Gazete Vatan Logo

‘Rusya garanti versin’

Rusya, uçağı için tazminat ve ‘bir daha düşürmeme garantisi’ istedi. Ankara yanıt verdi: “Hava sahamızı ihlal etmemeyi garanti etsinler...”

‘Rusya garanti versin’

Türk savaş uçaklarının Rus uçağını düşürmesiyle başlayan gerilim sürerken, Rusya bu kez de aynı şeyin tekrarlanmaması garantisi ve tazminat talebini gündeme getirdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meshov, Ria Novosti ajansına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin düşürülen Rus uçağı ile ilgili böyle bir olayın bir daha tekrarlanmamasına ilişkin garanti vermesi gerektiğini söyledi. Meshkov, ayrıca Türkiye’den tazminat da talep etti. Rusya’da Türkiye’ye dair yaptırımlar konusu hala gündemde. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye karşı yaptırımları genişletmek gibi bir plan hakkında bilgi sahibi olmadığını açıklarken, Putin’in sözcüsü Peskov ise bu konunun muhatabının hükümet olduğunu söyledi.

‘Hasmane tutum yok’

Türkiye bu taleplere hemen yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, dün düzenlediği basın toplantısında, “Rus tarafının istediği unsurların (özür, sorumluların cezalandırılması ve tazminat) tarafımızca karşılanması mümkün değil” dedi. Bilgiç, “Rusya Federasyonu, Türk hava sahasını bir daha ihlal etmemeyi garanti ederse böyle bir hadiseyle bir daha karşılaşılmaz” ifadelerini de kullandı. Gerginliğin tırmanmamasının ve iki ülke ilişkilerinin olumsuz yönde daha fazla etkilenmemesinin arzulandığını belirten Bilgiç, “Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nun askeri hedeflerine herhangi bir hasmane tutum içinde değildir” dedi.

Haberin Devamı