Gazete Vatan Logo

2. tercihler ne zaman, YKS ek tercihler nasıl yapılacak? YKS 2. tercih hakkı kaç tane, ek tercih tarihleri 2022 açıklandı mı?

YKS tercih sonuçları açıklandı. İlk tercih sonuçlarına göre herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar YKS ek tercih tarihleri için araştırma yapmaya başladı. Peki, 2. tercihler ne zaman, YKS ek tercihler nasıl yapılacak? YKS 2. tercih hakkı kaç tane, ek tercih tarihleri 2022 açıklandı mı?

2. tercihler ne zaman, YKS ek tercihler nasıl yapılacak? YKS 2. tercih hakkı kaç tane, ek tercih tarihleri 2022 açıklandı mı?

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" adresinde açıklandı. ÖSYM Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "2022 YKS sonuçlarına göre, adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2022-YKS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, yerleştirme sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden 15 Ağustos 2022 tarihinde öğrenebileceklerdir" denildi. Peki, 2. tercihler ne zaman, YKS ek tercihler nasıl yapılacak?

2. tercihler ne zaman, YKS ek tercihler nasıl yapılacak?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2022-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır. Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

Haberin Devamı

Üniversite kayıtları ise 22-26 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. YKS ek tercihlerinin ise üniversite kayıtları tamamlandıktan sonra başlaması bekleniyor.

YKS ek yerleştirme ücreti ne kadar?

Ek yerleştirme tercih ücreti 30,00 TL olarak belirlendi.

ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.

YKS 2. tercih hakkı kaç tane, YKS ek tercih kılavuzu yayımlandı mı? 

YKS ek tercih kılavuzu yayımlanmadı. Adayların yapacağı tercih sayısı en fazla 24 olacaktır.