Gazete Vatan Logo

Zaporijya Nükleer Santrali nerede? Çernobil faciasının benzeri yaşanır mı?

Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise en büyük 9. nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali'nde altı ünitesinin de enerji hattından koptuğunu duyuruldu. Reuters'a göre, santralden sorumlu devlet kurumu Energoatom, Ukrayna'da Rusya'nın elindeki Zaporizya Nükleer Santrali'ndeki operayonların tamamen durduğunu açıkladı. Peki, Zaporijya Nükleer Santrali nerede? Çernobil faciasının benzeri yaşanır mı? Zaporijya Nükleer Santrali’nde acil durum ilan edildi mi? Zaporijya Nükleer Santrali’nde son durum ne? İşte detaylar…

Zaporijya Nükleer Santrali nerede? Çernobil faciasının benzeri yaşanır mı?

Zaporijya Nükleer Santrali’nde üretim durdu. Ukrayna'nın nükleer operatörü, Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki son reaktörün elektrik geri geldikten sonra kapatıldığını söyledi. Peki, Zaporijya Nükleer Santrali nerede? Çernobil faciasının benzeri yaşanır mı? Zaporijya Nükleer Santrali’nde acil durum ilan edildi mi? Zaporijya Nükleer Santrali’nde son durum ne? İşte detaylar…

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ NEREDE?

Zaporijya Nükleer Santrali Güneydoğu Ukrayna'da yer alan Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biridir. Sovyetler Birliği tarafından Dinyeper nehri üzerindeki Kakhovka Baraj Gölü'nın güney kıyısında, Enerhodar şehri yakınlarında inşa edilmiştir.

ÇERNOBİL FACİASININ BENZERİ YAŞANIR MI?

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya Nükleer Santrali'nin fiziksel bütünlüğünün süregelen çatışmalar nedeniyle ciddi bir tehdit altında olduğuna işaret ederek, bu tehdidin ortadan kalkması için santral çevresinde "nükleer güvenlik ve emniyeti koruma bölgesi" kurulması için tarafların anlaşması gerektiğini açıklamıştı. UAEA, Zaporijya ve Çernobil başta olmak üzere Ukrayna’daki nükleer santral ve tesislere ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Haberin Devamı

Raporda, nükleer santralin fiziksel bütünlüğünün korunamamasının ciddi sonuçlar doğuracağına dikkat çekilerek, çatışmaların neden olduğu hasarların radyasyon seviyesini şimdilik etkilemediği, ancak çatışmaların sürmesi durumunda nükleer acil duruma yol açabilecek gelişmelerin yaşanma tehlikesinin devam ettiği vurgulandı.

Ajansın santrale gönderdiği misyonun hasar gören yapılara ilişkin çalışmalara başladığı, nükleer güvenlik ve emniyetin sağlanması için gerekli desteğin verildiği belirtilen raporda, taraflara atılması gereken önemli adımlara ilişkin de tavsiyelerde bulunuldu.

NÜKLEER SANTRAL NEDİR?

Nükleer santral, bir veya daha fazla sayıda nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak ısı enerjisi bu enerjiden de elektrik enerjisinin üretildiği tesistir.

NÜKLEER SANTRAL NASIL ÇALIŞIR?

Haberin Devamı

Reaktörün kalbinde, ana madde olarak uranyum kullanılır. Uranyumun parçalanmasından sonra ortaya yüksek miktarlarda enerji çıkmaktadır. Uranyum, bu şekilde fisyon (atomun iki veya daha fazla çekirdeğe bölünmesi) tepkimesine girer. Fisyon tepkimesi ile oluşan yüksek miktardaki enerji, su buharını yüksek sıcaklıklara kadar ısıtır.

Oluşan buhar, elektrik jeneratörü türbinlerine iletilir. İletilen buhar da türbin şaftını çevirerek elektrik üretimini sağlar. Bu mekanik dönme hareketi sonucunda alternatörlerde elektrik elde edilir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir.

Türbinden çıkan, ısı enerjisi yani sahip olduğu basınç ve sıcaklığı düşmüş olan buhar, tekrar kullanılmak üzere yoğuşturucuda (kondenser) yoğuşturulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar reaktörün kalbine gönderilir.

Yoğuşturucu da su buharının faz değişimini yapabilmek için çevrede bulunan deniz, göl gibi su kaynaklarını soğutucu olarak kullanır.

Haberin Devamı