Gazete Vatan Logo

‘Zarb-ı Azam için misilleme yaptılar’

‘Zarb-ı Azam için misilleme yaptılar’

Tehrik-i Taliban örgütü yaptığı açıklamada eylemi güvenlik güçlerinin Afganistan sınırındaki Veziristan bölgesinde düzenleği operasyonlara misilleme olarak gerçekleştirdiklerini ve bunun ‘daha başlangıç’ olduğunu vurguladı. Taliban sözcüsü Muhammed Umar Horasani yaptığı açıklamada, “Ordunun okulunu seçtik çünkü hükümet bizim ailelerimizi hedef alıyor. Onların da bu acıyı hissetmesini istiyoruz” dedi.

Binlerce okulu yaktılar

Koalisyon güçlerinin operasyonları sonucunda Afganistan’dan Pakistan’a kaçan Taliban militanlarının oluşturduğu ‘Tehrik-i Taliban’ grubu, 2007’den bu yana ülkenin kuzey vilayetlerinde kanlı saldırılar gerçekleştiriyor. Askeri hedeflerin yanı sıra sivil hedeflere de saldıran örgüt, kız çocuklarının eğitim almasına karşı. 2010’dan bu yana ülke genelinde binden fazla okulu yaktı, çok sayıda öğretmeni öldürdü ya da yaraladılar. Pakistan ordusu, artan Taliban terörü karşısında yaz aylarında Kuzey Veziristan’da geniş çaplı bir operasyon başlatmıştı. ‘Zarb-ı Azab’ adı verilen operasyonda haziran ayından bu yana resmi kayıtlara göre en az bin 600 militan öldürüldü. Örgütün son saldırısının da ordu operasyonuna misilleme olarak yapıldığı vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Cami ve kilise saldırıları

2010’da Lahor’da 2 camiye intihar saldırıları düzenleyen Taliban, 94 sivili öldürmüş, 120 kişiyi de yaralamıştı. Örgütün geçen yıl düzenlediği kilise saldırısında da 78 kişi hayatını kaybetmişti. Afganistan ordusu, hafta sonunda Kunar vilayetine bağlı Dangam bölgesine saldıran Tehrik-i Taliban militanlarına karşı başlattığı operasyonda, en az 40 militanının öldürüldüğünü duyurdu. Operasyonlarda 5 Afgan askeri de yaşamını yitirdi.

NOBEL ÖDÜLLÜ MALALA DA KINADI

‘Zalim ve korkakça’

Pakistan’da kız çocuklarının eğitimini savunduğu için 2012 yılında Taliban militanları tarafından başından vurulan Malala Yusufzay, Peşaver kentindeki okul baskınını kınadı. Nobel ödüllü 17 yaşındaki Malala, ‘bu saçma ve acımasız terör eyleminden dolayı çok üzgün olduğunu’ vurguladı. Okullardaki masum çocukların böyle bir dehşet sahnesinde yeri olmadığını belirten Malala, “Bu zalim ve korkakça eylemleri kınıyorum” ifadesini kullandı. Pakistan ordusu ve hükümetinin çabalarının takdire şayan olduğuna işaret eden Malala, “Ben ve dünya genelinde milyonlar, bu çocukların, kardeşlerimin yasını tutuyor. Ama asla mağlubiyete uğramayacağız” dedi.

Haberin Devamı