Gazete Vatan Logo

Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin'den Rusya’ya misilleme: Cezalandırılacaklar

Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a suçlamalarda bulunarak, "Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak" dedi. Rusya Savunma Bakanlığı, Yevgeny Prigojin’in Rusya’nın füze saldırısı düzenlediği iddialarını reddetti. Rostov şehri sokaklarında Wagner birliklerinin askeri araçları ilerlerken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, darbe iddiaları hakkında "Devlet Başkanı Vladimir Putin, Prigojin ile ilgili meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor" açıklamasını yaparken Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), “Prigojin’in açıklamaları ve eylemleri Rusya topraklarında bir iç savaş başlatma çağrısıdır” yorumunda bulundu.

Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin'den Rusya’ya misilleme: Cezalandırılacaklar

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında aktif rol üstlenen Rus paralı asker grubu Wagner ile Rus ordusunun yöneticileri arasında tansiyon yükseldi. Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia ederek, "Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner PMC kamplarına füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda yoldaşımız öldü, bu savaşa nasıl yanıt vereceğimize biz karar vereceğiz" dedi.

Şoygu ve Gerasimov'un cezalandırılması gerektiğini söyleyen Prigojin, "Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı. Askerlerin hayatlarını ihmal ediyorlar. Onlar adalet kelimesini unuttular, biz onu geri getireceğiz. Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak. Bize karşı koymaya çalışan herkesi tehlike olarak değerlendirip yolumuz üzerindeki kontrol noktaları da dahil olmak üzere anında yok edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

WAGNER'DEN MİSİLLLEME

Rus ordusunun yöneticilerine karşı büyük bir savaşın içine girdiklerini ifade eden Prigojin, "Herkesten sakin olmalarını, provokasyonlara yenik düşmemelerini ve evlerinde kalmalarını rica ediyorum. Başladığımız işi bitirdikten sonra vatanımızı korumak için cepheye döneceğiz. Orduda adalet yeniden sağlanacak. Bundan sonra da tüm Rusya için adalet gelecek" diye konuştu.

MOSKOVA'DAN YANIT

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Rus Paralı Asker Grubu Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin’in Rusya’ya misilleme yapacağını açıklamasının Rusya’dan yanıt gecikmedi. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Prigozjin'in Rus askerlerine yönelttiği suçlamaların doğru olmadığı ifade edilerek yapılan tüm açıklamaların ve videoların provokasyon olduğu ifade edildi. Açıklamada Rus ordusunun Ukrayna'daki askeri operasyonlarına devam ettiği de eklendi.

RUSYA'DA GERİLİM YÜKSEK

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia ederek, "Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner PMC kamplarına füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda yoldaşımız öldü, bu savaşa nasıl yanıt vereceğimize biz karar vereceğiz" diyerek misilleme yapmıştı.

Haberin Devamı

RUS SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı ise görüntülerin gerçeklerle örtüşmediğini ve olayın provokasyon olduğunu duyurdu. Bakanlığın açıklamasında, "Yevgeny Prigozhin adına sosyal ağlarda dağıtılan 'RF Savunma Bakanlığı'nın Wagner PMC'lerin arka kamplarına saldırdığı' iddiasıyla ilgili tüm mesajlar ve video kareleri gerçekle örtüşmemektedir ve bilgi amaçlı bir provokasyondur" ifadelerine yer verildi. Prigozhin hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı da öğrenildi.

Öte yandan, Prigozhin, mayıs ayında çektiği bir videoda öldürülen Wagner mensuplarını göstererek Rus komutanlara hakaretlerde bulunmuştu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a seslenen Prigozhin, kendilerine mühimmat verilmediğini dile getirmişti. Bu açıklamalarının ardından Wagner'e mühimmat yollanmıştı.

Haberin Devamı

SOKAKLARDA ASKERİ ARAÇLAR VAR İDDİASI!

Öte yandan Rusya'dan gelen fotoğraflarda sokaklarda askeri araçların bulunduğu da iddia ediliyor.

