Gazete Vatan Logo

1700 İstanbul Antlaşması Özeti Ve Önemi... 1700 İstanbul Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

14 yıllık bir savaşı sonlandıran anlaşma olarak İstanbul Antlaşması gelmektedir. Aynı zamanda bu bir barış antlaşması olarak ön plana çıkar. Osmanlı İmparatorluğu ile Rus çarlığı arasında gerçekleşen bu antlaşma, böylece 1686 ve 1700 yılları arasında süren savaşın sona ermesine olanak verdi. Yapılan anlaşma ile beraber öne çıkan maddeler doğrultusunda oldukça önemli bir antlaşma olduğunu söylemek mümkündür. Aynı zamanda 1699 yılında yine aynı iki taraf üzerinden yapılan Karlofça Antlaşmasının devamı olarak da ele almak mümkündür.

1700 İstanbul Antlaşması Özeti Ve Önemi... 1700 İstanbul Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

1700 İstanbul Antlaşması Özeti ve Önemi

Rus çarlığı ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu arasında 1686 ve 1700 yılları arasında 14 yıllık bir savaş sürdü. Bu savaş özellikle toprak bütünlüğü üzerinden yapılan bir savaştı. Sonuç olarak 14 yılın ardından ise 1700 yılında İstanbul antlaşması imzalandı. Aslına bakılırsa bir yıl önce, yani 1699 yılında Karlofça Antlaşması imzalanmıştır. O antlaşmanın bir devamı olarak da öne çıkan İstanbul antlaşması, 14 yıllık savaşı sona erdirdi.

Buradaki en önemli durumlardan biri o dönem kritik nokta olarak da ifade edilen Azak kalesinin Ruslara bırakılmasıdır. Ancak bunun yerine Ruslar Taganog'da inşa etti kaleyi tercih etti. Bu durum özellikle konum olarak Rusların kendisine Karadeniz'de önemli bir yer elde etmesine olanak verdi. Aynı zamanda Rusların İstanbul'da Elçi bulundurması yine yapılan antlaşma ile beraber sağlandı.

1700 İstanbul Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

İstanbul Antlaşması 14 Temmuz 1700 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Rus çarlığı arasında yapılan bir barış antlaşmasıdır. Özellikle 14 yıllık bir savaşı bitirmesi ile beraber önemli yere sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

1686 yılında başlayan bu savaş 1699 yılında Karlofça Antlaşması ile belli bir noktaya gelmişti. Daha sonra duraklayan savaş 1700 yılında yapılan İstanbul Antlaşması ile tamamen bitti. Böylece bazı maddeler ile beraber bu antlaşma öne çıktı.

- Rus çağırlığı İstanbul'da kendisini temsil etmek amaçlı bir Elçi bulundurabilecek.

- Ruslar Kudüs şehrini dilediği gibi serbest bir şekilde gezebilecek.

- Azak Kalesi Rus çarlığına devredilecek.

- Kerç Kalesi Osmanlı İmparatorluğunda devredilecek.

- Rus çarlığının Taganrog’da inşa ettiği ale Osmanlı İmparatorluğu tarafından kabul edilecek.

Bu gibi önemli maddeleri ile beraber 14 yıllık bir savaşı bitirmesinin ardından İstanbul Antlaşması büyük öneme sahiptir. Günümüzde hala birçok tarih kitabında geçen ve öğretilen bir antlaşmadır.

1700 İstanbul Antlaşması Kimler Arasında Yapıldı?

14 Temmuz 1700 tarihinde gerçekleştirilen İstanbul Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu ile Rus çarlığı arasında gerçekleşmiştir. 14 yıl boyunca süren Bir savaşın ardından gelen bir Barış Antlaşması olduğunu söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Bununla beraber 1699 yılında imzalanan Karlofça Antlaşmasının bir devamı olarak da ifade edilir. Özellikle Rus çarlığı lehine daha çok öne çıkan bir antlaşma olduğunu ifade etmek mümkündür. Diğer yandan büyük bir savaşın sonlanması noktasında oldukça önemlidir.