Gazete Vatan Logo

Sembol oldu

ABD’nin Baton Rouge kentinde polis şiddetini protesto gösterilerinde gözaltına alınan Ieshia Evans adlı genç kadının fotoğrafı, gösterilerin sembolü haline geldi.

Sembol oldu

ABD’de polisin geçtiğimiz hafta 2 silahsız siyahiyi öldürmesinin ardından patlak veren gösteriler hız kesmeden sürerken, olayların merkezindeki Baton Rouge kentinde hafta sonunda gözaltına alınan bir gösterici protestoların simgesi olarak görülmeye başlandı.

İngiliz basını, Baton Rouge polis merkezi önünde cumartesi günü düzenlenen gösteri sırasında çekilen fotoğraftaki kişinin Ieshia Evans adlı kadın olduğunu belirledi.

New York’tan geldi

Evans’ın yakın arkadaşı Natasha Haynes, hemşirelik yapan genç kadının New York’ta yaşadığını ve 5 yaşında bir oğlu olduğunu söyledi. Haynes, arkadaşının, Baton Rouge Emniyet Müdürlüğü’nde görevli 2 polis memurunun geçen hafta Alton Sterling adlı bir seyyar satıcıyı gözaltına alırken vurarak öldürmesine tepki olarak protestolara katılmaya karar verdiğini belirtti.

‘Tank adam’ benzetmesi

Oğlunu babasına bıraktıktan sonra New York’tan Louisiana eyaletine gelen Evans’ın, gösteriye katılmasından kısa süre sonra gözaltına alındığı ve 24 saat nezarette tutulduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Evans’ın gözaltına alınırken çekilen fotoğrafı, Twitter’da yayınlanmasından sonraki 9 saatte, yaklaşık 16 bin kez paylaşıldı. Sosyal medya kullanıcıları Evans’ın, 1989’da Çin’de yaşanan demokrasi gösterileri sırasında Tiananmen Meydanı’ndaki tankların önünde duran adam gibi bir ‘sembol’ haline geldiği yorumunu yaptı.

‘Oğlum için yaptım’

Nezarethanede bir gece kaldıktan sonra serbest bırakılan Evans gazetecilere yaptığı açıklamada eylemiyle ilgili olarak, “Bu Tanrı’nın işi. Ben sadece bir aracıyım” dedi. Evans, 5 yaşındaki oğlunun ‘daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için protestoya katıldığını vurguladı.

Gözaltılar sürüyor

Başta Baton Rouge olmak üzere, ABD genelinde birçok kentte dün de polis şiddetini protesto gösterileri düzenlendi. Polisin, son eylemlerde de yüzlerce kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor.

Polisin Alton Sterling’in ölümünden bir gün sonra da Minnesota’da Philando Castile adlı siyahi genci aracında vurarak öldürmesi ülke genelinde protestolara neden olmuştu.

Haberin Devamı