Gazete Vatan Logo

Sınırda çatışma tehlikesi

Clinton sınıra dayanan Suriye ordusunun hareketliliğinden kaygı duyduklarını açıkladı

Türkiye sınırına 500 metre yaklaşan Suriye ordusu yüzünden bir günde bin 500 kişi Türkiye’ye geçti. Hatay’da kurulan kamplardaki mülteci sayısı 12 bini aştı. ABD Dışişleri Bakanı Clinton sınıra dayanan Suriye ordusunun hareketliliğinden kaygı duyduklarını açıkladı

Suriye ordusunun Türkiye sınırına dayanması, evlerini terk ederek sınırda kurdukları çadırlara yerleşen Suriyeliler ve dünya kamuoyuna endişe yarattı. Dün Sınıra 500 metre mesafede bulunan Hırıptıcöz Köyü’nü kuşatan Suriye ordusu Sınırdaki binlerce kişinin Türkiye’ye kaçmasına neden oldu. Son bir gün içinde bin 500’den fazla Suriyeli’nin Türkiye’ye sığındığı açıklandı. Hatay’da kurulan 4 kamptaki mülteci sayısının da 12 bini aştığı belirtildi. Suriyeli güvenlik güçlerinin Türkiye tarafına geçmeyen 130 kişiyi de tutukladığı, bu tutuklularının hepsinin erkek olduğu öne sürüldü. İnsan hakları eylemcisi Mustafa Osso, bölge sakinlerinin açıklamalarına dayanarak, Suriye ordusunun Türkiye sınırında varlığını artırdığını ve kontrol noktaları oluşturduğunu ifade etti. Osso, sınırın Suriye tarafından sadece birkaç bin kişinin kaldığını, diğerlerinin ise Türkiye’ye kaçtığını ifade etti.

ABD endişeli

Suriye ordusunun Türk sınırına dayanmasıyla Türkiye’nin sınıra askeri birlik göndermesi ise dünya kamuoyu tarafından endiye ile izleniyor. Dün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye’nin Türkiye sınırı yakınına asker yığınağından kaygılı olduklarını belirtti.

Suriye’nin sınırdaki askerleri geri çekmesi gerektiğini ifade eden Clinton, “Suriye askerlerinin bölgedeki varlığı, zaten var olan kötü durumu daha da ağırlaştırıyor. Bir sınır çatışması tehlikesi yaratıyor. Suriye güçleri, şu anda sadece kendi yurttaşlarını etkilemekle sınırlı kalmayan ve aynı zamanda sınır çatışmaları potansiyelini ortaya çıkaran saldırılarına ve provokasyonlarına derhal son vermezlerse, bölgedeki çatışmanın tırmandığını görüyor olacağız” dedi. AB devlet ve hükümet başkanları, Suriye rejiminin şiddet politikasını en sert şekilde kınadı ve bu ülkenin Türkiye sınırına asker sevkinden derin endişe duyduklarını bildirdi.

Sınırda baba-oğula infaz

ABD ve AB’nin bu korkuları dün sınırda yaşanan gelişmeyle doğru çıktı. Twitter’den bir Suriyeli aktivist gönderdiği mesajda Sınırın Türkiye tarafına geçmeye çalışan 5 yaşındaki bir çocuk ve babasının Suriye askerleri tarafından ödürüldüğü öne sürüldü. Sınırın yanı sıra Suriye’nin diğer kentlerinde sokaklar hükümet karşıtı eylemcilerle doldu. Cuma namazı sonrasında Devlet Başkanı Beşşar Esad rejiminin yıkılmasını isteyen on binlerce gösterici Kamışlı, Dera, Hama, Deyir el Zor ile Amuda ve diğer kentlerde sokaklara döküldü. Kessua kentinde güvenlik güçleri kalabalığa ateş açması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti. Şamdaki gösterilerde de 3 kişi yaşamını yitirdi. Humus’ta da 1 kişi askerler tarafından öldürüldü. Suriye’de 100 gündür devam eden hükümet karşıtı gösterilerde şimdiye kadar 1400 kişi hayatını kaybetti.

DAVUTOĞLU: Yakından takip ediyoruz

ANKARA- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kaydını yaptırmak için geldiği Meclis’te gazetecilerin Suriye sorunuyla ilgili sorularını yanıtladı. Olayın insani boyutunun çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Davutoğlu şöyle devam etti:

“Tabii siyasi ve uluslararası boyutu da var. Dolayısıyla en başından itibaren Suriye ile kader birliği içinde davrandık. Son 10 yıl içinde Suriye ile olan ilişkilerimiz, olağanüstü bir gelişme kaydetmiştir. Bu nedenle ocak ayından, bu gelişmelerin başladığı ilk günden itibaren Suriye yönetimiyle temasın sürmesine büyük önem verdik. Ayrıca, aynı çerçevede Suriye halkının haklı taleplerinin yerine getirilmesi ve reformların gerçekleştirilmesi için de büyük çaba harcadık. Bu temaslar hiçbir zaman kesilmedi. Türkiye, bu konuda ilkesel bir politika takip ediyor. Nihai referansımız, öne çıkardığımız ilkelerimizdir. Bunlar; insani, demokratik, uluslararası hukuk çerçevesinde önem taşıyan ilkelerdir. Sayın Esad’ın konuşmasını da yakından takip ettik, reform işareti anlamında olumlu unsurlar vardır. Ancak bunların somut adımlarla hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor. Bu çerçevede de temaslarımız sürüyor.”

Haberin Devamı