Gazete Vatan Logo

Uykusuzlukta dünya rekoru kırdı! Yan etkileri şaşırttı etkisi yıllarca sürdü...

Uykusuzluk deneyi ile dünya rekoru kırdılar, şaşırtan yan etkileri yıllarca sürdü. İki gencin aklına bir okul projesi fikri geldi. Gençler uyanık kalma konusunda dünya rekorunu kırmak istediklerine karar verdi.

Uykusuzlukta dünya rekoru kırdı! Yan etkileri şaşırttı etkisi yıllarca sürdü...

ABD'de 1963 yılında 17 yaşındaki Randy Gardner ve arkadaşı Bruce McAllister'ın bilim fuarı projesi için bir fikir bulması gerekiyordu. Kafadar ikili bir süre proje fikirleri hakkında düşündükten sonra uyanık kalma konusunda dünya rekorunu kırmak istediklerine karar verdi.

Posta'nın haberine göre; O dönem rekor, Honolulu'da 260 saat (11 günden biraz daha az) uyanık kalmayı başaran bir DJ'e aitti.
İkilinin amacı basitti; uyumadığımız zaman beynimize neler olduğunu anlamak istiyorlardı.

BBC'ye konuşan McAllister "Aptaldık. Bilirsiniz, genç aptallardık" dedi ve deneyleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Deneyin ilk versiyonu, uykusuzluğun paranormal yetenek üzerindeki etkilerini keşfetmek içindi. Bunu kanıtlamanın hiçbir yolu olmadığını fark ettik. Bu yüzden uykusuzluğun bilişsel yetenekler ve basketbol oynama performansı üzerindeki etkilerini incelemeye karar verdik.”
İkili kimin uykusuz kalacağına karar vermek için yazı tura attı. Sonuç olarak bu kişi Gardner oldu. Gardner, deney boyunca mümkün olduğu kadar uzun süre uyumayacaktı.

Haberin Devamı

McAllister, "Onu izlemek için onunla uyanık kaldım... Üç gece uykusuz kaldıktan sonra duvara yaslanmış halde uyuyakaldım. Notlarımı duvara yazmıştım" dedi.

Deneyin göründüğünden daha zor olduğunu fark eden ikili, hemen başka birinin yardımına başvurdu. Stanford Üniversitesi'nden uyku araştırmacısı William Dement ikiliye katıldı.

Dement, "Randy'nin ebeveynleri bunun ona gerçekten zarar verebilecek bir şey olabileceğinden çok endişeliydi. Çünkü yeterince uzun süre uyumazsanız ölme ihtimaliniz konusundaki soru hala çözüm bulmamıştı" dedi.

DENEYİN BEKLENMEDİK SONUÇLARI ORTAYA ÇIKTI

Uykusuzluğun vücudumuz üzerinde hafıza sorunları, kalp hastalığı riski, zayıf denge ve yüksek tansiyon gibi ciddi etkileri olduğu bir gerçek.

Gerçekten de, kendinden emin bir başlangıç yapmasına rağmen, iş Gardner'ın bilişsel ve duyusal yeteneklerine geldiğinde deney bazı beklenmedik sonuçlar doğurdu.

Gardner'ın karamsarlık, konsantrasyon sorunları ve kısa süreli hafıza kaybının yanı sıra paranoya ve hatta halüsinasyonlar yaşadığı bildirildi.

Haberin Devamı

Dement, "Fiziksel olarak çok formdaydı. Böylece basketbol oynayarak veya bowling gibi şeyler yaparak onu her zaman harekete geçirebilirdik. Gözlerini kapatsa hemen uyurdu" dedi.

TARAMALARDA ORTAYA ÇIKAN İLGİNÇ BULGU

İlginç bir şekilde, daha sonra yapılan beyin taramaları, Gardner'ın beyninin 'tüm deney boyunca uyukladığını, bazı bölümlerinin uykuda, bazı bölümlerinin uyanık olduğunu' ortaya çıkardı.

Gardner, toplamda genç 11 gün (264 saat) uyanık kalmayı başardı. Böylece dünya rekorunu kırdı ve deneye son verildi.

Hastaneye götürüldükten sonra Gardner, 14 saat uyudu ve etkileyici bir şekilde 'kendini halsiz' hissetmeden doğal bir şekilde uyandı.

Gardner "14 saatten biraz fazla uyudum. Uyandığımda halsiz olduğumu hatırlıyorum, ancak normal bir insan kadardı" dedi.

YILLARCA ETKİLERİNİ YAŞADI

Başlangıçta Gardner, iddialı deneylerinden bir etki görmedi. Ancak daha sonra yıllarca süren bir uykusuzluktan muzdarip olduğunu itiraf etti.

“Her şey beni üzdü. 50 yıl önce yaptığım şeyin devamı gibiydi.”
Gardner'ın rekoru 1986'da 453 saat 40 dakika (18 gün 21 saat 40 dakika) ile uyanık kalan Robert McDonald tarafından kırıldı.

Haberin Devamı

Ardından Guinness Dünya Rekorları, 'uyku yoksunluğuyla ilişkili tehlikeler' nedeniyle bu rekorun devam etmesini yasakladı. McDonald'dan beri kimsenin rekoru kırmadığı biliniyor.