Gazete Vatan Logo

Robotik devrim!

RealDoll adlı bir şirket, yapay zekaya sahip ilk ‘partner robot’u bu yıl piyasaya sürüyor. Robotun kişiliği, akıllı telefona yüklenen bir uygulama ile belirleniyor

Robotik devrim!

Kafası, gözkapakları ve dudaklarının hareketleri kaba, konuşması yetenekleri ise daha kısıtlı. Ancak bu robot yapay zekanın son derece insana benzeyen bir görünüme kavuşmasını sağlayan robotik devrimin bir parçası. BBC’nin haberine göre bazı uzmanlar bunun insanların robotlarla etkileşimi alanında bir devrime yol açacağını söylerken bazıları bunun son derece sakıncalı olduğu görüşünde. RealDoll adlı partner manken markasının yöneticisi Matt McMullen “O sıradan bir robot değil, çok daha fazlası” diyor ve ekliyor: “İnsanların evlerinde özel bir yerleri var ve kişiliğini seçebiliyorsunuz. Yapay zeka ile insanlara robotun kişiliğini yaratmak için imkan veriyoruz.”

Kaprisli, sevgi dolu

Partner robotunun kişiliği, akıllı telefona yüklenen bir uygulama ile belirleniyor. Robotu satın almasanız bile uygulamayı indirerek telefonunuzda yapay bir kişilik yaratıp onunla etkileşime geçebiliyorsunuz. Kullanıcılar kaprisli, sinirli veya sevgi dolu gibi çok sayıda kişilik seçeneğinden birini yükleyebiliyor. Örneğin Matt McMullen, Harmony adını verdiği robot için “kıskanç” seçeneğini seçmiş. Bu yüzden Harmony ona “o kızı Facebook’tan sileceksin” diyor. Harmony önümüzdeki aylarda satışa çıkacak ve iki versiyonu olacak: Yüz tanıma sistemine sahip olan versiyonu 10 bin dolara, ucuz versiyonu ise 5 bin dolara satılacak.

Haberin Devamı