Gazete Vatan Logo

Ulusal güvenlik 9 yıldır Ömer’e emanetmiş!

ABD’nin Orlando kentinde baskın düzenlediği eşcinsel barında 50 kişiyi öldüren IŞİD sempatizanı Ömer Metin’in, 2007’den bu yana İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir firmada güvenlikçi olarak görev yaptığı ortaya çıktı

Ulusal güvenlik 9 yıldır Ömer’e emanetmiş!

ABD’nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde ‘Pulse’ adlı eşcinsel barına düzenlediği silahlı saldırıda 50 kişiyi öldüren, 53 kişiyi de yaralayan Afgan kökenli Ömer Metin’in, yıllardır ulusal güvenlik için çalıştığı belirlendi. Saldırı sırasında 911 acil yardım hattını arayarak eylemi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adına düzenlediğini söyleyen 29 yaşındaki Metin, İç Güvenlik Bakanlığı’na hizmet veren ‘G4S’ adlı güvenlik firmasında özel güvenlikçi olarak çalışıyordu. Firmanın özellikle sınır güvenliği ve yasa dışı göçle mücadele konusunda İç Güvenlik Bakanlığı’na destek verdiği belirtiliyor. Mesleği gereği silah taşıma ruhsatı bulunan Metin’in Florida eyaleti içerisinde mahkum transferi ve güvenliği işlerinden sorumlu olduğu kaydedildi.

2 kez sorgulandı

Metin’in, 2013 ve 2014’te olası terör bağlantıları nedeniyle Federal Soruşturma Bürosu’nca (FBI) 3 kez sorgulandığı açıklandı. Metin’in soruşturmalara karşın özel güvenlikçi olarak görevine devam etmesine izin verilmesi kamuoyunda tartışma konusu oldu.

Haberin Devamı

FBI ajanları, Metin’in 2011 ve 2012 yıllarında Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyaretlerin nedenini araştırdıklarını da açıkladı.

‘HAYALİ POLİS OLMAKTI’

Metin’in ruhsal açıdan ‘dengesiz’ birisi olduğunu belirten eski eşi Sitora Yusufi, “En büyük hayali polis olmaktı, akademiye başvurmuştu” dedi. Fotoğrafta Metin’in New York Polis Departmanı (NYPD) logolu bir tişört giydiği görülüyor.

TEK BİR SORUSU VAR

Oğlunun gerçekleştirdiği saldırı nedeniyle şok içerisinde olduğunu söyleyen baba Sıddık Metin, oğlunu görme imkanı olsa soracağı tek sorunun “Neden böyle bir eylem gerçekleştirdin?” olacağını söyledi. Saldırının İslamla alakası olmadığını savunan baba Metin, oğlunun eşcinsel karşıtı olduğunu iddia etmişti.

ABD’li bombacıyla bağlantı

FBI tarafından ilk kez 2013’te sorgulanan Metin’in, o tarihte çalışma arkadaşlarına terör bağlantılarından bahsettiği için izlemeye takıldığı belirtiliyor. Metin’in 2014’te ise, o tarihte Suriye’de Nusra Cephesi saflarında savaşırken rejim güçlerine intihar saldırısı düzenleyen ABD vatandaşı Münir Ebu Salha ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle sorgulandığı ifade edildi. Metin’in ayrıca, ‘Ebu Taybe’ adıyla tanınan ABD’li radikal imam Marcus Dwayne Robertson’a ait olan, ‘Timbuktu Semineri’ adlı internet sitesini de sıkça kullandığı belirlendi. Robertson’ın site üzerinden radikal fikirlerini yaydığı ve ABD’li gençleri İslamcı terör örgütlerine katılmaya ikna ettiği biliniyor.

Haberin Devamı

DUVARDAN GİRDİLER

Baskın haberinin duyulmasının ardından bara operasyon düzenleyen polis birimi SWAT üyelerinin, binaya duvarlarda açtıkları deliklerden girdiği kaydedildi. Metin’in ölü ele geçirildiği eylemde bir polisin başına mermi isabet ettiği, ancak taktığı çelik kask sayesinde yaralanmadığı açıklanmıştı. Eylem sırasında barda 800’e yakın kişinin bulunduğu belirtiliyor. Ölü ve yaralı sayısının yüksek olmasında aşırı kalabalığın etkisi olduğu vurgulanıyor.

