Gazete Vatan Logo

Türkiye heyecanı!

Papa Francesco’nun Türkiye ziyaretiyle ilgili olarak Vatikan’da düzenlenen basın toplantısında, ziyaretin geleneğin devamı olduğu vurgulandı.

Türkiye heyecanı!

Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, ‘Türk Papa’ olarak da bilinen 23. Giovanni’nin papalığa seçilmeden önce uzun yıllar Türkiye’de görev yaptığına ve Türkler tarafından çok sevildiğine dikkat çekti ve daha sonra da 3 ayrı Papa’nın Türkiye’ye gittiğini hatırlattı. Lombardi, Türkiye’nin Orta Doğu’daki konumu, dinler arası diyalogdaki rolü, küçük de olsa bir Katolik cemaate ve ekümenik patrikhaneye ev sahipliği yapmasıyla Vatikan için önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Patrikhaneye de gidecek

Papa, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumurbaşkanlığı binası Ak Saray’da görüşecek. Daha sonra ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Mehmet Görmez tarafından kabul edilecek. Papa’nın dini temasları ise İstanbul’da olacak. Papa 29-30 Kasım’da ziyaret edeceği İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yanı sıra İstanbul Müftüsü ve Hahambaşı ile de bir araya gelecek.

‘Saraylar bir günde inşa edilmez’

Vatikan Sözcüsü Lombardi, Papa’nın Ak Saray’ı ziyaretiyle ilgili olarak yaşanan tartışmalara da değindi. Lombardi, “Tartışmaları duyduk. Fakat saraylar bir günde inşa edilmez. Söz konusu saray, daha Papa Türkiye’ye gitmeyi düşünmeden önce inşa ediliyordu. Papa, cumhurbaşkanının kendisini ağırladığı yere gider.”

Haberin Devamı

Ayasofya’da dua eder mi?

Lombardi, Sultanahmet Camii’nde dua için ise, “Bir Hristiyanın başka bir dinin mabedinde resmi olarak ibadet etmesi beklenemez ama dindar bir insan başka bir dinin ibadethanesinde de Tanrı’yla buluşabilir, fakat kendi dininin ritüellerini göstermez.”

Papa’ya ‘sevgi soylu insanın özelliğidir‘ hattını hediye etti

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, Prof.Dr. Mehmet Paçacı, eşi Meryem Paçacı ve oğlu Mustafa Paçacı’yı dün Apostolik Saray’da kabul etti. Paçacı, Papa’ya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan itimatnamesini (güven mektubu) takdim etti. Paçacı ayrıca, Hattat Ahmet Zeki Yavaş’ın icra ettiği, “Sevgi, soylu insanların bir özelliğidir” ifadelerinin yer aldığı bir tabloyu da Papa’ya hediye etti. Paçacı, tabloyu kendi seçtiğini söyledi.

Haberin Devamı