Gazete Vatan Logo

Şakaydı gerçek oldu

ABD’de iş adamı Donald Trump, adaylık yarışındaki en büyük rakibi Ted Cruz’un yarışı bırakmasıyla birlikte, 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayı neredeyse garantiledi

Şakaydı gerçek oldu

ABD’de Kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmak için yola çıkan milyarder Donald Trump, en büyük rakibi Teksas Senatörü Ted Cruz’un yarıştan çekilmesiyle adaylığa bir adım daha yaklaştı. Indiana eyaletinde yapılan ön seçimde Trump’a yenilen Cruz, seçim yenilgisi üzerine kampanyasını sonlandırdığını duyurdu. oyların yaklaşık yüzde 53’ünü alan Trump, yüzde 37’de kalan Cruz karşısında ezici bir galibiyet almış oldu. Cumhuriyetçi Parti içindeki üçüncü aday Ohio Valisi John Kasich ise yüzde 7’de kaldı. Indianapolis kentinde kendisini destekleyenlerin karşısına çıkan Cruz, “Zafere gidebilecek bir yol oldukça devam edeceğimi söylemiştim. Bu gece bu yolun kapanmış göründüğünü üzülerek söylüyorum. Elimizden geleni yaptık ancak seçmenler başka bir yolu tercih etti. Üzgün ama sınırsız bir iyimserlikle ülkemizin uzun dönemli geleceği için kampanyamızı durduruyoruz” diye konuştu.

Cruz’u övdü

Trump ise New York’ta destekçilerine yaptığı konuşmada, bugüne kadar saf dışı bıraktığı rakiplerini övdü ve Cruz için “Beni sever mi bilmiyorum ama müthiş bir rakipti” dedi. Zafer sözü veren Trump, “(Demokrat aday adayı) Hillary Clinton’ın peşinden gideceğiz. Clinton iyi bir başkan olamaz” ifadelerini kullandı. Trump, başkan adaylığı yarışında Cumhuriyetçi Parti içinde 10’dan fazla aday adayını saf dışı bıraktı. Bu kişiler arasında Jeb Bush, Ben Carson ve Marco Rubio gibi başlangıçta iddialı olan isimler bulunuyor. Trump’a rakip olarak şu anda sadece Ohio Valisi Kasich kaldı. Neredeyse hiç şansı kalmayan Kasich, sonuna kadar yarışı bırakmayacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Hepsi yanıldı

Trump Haziran 2015’te başkanlık seçimleri için adaylığını açıkladığında, birçok siyasi yorumcu ve Amerikan medyasının neredeyse tamamı, milyarder işadamıyla kelimenin tam anlamıyla alay etmişti. Washington Post köşe yazarlarından Dana Milbank, o dönemki bir yazısında, Trump’ın başkan adayı seçilmesi halinde, yazısının yer aldığı gazete sayfasını yeme sözü vermişti. ABD’nin önde gelen haber sitelerinden Huffington Post, Trump’ın kampanyasıyla ilgili haberleri siyaset yerine magazin bölümünde yayınlayacaklarını duyurmuştu. New York Times gazetesi ise, Trump’ın sadece manşetlere çıkmak ve reklamını yapmak için başkanlığıa aday olduğu yorumunu yapmıştı. Sosyal medyada da onbinlerce Amerikalı, Trump’ın adaylık açıklamasıyla dalga geçen mesajlar yayınlamıştı.

Haberin Devamı

‘Cumhuriyetçi Parti öldü’

Trump’ın adaylığına başından beri karşı çıkan New York Daily News gazetesi dünkü kapağında Cumhuriyetçi Parti’nin ‘ölümü’ ilan etti. Kapakta, partinin sembolü olan fil bir tabutun içerisinde resmedilmiş. Resmin altındaysa, “Bugün burada, Trump virüsüyle öldürülmüş olan, bir zamanların büyük siyasi partisinin yasını tutmak için bir araya geldik” ifadesi yer alıyor. Geçtiğimiz ay Trump’a desteğini açıklayan Avustralyalı medya patronu Rupert Murdoch’un sahibi olduğu New York Post gazetesi ise, dünkü kapağında, İngilizce’de karşı tarafı küçümsemek için kullanılan “Baban kimmiş?” (Who’s your daddy) ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

CNN’e göre yenilecek

CNN televizyon kanalı, dün yayınladığı son anket sonuçlarına göre Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olması halinde seçimi kaybedeceği öngörüsünde bulundu. Anket sonuçlarına göre Trump ve Hillary seçimde karşı karşıya gelirse, emlak kralı yüzde 41, eski Dışişleri Bakanı ise yüzde 54 oranında oy alıyor. Yarışa Trump yerine Kasich girerse, Cumhuriyetçiler 7 puan farkla seçimi kazanıyor.

Eşine ‘dirsek attı’

Adaylık yarışından çekildiğini açıklarken son derece üzgün olduğu gözlenen Cruz, taraftarlarına yaptığı son konuşmada “Biz elimizden geleni yaptık” ifadelerini kullandı. Öte yandan Cruz’un Indianapolis kentinde yaptığı konuşmanın ardından kürsüden inerken eşi Heidi’nin yüzüne yanlışlıkla dirsek atması ise sosyal medyada geniş yer buldu.

‘Yarış daha bitmedi’

Demokrat Parti cephesinde ise Hillary Clinton, Indiana’daki ön seçimi Bernie Sanders’a kaybetti. Sanders oyların yüzde 53’ünden fazlasının almayı başarırken Clinton yüzde 46’da kaldı. Sanders zafer konuşmasında “Clinton’ın kampanya ekibinin yarışın çoktan bittiğini düşündüğünü biliyorum. Yanılıyorlar” dedi. Ancak Clinton, Sanders’a karşı yarışı önde götürüyor. Clinton bugüne kadar ön seçim yapılan eyaletlerde toplamda 2 bin 201 delege kazanmayı başardı. Sanders ise bin 399 delege elde etti. Clinton ya da Sanders’ın Demokrat Parti’nin adayı olabilmek için 2 bin 383 delegeye ulaşması gerekiyor. Bu durumda Clinton’ın adaylığa oldukça yakın olduğu görülüyor.

Haberin Devamı