‘BİZİM ASKERİMİZDİ’

Metin’in eylem sırasında bağlılık yemini ettiği terör örgütü IŞİD, genç ABD’linin ‘askerlerinden birisi’ olduğunu duyurdu. Güvenlik kaynakları, IŞİD’in eylemden 3 gün önce Florida eyaletini hedef alan saldırı hazırlığında olduğu yönünde bir tehdit yayınladığını açıkladı. IŞİD’e bağlı ‘Birleşik Siber Halife’ adlı hacker grubunun da yakın zamanda, çoğunluğunu ABD vatandaşlarının oluşturduğu 8 bin isimlik bir ‘ölüm listesi’ yayınladığı belirtiliyor. Listedeki 600’den fazla ismin, Florida eyaleti sakinlerinden olduğu vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Yürüyüşe saldırı engellendi

ABD’dekİ eşcinsel toplumu tarafından Hollywood’da düzenlenen ‘Onur Yürüyüşü’ne saldırı hazırlığında olduğu tahmin edilen bir şüphelinin son anda polis tarafından yakalandığı açıklandı. Los Angeles kentindeki 46’ncı Onur Yürüyüşü’ne katılmayı planlayan James Wesley Howell adlı adamın aracında silah ve patlayıcılar ele geçirildiği belirtildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Yürüyüş Orlando’daki saldırıda hayatını kaybedenleri anmak için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Haberin Devamı

Kurtulmasına ailesi yardım etti

Metin’in 2009-2011 yılları arasında evli kaldığı Sitora Yusufi adlı kadın, eski eşinin uzun yıllar sterodi kullandığını ve davranış bozukluğundan muzdarip olduğunu söyledi. Yusufi, 4 ay boyunca aynı evde kaldığı Metin’in kendisine sık sık şiddet uyguladığını, kocasının elinden Metin’in anne ve babası sayesinde kurtulduğunu ifade etti.

Oğlu var

Metin’in 2012’de evlendiği Nur Zahi Salman adlı kadından da bir oğlu bulunuyor. Ayrı adreslerde oturdukları belirlenen Metin ve Salman’ın evliliklerinin ne durumda olduğu netlik kazanmadı. Ancak Metin’in komşuları, genç adamın cuma namazına oğluyla birlikte gittiğini belirtti.

‘NASIL SİLAH ALABİLDİ?’

Metin’in saldırıda kullandığı AR-15 tipi otomatik silahla tabancayı geçtiğimiz hafta yasal yollardan satın aldığı belirtilirken, yerel basın, hakkında terör soruşturması açılmış bir kişinin nasıl olup da rahatça silah alabildiği sorusunu gündeme getirdi. New York Daily News gazetesi, Metin’in, ABD’deki silah lobisinin ve onun en güçlü kolu olan Ulusal Silah Birliği’nin hükümete baskısı sonucunda gevşek bırakılan silah yasaları sayesinde saldırı için gereken silah ve mühimmata ulaşabildiği yorumunu yaptı.

‘Bizimle bir sorunu yoktu’

Metin’in lisedeki eşcinsel bir arkadaşı, genç adamın okul döneminde çevresinde eşcinseller olduğunu, ancak bunu hiçbir zaman sorun etmediğini söyledi. Samuel King adlı eşcinsel, “Metin benim eşcinsel olduğumu biliyordu ve bunu hiçbir zaman problem yapmamıştı” diye konuştu.

Bayraklar yarıya indi

Eylemin ardından yas ilan edilen ABD’de bayraklar yarıya indirildi. Başta başkent Washington olmak üzere pek çok kentte ölenler için anma törenleri düzenlendi.

Kan bağışı kuyrukları

Saldırının ardından çok sayıda Orlando kenti sakini, yaralılara kan vermek için hastanelere akın etti. Ölenlerin yakınları ve yaralılar için internet üzerinden başlatılan yardım kampanyasına saatler içerisinde 1 milyon doların üzerinde bir bağış yapıldı.

TRUMP’I BAŞKAN YAPTIRABİLİR

ABD’de Kasım’da gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmayı garantileyen Donald Trump, saldırının ardından Müslüman karşıtı söylemlerine hız verdi. Eylemin ardından sosyal medya üzerinden uzun bir açıklama yapan Trump, Müslümanların ülkeye girişlerine yasak getirilmesine yönelik sözünü bir kez daha gündeme getirdi. Eylemin Beyaz Saray’daki mevcut yönetimin aciziyetinden kaynaklandığını savunan Trump, açıklamasında ‘radikal İslam’ terimini kullanmaktan kaçınan Başkan Barack Obama’yı istifaya çağırırken, rakibi Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ı da ‘radikal İslam’a tepki göstermeye çağırdı. Siyasi gözlemciler, Amerikan tarihinin en kanlı silahlı saldırısının, Trump’ın başkanlık seçimlerinde elini güçlendirmesine zemin hazırlayabileceği yorumunu yapıyor.