Gazete Vatan Logo

Terör örgütünden müzakerelere yeşil ışık

Taliban'ın yeni lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur, üçüncü taraf olmadan, Kabil hükümeti ile doğrudan görüşebileceklerini sinyallerini verdi.

Terör örgütünden müzakerelere yeşil ışık

Taliban'ın yeni seçilen lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur, Kabil hükumeti ile ilk turu temmuz ayı sonunda yapılan, ancak Molla Ömer’in ölümünün açıklanmasıyla yarıda kalan barış müzakerelerine yeniden dönebileceklerinin sinyallerini verdi. Kurban Bayramı dolayısıyla mesaj yayımlayan Molla Mansur, "Ülke işgal altında olmadan, Afganlar kendi arasında birbirini daha iyi anlar ve meselelerini kendileri daha iyi çözebilir. Ancak Afganistan sorununun çözümü bahanesiyle müdahil olup baskı uygulamaya çalışan üçüncü taraflar, sorunu çözmek yerine daha farklı problemler yaratır" ifadelerini kullandı.

Molla Mansur, herhangi bir müzakere olacaksa, bunun doğrudan Taliban ile Kabil hükümeti arasında olması şartını koştu.

Molla Mansur bayram mesajında şöyle devam etti: "Siyasi büromuza farklı gruplarla müzakere masasına oturma yetkisi verdik. Eğer Kabil yönetimi barış istiyorsa ve savaşın sona ermesinden yanaysa, ülkedeki işgale ve işgalcilerle işbirliğine son vermesi lazım. Ayrıca yabancı güçlerle yapılan tüm askeri ve güvenlik alanındaki anlaşmaların da iptal edilmesi gerekiyor."

Haberin Devamı

İsim vermeden IŞİD gibi grupların ortaya çıkmasından ABD’yi sorumlu tutan Taliban lideri, "Farklı grupların ortaya çıkması, Afganistan’daki proksi savaşın devamını isteyen işgalci Amerika’nın son komplolarından biridir ve Afgan halkı bir bütün olursa bu komploları boşa çıkaracaktır" ifadelerini kullandı.

"Aramızda ihtilaf yok"

Molla Ömer'in öldüğünün açıklanmasının ardından örgüt içerisinde baş gösteren liderlik tartışmalarının dışarıdan görüldüğü gibi ciddi olmadığını belirten ve "Taliban bölünüyor" iddialarını reddeden Molla Mansur, örgüt üyelerine çağrıda bulunarak, "Bu hassas dönemde safları daha da sıkılaştırarak, bölünmelerden ve etnik ayrımcılıktan uzak durmalıyız" mesajı gönderdi.

Merkezi hükumete bağlı güvenlik güçleriyle savaşta sivillerin zarar görmesinden kaçınılması gerektiğini vugulayan Taliban'ın yeni lideri, ellerindeki tutsaklara da şeriata göre muamele edilmesi talimatı verdi.

Mansur’un mesajında, şeriata göre hareket etmeyen Taliban üyelerinin ceza alacakları da kaydedildi.

Haberin Devamı