Gazete Vatan Logo

‘Siyah isyan’ yine patladı

ABD’nin Baltimore kentinde gözaltındayken omurgasında yüzde 80 hasar oluşan 25 yaşındaki siyahi genç hayatını kaybetti. Bir kez daha ortalık yangın yerine döndü. 1 hafta gece sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan edildi, asker sokağa indi

Polisin dur ikazına uymayıp koşarken yakalanarak 12 Nisan’da gözaltına alınan siyahi genç Freddie Gray, gözaltında şiddet görmüş ve 7 gün hastanede tedavi altında tutulduktan sonra 19 Nisan’da yaşam savaşını kaybetmişti. Bu olaya sebebiyet verdiği iddia edilen 6 polis memurunun görevlerinden uzaklaştırılmasına rağmen o günden bu yana eylemler sürüyordu. Gencin dünkü cenaze töreni sonrası başlayan olaylar daha da büyüdü. Gray’in gözaltına alındığı bölgede öğleden sonra lise öğrencilerinin çoğunluğu oluşturduğu grupla polis arasında çıkan çatışmada en az 27 kişi gözaltına alındı, 15 polis ve bazı gazeteciler yaralandı. Okullar bugün (salı) tatil edilirken, gösteriler Oakland ve California’ya da yayıldı.

Sokağa çıkma yasağı

Akşam saatlerinde daha da büyüyen gösterilerde, polis biber gazı ve plastik mermi kullandı. Gray’in ailesi ise şiddetin toplumsal değişim için verdikleri mücadeleyi temsil etmediğini söyleyip, göstericileri evlerine dönmeye ikna etmeye çalıştı. Ancak polis araçları ateşe verildi, dükkanlar yağmalandı. İtfaiye ekipleri büyüyen yangınları söndürmek için uzun süre uğraştı. Gelişmeler üzerine Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake, kentte olağanüstü hal ilan etti. 4 Mayıs’a kadar 22:00-05:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı getirildi.

Haberin Devamı

5 bin asker geldi

ABD ordusunun bir kolu olan ve silah kullanma yetkisi bulunan Ulusal Muhafızları da düzeni sağlamak için kente çağrıldı. Kentte 5 bin askerin güvenliği sağlamak için konuşlandırıldığı, askeri araçların da devriye gezmeye başladığı açıklandı. Kentin bağlı olduğu Maryland eyaletinin valisi Larry Hogan, kentte Ulusal Muhafız güçlerinin konuşlandırması kararının “son çare” olarak alındığını söyledi. Baltimore Belediye Başkanı Rawlings-Blake ise “Bu gece gördüğümüz yıkım çok üzücü...Adalet isteyen kişilerin barışçı gösterileriyle şiddeti kışkırtmak isteyen haydutlar arasında bir fark olduğu gayet açık. Durumun kontrol altına alınması için eldeki tüm kaynaklar kullanılıyor.” dedi.

Suçu göz teması kurup kaçması

Haberin Devamı

Polis, Freddie Gray’in devriye gezen polislerle göz teması kurduktan sonra kaçmaya başladığını iddia ediyor. Polisin Gray’i yakaladıktan sonra nezarethaneye götürdüğü bildirilmişti. Gray’i neden gözaltına alındığı ise açıklık kazanmadı. Baltimore Sun gazetesi, Gray’in cebinin içinde sustalı bıçak olduğunun kayda geçirildiğini ancak bıçağın görünür olmadığını ve tehdit amacıyla kullanılmadığını yazdı. Gazete, Freddie Gray’in geçmişte görece hafif ve uyuşturucu madde bağlantılı suçlamalarla ve iskambil kağıdı ile zar taşımak gibi önemsiz gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu kaydetti. Haberde şu satırlar yer aldı: “Bunlar, onu kötü, karanlık bir insan mı yapar? Arkadaşları ve komşuları, ‘Hayır’ diyor. Gray, kuşaklar boyunca yoksulluk altında ezilen bir mahallede yaşayan, uyuşturucuyla savada eklenmesiyle, sayısız gencin hayatta anlamlı fırsatlardan yoksun bırakıldığı bir ortamdan çıkmış tipik bir örnekti.”