Gazete Vatan Logo

Terör suçlusu ama kapatamayız

Danimarka mahkemesi PKK’nın yayın organı Roj TV’nin ülkedeki anti-terör kanunlarını ihlal ettiğine karar verdi. Ancak mahkeme ceza kanununa dayanarak, “Bireylere ceza verebilirim, şirketlere değil” diyerek kanalın yayın lisansının iptal etmedi.

Danimarka’da 2004 yılından beri terör örgütü PKK yanlısı yayın yapan Roj TV’ye yönelik açılan dava dün karara bağlandı. Roj TV’nin yayınlarının durdurulması ve yayın lisansının iptal edilmesi istemiyle açılan davada Kopenhag Şehir Mahkemesi kanalı kapatmak yerine para cezavı vermeyi uygun gördü. Kararda televizyon kanalının PKK terör örgütünün propagandasını yaptığını, örgütten finansal destek aldığını ve bu nedenle 5 milyon 900 bin Danimarka kronu (toplam 800 bin Euro) para cezasına çarptırırken, yayınlarının durdurulmasına ve lisansının iptal edilmesine Danimarka Ceza yasaları gereğince gerek olmadığına karar verdi. Mahkeme Başkanı Grethe Jörgensen 175 sayfalık gerekçeli kararda, Roj TV’nin Danimarka anti-terör yasalarını ihlal ettiği için para cezasına çarptırıldığını, ancak kanalın lisansını iptal edilmesinin teknik olarak mümkün olmadığını söyledi. Mahkeme başkanı buna gerekçe olarak ise Danimarka Ceza Yasası’nın 79’uncu maddesi gereği mahkemenin bireylere yönelik suçlamaları hükme bağlamaya ehliyeti olduğu, şirketler konusunda bir karar almasının yasal dayanağı bulunmadığına hükmetti.

‘Kararı anlamak mümkün değil’

Mahkemenin kararına tepki gösteren Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Berki Dibek, kararı anlamanın mümkün olmadığını söyleyerek, “Danimarka Televizyon üst Kurulu’ndan Roj TV’nin yayınlarını durdurmasını bekliyorum” dedi. Dibek, verilen para cezasını da PKK’nın ödeyeceğini ve televizyonun yayınına devam edeceğine dikkat çekti. Roj TV yöneticileri ise kararı olumlu karşıladıklarını açıkladı.

Savcı temyize gidiyor

Soruşturmayı yürüten ve televizyon ile ilgili kapatma davasını açan Kopenhag Başsavcı Yardımcısı Anders Risager, kendilerinin televizyon kanalı ile ilgili mahkemeye sundukları delilleri mahkemenin kabul ettiğini ancak hukuki boşluktan dolayı yayın izninin iptali yönünde karar veremediğini söyledi. Risager, mahkemenin verdiği karar ile ilgili olarak 190 sayfalık kararı iyice inceledikten sonra temyize gideceklerini söyledi.

Davutoğlu: Bu ilk adımdı şimdi de kapatılmalı

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Danimarka yargısının Roj TV ile ilgili kararı konusunda “Bu kararla mahkeme, PKK’yı terörist bir örgüt olarak niteliyor ve Roj TV’nin PKK propagandası yaptığını tespit ediyor. Kanalın PKK tarafından kontrol ve finanse edildiğinin açık bir şekilde ortaya çıktığını tespit ediyor. Bu tespitler önemli ve verilen para cezası bu tespitlere istinaden veriliyor” dedi. Davutoğlu şöyle devam etti: “Mahkeme, Danimarka ceza kanununun yetki vermemesi dolayısıyla kapatma cezası veremediğini söylüyor ve bir anlamda Roj TV’ye lisans veren Danimarka radyo televizyon üst kuruluna konuyu havale ediyor. Tabii ki bizim beklentimiz, çok doğru tetkikler ihtiva eden bu karar sonrasında Danimarka radyo tele-vizyon üst kurulunun terörizmi destekleyen bu yayın kuruluşunun kapatılması yönünde adım atmasıdır. Bu bir ilk adımdır, ilk adımla tespit yapılmıştır. Danimarka iç hukukunun sonucu olarak şimdi beklentimiz, idari makamlarca bu kararın gereğinin yapılmasıdır.”

Haberin Devamı