Gazete Vatan Logo

Yunanistan'dan skandal karar! Sınır dışı ediyor

Yunanistan, Türkiye ile Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanları sınırlandırması konusunda anlaşma imzalayan Libya'nın Atina Büyükelçisi'ni sınır dışı etme kararı aldı.

Yunanistan'dan skandal karar! Sınır dışı ediyor

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya'nın Atina Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, Yunan hükümetinin bu konudaki kararının kendisine bildirildiğini ve ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanındığını açıkladı.
Kararın, Yunanistan'ın Trablus hükümetine karşı hoşnutsuzluğunun ifadesi olduğunu belirten Dendias, bu adımın Libya'nın Yunanistan'ın koyduğu kurallara riayet etmemesi nedeniyle atıldığını söyledi.
Dendias, sınır dışı kararının Libya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi anlamına gelmediğine dikkati çekti.
Dışişleri Bakanı Dendias, daha önce anlaşma metnini kendilerine iletmesi için Libya'ya cuma gününe kadar süre vermiş aksi halde Atina Büyükelçisi'nin sınır dışı edileceğini söylemişti.

TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDA İMZALANAN MUTABAKATIN İÇERİĞİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj'ı 27 Kasım'da kabul etmiş ve aynı gün İletişim Başkanlığı, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nın imzalandığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi dün TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti.

Aynı saatlerde, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi de "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" ile "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası"nı onaylamıştı.

Türkiye ile tarihi ve kültürel bağları bulunan Libya, enerji sektöründen elde ettiği gelir sayesinde kişi başına düşen milli gelir bakımından Afrika'nın en zengin ülkelerinden biri konumunda bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, iki ülkenin 2014-2018 dönemi ticaret hacmi yaklaşık 8 milyar dolar seviyesinde. Türkiye'nin Libya'ya ihracattan elde ettiği gelir yaklaşık 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, mücevher, mobilya, tavuk eti, halı, demir çelikten yarı mamuller, hijyenik havlular başlıca ihraç ürünleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Libya ekonomisi açısından petrol ve doğal gaz kritik öneme sahip. Ülkenin ihracat gelirinin yüzde 98'i petrol ve doğal gazdan sağlanıyor.