Gazete Vatan Logo

Prigozhin kimdir, Wagner lideri Prigozhin kaç yaşında, nereli? Oligark Yevgeny Prigozhin ne iş yapıyor? Wagner ordusu komutanı Prigozhin ve Oligark ne demek?

Wagner lideri Prigozhin kimdir, Yevgeny Prigozhin kaç yaşında, nereli? Rus paralı asker grubu Wagner'in şefi Yevgeny Prigozhin Rus ordusunu 'Wagner savaşçılarını yok etmekle' suçlayarak sınır kenti Rostov'a girdiğini duyurdu. Gece yarısı Moskova ve Rostov'da zırhlı araçlar sokağa çıkarken, Wagner'in lideri Prigozhin'in resmi yetkililerle pazarlık yaptığı görüntüler yayınlandı. Söz konusu gelişmenin ardından Wagner lideri Prigozhin kimdir, kaç yaşında, nereli? Gibi sorulara yanıt aranmaya başlandı.

Prigozhin kimdir, Wagner lideri Prigozhin kaç yaşında, nereli? Oligark Yevgeny Prigozhin ne iş yapıyor? Wagner ordusu komutanı Prigozhin ve Oligark ne demek?

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında aktif rol üstlenen Rus paralı asker grubu Wagner ile Rus ordusunun yöneticileri arasında ipler koptu. Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigozhin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a suçlamalarda bulunarak, "Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak" dedi. Peki, Prigozhin kimdir, Wagner lideri Prigozhin kaç yaşında, nereli? Oligark Yevgeny Prigozhin ne iş yapıyor? Wagner ordusu komutanı Prigozhin ve Oligark ne demek?

Prigozhin kimdir?

Yevgeni Viktoroviç Prigojin, Rus iş insanı ve oligark. 1 Haziran 1961 yılında Sankt Peterburg’da doğdu. Prigojin, özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinmekte olup  restoranları ve catering işletmeleri, Putin'in yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı akşam yemeklerine ev sahipliği yapması nedeniyle "Putin'in Şefi" olarak bilinmektedir.

Prigojin, Afrika, Suriye ve Ukrayna'da çatışmalara katılan Rus devlet destekli bir paralı asker grubu olan Wagner Grubu ile 2016 ve 2018 ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlanan üç şirketin de aralarında bulunduğu bir şirketler ağını kontrol etmektedir.Prigojin, Sovyetler Birliği döneminde hapishanelerde dokuz yıl hükümlü olarak kaldı.Prigojin, Mayıs 2014'te Donbass Savaşı'nda Rus güçlerini desteklemek için özel olarak Wagner Grubu'nu kurduğunu açıklamıştır.

Haberin Devamı

Wagner Grubu nedir?

Wagner Grubu, ülkenin Ukrayna'yı işgali sırasında Rus ordusuyla birlikte çalışan militan paralı askerlerden oluşan bir örgüttür. Wagner'in ilk kökenleri, Ukrayna ile Rusya arasında Kırım bölgesi konusunda çatışma çıktığı 2014 yılına dayanıyor gibi görünüyor. Prigozhin, sosyal medyada, bölgedeki Rus çıkarlarını savunabilecek bir grup savaşçı oluşturmaya çalıştığını söyledi. Grup, Libya, Suriye ve diğer bazı Afrika ülkelerindeki çatışmalarla bağlantılı.

Paramiliter güç, Ukrayna savaşı sırasında şu anda kontrolü altındaki on binlerce savaşçıyla patlayıcı bir büyüme gördü . Çatışma boyunca Wagner Grubu'nun şefi olan Prigozhin, Rus askeri liderleriyle sık sık çatıştı. Rusların sorunsuz bir askeri operasyon anlatısıyla çelişen videolar yayınladı. Rus ordusunun yeterliliğini sorgularken sık sık güçlerinin Ukrayna'daki savaşa öncülük ettiğini savunuyor. Mayıs ayında, üniformalı cesetlerin yanında bir video kaydetti ve liderleri hazırlıksız oldukları için lanetledi.

Haberin Devamı