncelikle YGS yani Yükseköğrenime Geçiş Sınavına girmektedir. Adayların girmiş oldukları Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı hem Lisans Yerleştirme Sınavına girmeleri için gerekli hakkı onlara veren sınavdır. Hem de 2 yıllık bölümlere gidilebilecek puanın elde edildiği sınavdır. YGS sınavında her hangi bir puan türünden 180 barajını geçen bireyler YGS sınavına girmeye hak kazanmaktadırlar. 180 barajı altında kalan öğrenciler ise LYS sınavına girmeye hak kazanamamaktadırlar. 13 Mart tarihinde yapılan YGS sınavı üzerinden yaklaşık 1 ay geçti. Ve 180 barajını geçmiş olan öğrenciler için LYS maratonu başladı. LYS’nin daha büyük bir yüzdesinin etkili olmasından kaynaklı olacak, adaylar LYS maratonuna hızlı bir giriş yaptı. LYS Başvuruları da başlamış bulunuyor. 14 Nisan 23.59’a kadar devam edecek olan LYS başvuru işlemi için her sınav için ayrı ayrı ücret ödemesi yapılmaktadır. Adaylar hangi sınava girmek istiyorlarsa, başvurularını da o sınav türüne göre yapmaktadırlar.

Haberin Devamı

· LYS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

19 Haziran tarihinde yapılacak olan LYS 1 Matematik sınavıdır. LYS 2 fen bilimleri sınavıdır. 26 Haziran Pazar günü yapılacak olan LYS 3 Edebiyat – Coğrafya sınavıdır. 18 Haziran Cumartesi günü yapılacak olan LYS 4 Sosyal bilimler sınavıdır. 25 Haziran Pazar günü yapılacak olan LYS 5 yabancı dil sınavıdır. Adaylar; LYS 1, LYS 2, LYS 3, LYS 4, LYS 5 olmak üzere hangi sınava ya da sınavlara giriş yapacak ise 14 Haziran tarihine kadar başvurusunu yapmış olması gerekmektedir. Her bir sınav için başvuru ücreti 35 TL olmaktadır. LYS sınav başvuru ücreti yapmadan önce, öncelikle ÖSYM sitesi üzerinden başvurunuzu yapmış olmanız gerekmektedir. 14 Nisan tarihine kadar ÖSYM internet sitesi üzerinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. 14 Nisan tarihine kadar ÖSYM internet sitesi üzerinden LYS başvuru işleminizi gerçekleştirmenizden sonra; LYS başvuru işleminizi onaylamanız için de; LYS sınav ücreti ödemenizi en geç 15 Nisan tarihine kadar yapmanız gerekmektedir.

Haberin Devamı

LYS Başvurusu Sınav Ücreti Nereye Yatırılır?

LYS Başvurusu için sınav başvuru ücretinizi ATM aracılıklarıyla yatırabilirsiniz. Anlaşmalı bankaların ATM aracılıklarıyla yatırdığınız sınav ücretlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde yatırabilirsiniz. Sınav ücreti yatırmak için ise tercih edebileceğiniz bir başka yol PTT şubeleridir. PTT şubeleri aracılığıyla da sınav ücretinizi hızlı ve kolay bir şekilde yatırabilirsiniz. Ayrıca kredi kartınız ile de ÖSYM sınav ücreti yatırma imkânınız bulunmaktadır. ÖSYM internet sitesi üzerinden kredi kartınız ile LYS başvuru ücretinizi ödeyebilirsiniz. LYS başvuru ücretinizi ödemenizden sonra mutlaka makbuz almalı ve almış olduğunuz makbuzu kaybetmemelisiniz. Her hangi bir aksiliğe karşı makbuz saklamasını yapmalısınız. Ayrıca ÖSYM internet sitesi aday işlemleri sayfasından da başvurunuz için ikinci adım olarak geçen; ücret yatırmanın sisteme yansıyarak, başvurunuzun onaylanıp, onaylanmadığını da kontrol etmelisiniz.

Haberin Devamı