KREMLİN: PUTİN HABERDAR TEDBİRLER ALINIYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wagner özel askeri şirketi lideri Yengeny Prigojin ile ilgili basında çıkan haberlere dair bilgilendirmede bulundu. Basın mensuplarına konuşan Peskov, "Devlet Başkanı Putin, Prigojin ile ilgili meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor" dedi.

FSB: RUSYA TOPRAKLARINDA BİR İÇ SAVAŞ BAŞLATMA ÇAĞRISIDIR

Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Evgeny Prigojin’in, Rus ordusu yöneticilerine karşı başlattığı isyanın ardından Rus resmi kurumlardan art arda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Prigojin’in açıklamalarını ‘Provokasyon’ olarak yorumlarken Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigojin’e karşı önlem alınması talimatı verildiğini duyurdu. FSB Halkla İlişkiler Servisi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Prigojin’in açıklamaları ve eylemleri Rusya topraklarında bir iç savaş başlatma çağrısıdır ve faşizm destekçisi Ukrayna güçlerine karşı savaşan Rusya askerlerinin sırttan bıçaklanmasıdır. Durumun ciddiyeti ve Rusya Federasyonu’nda çatışmanın tırmanması tehlikesi sebebiyle FSB, Prigojin hakkında silahlı isyana çağrı maddesi üstünden ceza davası açmıştır. Wagner savaşçılarına telafisi olmayan hatalara düşmeme Rusya halkına karşı güç içeren tüm eylemlere son verme ve Prigojin’in suça teşkil eden haince emirlerini yerine getirmeyip onun gözaltına alınmasına ilişkin tedbirleri alma çağrısını yapıyoruz” denildi.

Haberin Devamı

'GEREKLİ TEDBİRLER ALINIYOR'

Öte yandan Prigojin’in açıklamalarının ardından Kremlin Sarayı’ndan da ilk tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov durumla ilgili kısa bir açıklama yaparak, “Devlet Başkanı (Vladimir) Putin, Prigojin ile ilgili meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor” ifadelerini kullandı. Gece saatlerinde Rusya Savunma Bakanlığı başka bir açıklama yaparak Ukrayna ordusunun iç karışıklığı fırsat bilerek Bahmut yönündeki Rus mevzilerine saldırı başlatmak için harekete geçtiğini aktararak, “Prigojin’in provokasyonlarından faydalanmak isteyen Kiev rejimi, Bahmut yönünde Ukrayna Savunma Bakanlığı’na bağlı 35 ve 36. Deniz tugaylarını saldırı pozisyonlarına hazırlıyor” bilgisini aktardı.

RUSYA'DA DARBE GİRİŞİMİ Mİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?

Wagner birliklerinin Rostov şehrinde ilerlediği bildirilirken Rusya'da gerçekleşen son dakika gelişmelerini Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ ,  Emekli Kurmay Albay Dr. Eray Güçlüer ve Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar CNN Türk'te yorumladı.

Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ

"Rusya için sancılı bir gece olacak. Wagner sadece Ukrayna'da var olan bir yapılanma değil, her yere yayılmış bir yapılanma. Wagner'e ait her şeyin kontrol altına alınması için askeri bir müdahale yapmak gerekecek. Prigojin’in yargılanması, tutuklanmasında bahsediliyor ama bunlarla alakalı bir yaptırım olur mu, bekleyip göreceğiz. Ama Rusya zamanında müdahale etti, bence o yüzden bastırılacağını düşünüyorum.

