Gazete Vatan Logo

S. Arabistan’da kadın olmak

New York Times Suudi kadınlara ‘Ülkenizde neler yaşıyorsunuz? Anlatın’ çağrısında bulundu. İsmi gizli tutulan 6 binin üzerinde kadın yaşadıkları zorlukları anlattı

S. Arabistan’da kadın olmak

Amerikan New York Times gazetesi, ‘Ladies First’ (Önce Kadınlar) adlı bir kampanya başlatarak Suudi Arabistan’da yaşayan kadınlara konuşma fırsatı tanıdı. Suudi kadınlara ‘ülkenizde neler yaşıyorsunuz?’ sorusu yönelten gazetenin editörü Mona El-Naggar, 6 binin üzerinde kadının kendilerine e-mail yoluyla ulaştığını ifade etti. Suudi Arabistan’da kadınların adeta ‘cehemmem hayatı’ yaşadığını belirten kadınlar, gazeteye birbirinden ilginç itiraflarda bulundular. Suudi kadınların New York Times’a yaptıkları itiraflar ise ülkede gündem oldu. Söz konusu itirafların Suudi Arabistan’ın ahlaki değerlerine karşı olduğunu savunan bir grup, Twitter üzerinden ‘Sakın New York Times’a konuşmayın’ etiketi altında karşı kampanya başlattı. İşte Suudi kadınların itiraflarından bazıları:

The New York Times

- Dotops (24): Süpermarkete izinsiz gitmemize bile izin yok. Yanımızda mutlaka bir erkek aile üyesi olmalı.

- Juju (21): Erkek kontrolü altında yaşamak ‘cehennem’ gibi. Dışarıda kız arkadaşlarımızla vakit geçirmek istiyoruz. Bir kahvaltı ya da öğle yemeği yemek bile kabusa dönüyor. Her saniye bir erkek aile üyesi yanımızda. Çok umutsuzum.

Haberin Devamı

- Rulaa (19): Bir keresinde trafik kazası geçirdim. Ama ambulans beni yalnız araca almadı. Erkek bir aile üyesinin gelmesini bekledi. O gelene kadar çok fazla kan kaybetmiştim. Neredeyse ölecektim.

- Sarah (42): Ne zaman seyahat etmek istesem 17 yaşındaki oğlumdan izin almak durumunda kalıyorum.

- Malak (28): Bir erkek aile üyesi alışveriş merkezlerine gitmemi yasakladı. Resmen hapishane hayatı yaşıyorum.

- Bashayr (19): Sanki ellerim kelepçelenmiş gibi. Genç kızlar ailelerinin baskısından kaçmak için erken evleniyorlar. Bu bir kaçış yolu gibi gözüküyor.

- Dina (21): Çalışmama izin yok. Para kazanmak istiyorum ona da karşı geliyorlar. Artık dayanacak gücüm kalmadı.

- Dujanah (56): Ülke dışına çıkmam için babamın ya da eşimin izni gerekiyor. Tamam tuhaf bir durum ama bunu kabullendim. Üzücü olan, onlar buna da izin vermiyorlar.

- Ghadah (27): En sonunda yurtdışında yüksek lisans eğitimi alabilmek için izin alabildim. Bu ülkeden kurtulacağım için çok seviniyorum. Burada bir kadının yaşama hakkı yok.

Haberin Devamı