Gazete Vatan Logo

Trump’a çifte darbe

Trump’a çifte darbe

1- ABD Başkanı Trump’ın şirketlerine Kongre’den onay almadan yurt dışı ödemeleri kabul etmesiyle ilgili 200’e yakın Kongre üyesince dava açıldı

2- NBA’in bu yılki şampiyonu Golden State Warriors takımı, Trump’ın politikalarını protesto için Beyaz Saray’ın davetini reddetme kararı aldı

Amerikan Kongresi’nin 200’e yakın üyesi, Başkan Donald Trump hakkında, anayasanın devlet başkanın ‘yabancı kaynaklardan menfaat sağlamasını’ yasaklayan maddesi uyarınca dava açmaya hazırlanıyor. Kongre üyeleri, anayasanın ilgili maddesinin başkanın yabancı kaynaklardan hediye, gelir, makam, unvan veya benzeri bir menfaat kabul etmesini Kongre’nin onayına bağlaması dolayısıyla, yetkilerinden yoksun bırakıldıkları gerekçesiyle müşteki sıfatıyla dava dilekçesine imzacı oldu.

Davanın açılmasına önderlik eden Demokrat Parti’nin Connecticut Senatörü Richard Blumenthal bunun, şimdiye kadar herhangi bir başkan aleyhine açılan bir davadaki en yüksek müşteki sayısı olduğuna dikkat çekti. Blumenthal, Cumhuriyetçi Parti’den hiçbir üyenin, davet ettikleri halde, dava dilekçesine imza atmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Dava hamlesi, Maryland eyaleti ve Washington D.C. yönetimlerince, Trump aleyhine anayasanın aynı maddesinin ihlal ettiği iddiasıyla açılan davanın ardından geldi. Her iki yerel yönetimin başsavcıları, Trump’ın başkan olduktan sonra kendini ticari işlerinden uzaklaştırmadığı ve sahibi olduğu şirketler vasıtasıyla yabancı ülke kaynaklarından gelir elde etmeye devam ettiğini ileri sürmüştü.

ABD’de Ulusal Basketbol Ligi (NBA) final serisinde Cleveland Cavaliers’ı 4-1 yenerek son üç sezonda ikinci şampiyonluğuna ulaşan Golden State Warriors takımı oyuncuları, kupayı başkan Donald Trump’a götürmeme kararı aldı. ABD’de ulusal lig şampiyonu olan takımlar geleneksel olarak devlet başkanı tarafından Beyaz Saray’a davet ediliyor. Warriors, 2014/15 sezonundaki şampiyonluğunun ardından dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray’da verdiği davete katılmıştı. Geçen sezonun şampiyonu Cleveland Cavaliers da Beyaz Saray’da Obama’yla bir araya gelmişti.

Haberin Devamı

Yerel basında çıkan haberlere göre Golden State Warriors oyuncuları ‘oy birliğiyle’ Trump’ı ziyaret etmeme kararı aldı. Takımın koçu Steve Kerr, Trump’ın çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yedi ülke vatandaşlarına yönelik ‘vize yasağı’ kararına tepki göstermişti. İslami Cihad örgütünün 1984 yılında Lübnan’da gerçekleştirdiği saldırıda babası Malcolm Kerr’ü kaybeden Kerr, “Babası terör kurbanı biri olarak; insanlara yasak getirerek terörizmle savaşmayı denersek, korku yaratarak bu ülkenin prensiplerinden uzaklaşacağımızı düşünüyorum” demişti.