"RUSYA KENDİ İÇİNDE BÜYÜTTÜĞÜ BİR CANAVARLA MÜCADELE EDİYOR"

Emekli Kurmay Albay Dr. Eray Güçlüer

Paramiliter güç dediğimiz Wagner, başka ülkelerde de karşılıkları var. Dünya da bunları kaydeden de bir kuruluş var, yıllık iki yüz elli milyar dolar civarında gelirleri var. Rusya bu süreci doğru şekilde yönetemedi. Wagner grubu şu an 9 ülkede faliyet gösteriyor. Ahtapot'un başı gövdesi belki Rusya'da Ukrayna'da ama sadece burayla sınırlı değil. Dünyanın birçok yerinde Rusya adına kirli işler yapan emekli Rus askerleri ve Çeçen askerlerden oluşan bir yapı. İşin sosyolojisine baktığımızda ben işin bu gece sonuçlanacağına inanmıyorum. Bakalım Wagner'in karşı hamlesi ne olacak? Bunlar sıradan derme çatma toplanmış insanlar değil. Hal böyle olunca biraz ihtiyatlı olmak gerekir. Bunlar dışarıdan da besleniyor. Bu sebeple Rusya bu durumu kısa sürede halledemeyebilir. Neticede Rusya şu an aslında kendi içinde büyüttüğü bir canavarla mücadele ediyor. Canavar profesyonel bir canavar. Eğitim sahaları, kışlaları, ağır silahları var. Bunlar ara kademeleri aşıp doğrudan üst makamlara yıllardır erişebiliyor. Bu da yıllardır Rus ordusu ile Wagner arasında ciddi bir mücadele yarattı. Bazı elemanlarını yakalayabilirsizin ama bunun bir tabanı var, Rus askeri yapısında Wagner'in bir karşılığı var bu iş o kadar basit değil. Dünya kamuoyu için Rus taktiğidir, bunları hakim karşısına çıkarıp infaz edecekler. Ama Rus toplumunun karşısında da bunların bir imajı var. Halk için mücadele eden ama ordunun arkasında ikinci planda kalan bir yapı. Bunların asıl amacı, öyle bir gelişti ki öyle bir yerleşip güç kazandılar ki, askeri amaçların dışında siyasi amaçlar da edindiler. Doğrudan artık Putin'in siyasi varlığını hedef alan amaçlar edendiler. Askeri gücün yanında siyasal güçte de etkili olmak istiyorlar. Bütün Rusya'da hem askeri, hem ekonomik, hem de siyasi bir güç olarak görmeye başladılar kendilerini. Bunların nükleer silahlara erişebilme ve kullanabilme kabiliyetleri de var. Sofistike silah sistemlerini, savaş uçakalarını, tankları, helikopterleri kullanabiliyorlar. Bunlar herhangi insanlar değil, emekli askerler, çeçen savaşçılardan oluşuyorlar. İnşallah bu grup daha büyük tehlikelere sebep olmadan kontrol altına alabilirler.

Rus ordusunun kısa sürede gerçekleştireceği operasyonlarla bastırılacak bir olay gözükmüyor. Wagner'de kendine bir mevzi oluşturmuş durumda. Bu tür yapıların nihai amacı siyasi güce ortak olmak, hatta mümkünse ele geçirmek. Tabii Putin gibi güçlü birini devirmek kolay değil. O yüzden Rusya Savunma Bakanı hedef alınıyor burada ama bu göstermelik. Arkada Putin'in hedef alındığı görülüyor.

"WAGNER HENÜZ GÜCÜNÜ KULLANMADI"

Wagner henüz gücünü kullanmadı, Wagner'in merkezine girip ne bulacaklar ki? Bu grup zaten bir çatışmaya gireceğini biliyordu. Wagner'i küçümsememek lazım.

Wagner Rusya için çok önemliydi ama Rusya bu gücü kontrol edemedi. On yıl içerisinde öyle bir güçlendiler ki artık kendisini siyasal bir güç olarak görmeye başladı Wagner. Bunların savaşçı sayısını hesaplamak çok değil ama bunların elindeki imkanları değerlendirince binlerce ifade edilecek bir yapıları var. Birlik beraberlik içerisinde hareket ediyorlar. Rus toplumu içinde sosyolojik olarak bir karşılıkları var duygusal anlamda.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar

