Gazete Vatan Logo

Resmi izin çıktı! Artık yapay et üretimi yapılacak

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) hücre kültürlerinden üretilen tavuk etinin satışına ilk defa onay verdi. Kurum, sürecin “çok dikkatli değerlendirildiğini” açıkladı.

Resmi izin çıktı! Artık yapay et üretimi yapılacak

Laboratuvar üretimi tavuk eti California merkezli Amerikan “Upside Foods” şirketi tarafından çelik tanklar içinde canlı hayvandan alınan hücrelerle elde edildi. Firmanın yöneticisi Uma Valeti, “Birçok şüpheci bakışın bulunduğu bir ortamda, bugün bir tarih yazarak, FDA’den üretilmiş et onayı alan ilk şirket olmayı başardık” dedi. Ancak firmanın raflara ürün getirebilmesi için aşması gereken bazı engeller daha var.

‘GIDADA DÖNÜM NOKTASI’

BBC’nin haberine göre; etlerin üretileceği merkezin de resmi bir onay alması gerekiyor. Ancak Valeti, gelinen noktanın “besin tarihinde bir dönüm noktası olduğunu” söyledi. Benzer ürünleri geliştirmeye çalışan besin start-up’ları bulunuyor. Daha çok firmanın başarısı, karbon salınımının azalması, başta su olmak üzere canlı hayvan endüstrisinde kullanılan diğer kaynakların da korunması anlamına geliyor. Üretim etlerin gelecekte pazarda önemli bir oranı ele geçirmesi bekleniyor. Aralık 2020’de Singapur, tamamen laboratuvarda üretilmiş protein satışına onay veren ilk ülke olmuştu. Merkezi San Francisco’da olan “Eat Just” adlı girişimcilik şirketi, laboratuvarda ürettiği tavuk etini Singapur’da satışa çıkarabilmişti. Yapılan iki araştırma, 2030 itibarıyla laboratuvarda et üretimi maliyetinin normal et üretimi ile yarışabilir hale geleceğini ortaya koydu. Laboratuvarda üretilen etin 2040’ta küresel et piyasasının yüzde 35’ini oluşturması öngörülüyor.

Haberin Devamı