Daha önce de Prigojin'in Şoygu'ya karşı sert söylemleri oldu. Yalnız bırakıldığını, satıldığını yeterince desteklenmediğini söyledi. Bugün de Wagner kampının Rus ordusu tarafından bilinçli şekilde vurulduğunu söyleyerek, Şoygu'ya hakaret edip, tepki gösterdi. Rusya Savunma Bakanlığı da görüntülerin bir dezenformasyon olduğunu söylese de Rusya'nın istihbarat generallerinin ortaya koyduğu açıklamalar bunun gerçek olduğunu gösteriyor. Sahadan haber veren kaynaklar bir Wagner konvoyunun Rostov'a doğru ilerlediğini söylüyor. Yani şu an Rusya'nın cephede kullandığı paralı askerlerin, bir Rus şehrine cepheden yürüyüş yaptığını söylüyor. Bu açıdan bakıldığında son derece ciddi bir durum var. Bu bölgede de Rus ordusunun da mevzi aldığı biliniyor. Şu an tüm Rusya'yı etkileyecek bir risk fotoğrafı gözükmüyor ama Rus tarafından yapılan her türlü önlem alındığına yönelik açıklamalar Rusya'da bir kırılma olduğunu gösteriyor. Mesele derinleşirse sadece Ukrayna savaşı ile ilgili değil, Kafkaslar, Suriye olmak üzere Wagner'in olduğu birçok ülkede sonuçlarının ne olduğunu takip etmek gerekecek.

Şu an için sıcak çatışma ortamı yok. Sadece kilometrelerce uzanan bir konvoyun Rostov'a geldiği söyleniyor. Eğer cephede de bir sökülme varsa Ukrayna tarafından bu bir fırsat olarak görülebilir. Putin'in Progojin'le bir bağlantı kurup konuyu halletmek isteyeceği düşünülüyor. Çünkü savaşta tuttukları çok önemli yerler var. Rostov'un sembolik bir anlamı var. Putin daha önce Şoygu'yu özel bir görevle burada görevlendirmişti. Şimdi de Progojin "Hatırlarsan bir kadın gibi kaçmıştın, ben şimdi burdayım" diyerek sembolik olarak da hareket ediyor olabilir buraya.

Burada başka bir şey daha var. "Neden Wagner'i vurdular?" Progojin bunu bir darbe olarak nitelendirmiyor, bu adalet yürüyüşü diyor. Ben hakkımı arıyorum diyor, Rus devletini karşısına almıyor. Rus güçleri Wagner'i ortadan kaldırmak için bunu ortaya atmış olabilir. Wagner "Ben Rusya adına büyük bir kahramanlığa imza atıyorum ama beni desteklemiyorlar, arkamda durmuyorlar." diyor. Şoygu ve Gerasimov'u sürekli hedef göstermesinin sebebi şu, beni kullanıyorsunuz desteklemiyorsunun hizmetlerimden fayda sağlıyorsunuz diyor. Rus ordusunun desteklememe sebebi ise bir kahraman olmalarının önüne geçmek.

Wagner'in şu an için siyasi yapıyı devirmek için bir amacı yok. Temelde hedefi Şoygu ve Gerasimov'u devirmek, çağrısı hu yönde ama ordudan bu çağrıya karşılık gelirse bu Prigojin'i aşar. Böyle bir şey de olursa bu Prigojin'i satın aldıkları anlamına gelir. Yani emperyal bir güç üzerinden hareket ettiği anlamına gelir. Ama Prigojin ben bir adalet yürüyüşü yapıyorum diyor. İstediği Şoygu ve Gerasimov'un görevden alınması olabilir. Çünkü kendisini bir vatansever olarak tanımlıyor. Eğer darbeye giderse iş satın alındığı anlamına gelir.

Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ

Rusya'nın karşı operasyon düzenleyeceği ve tansiyonu düşüreceği kanaatindeyim. Putin'in istihbarat anlamındaki deneyimi bence bunu başarmaya yeter. Paralı askere daha çok parayı bastıran kazanır kanaatindeyim. Wagner'i başka bir güç satın aldı. Çünkü hikayenin başlangıcı cephede filizlendi. Prigojin çok ciddi kayıplarım var ve bular sizin basiretsizliğinin, bedelini ben ödüyorum diyor. Batı destekli bir yapılanma olduğu kanaatindeyim. Halka sokağa inin çağrısı vardı. Eğer bu sadece Şoygu ve Gerasimov ile ilgili olsaydı iç hesaplaşmayla halledilebilirdi. Rusya'nın Ukrayna savaşının başında onu dağılmaya getirecek bir safhaya getirdi. Askerlerin silahları bırakıp kaçtığına yönelik bir hava oluşmuştu. Burada iki kişi üzeirnden yürüyen sürecin arka planında Putin hedef alınıyor.

Rusya Wagner'e haddinden fazla verdiği yetkinin bedelini ödüyor. Bu tür yapılar ilk başta çok gizli yapılar üzerinden sisteme enjekte edilir. Rusya bunu en çok taktik olarak Suriye ve Libya'da kullanırken Ukrayna'daki sürece dahil etti. Prigojin Putin'le çok yakın bir isim. Bu sebeple de Putin'in Wagner'in başına onu getirdi ve bu yapılanmayı kurdu.

Prigojin, başından beri tüm Rusya'yı kapsayan açıklamalar yapıyor. Bu da iki kişiyle gerçekleştirilen iç hesaplaşma değil burada Rus halkına yönlendirilen mesjlar var. Bu sebeple de bir darbe girişimi gerçekleşiyor, Rusya'da bunu kontrol altına almaya çalışıyor. Bu sağlandıktan sonra lider bazından operasyonlar göreceğiz. Elbette bu bir gecede temizlenecek bir hadise değil ama tutuklama ve yargılamaya dönüşecek bir boyuta gelecek. Wagner cephede çok önemli noktalarda olan bir yapı. Böyle bir yapının cepheden tasfiye edilecek olması Rusya açısında çok ciddi bir handikap yaşanacağı anlamına gelir. Bunun sonrasında Ukrayna nasıl bir konum izleyecek, savaş nasıl bir noktaya gelecek göreceğiz. Ama Rusya'nın olayalrın bu noktaya gelmemesi için gerekli tedbirleri alacağı kanaatindeyim.

Emekli Kurmay Albay Dr. Eray Güçlüer

Yarın gece de büüyk ihtimal bunu konuşacaız ve daha da konuşacağız muhtemelen. Yığınaklanma ve mevzi pozisyonlarını almaya çalışıyor iki tarafta. Sadece Libya'da Suriye'de 2500 Wagner savaşçısı var. Diğerlerini de göz önünde bulundurmak lazım. 

Wagner'in ABD tarafından da yönetiliyor olabileceği ihtimalini de düşünmek lazım. Bu işin arkasında daha büyük bir resim olma ihtimalini görüyorum.

Bundan sonra muhtemelen çatışmaları konuşacağız.

MOSKOVA'DA ZIRHLI ARAÇLAR SOKAKLARA İNDİ

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in bu akşam yaptığı açıklamaların ardından Rusya’da hareketli saatler yaşanıyor. Rus ordusunun yöneticilerini ve Kremlin’i hedef alan açıklamalar yapan Prigojin’in bu hamlesi ‘darbe kalkışması’ olarak yorumlanırken başta Moskova olmak üzere Rusya’nın kritik kentlerinde zırhlı araçlar sokaklarda görülmeye başladı.

Moskova’daki caddelerde görülmeye başlayan zırhlı araçların hızla ilerlediği görülürken savaşın sürdüğü Ukrayna’ya sınır olan Rus kentlerinde de aynı hareketliliklerin görüldüğü öğrenildi. Rusya’nın Ukrayna saldırılarında aktif rol üstlenen Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’u hedef aldı. Rus ordusunun füzeler ile Wagner savaşçılarına saldırılar düzenlediğini öne süren Prigojin, kendi savaşçılarına ve Rus halkına çağrıda bulunarak herkesi sokağa davet etti.