Gazete Vatan Logo

Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köye füze düştü

Polonya’nın Ukrayna sınırındaki köye düşen füze nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti. Letonya Dışişleri Bakanı, köyü Rus füzelerinin vurduğunu öne sürdü. Letonya ve Estonya'dan destek mesajları geldi. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD'nin "NATO topraklarının her karışını savunacağını" vurguladı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'nin çağrısıyla düzenlenen Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi'nin toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Piotr Müller askeri birlikler başta olmak üzere güvenlik güçlerinin muharebe hazırlıklarını arttırma kararı aldıklarını söyledi.

Polonya'nın Ukrayna sınırındaki köye füze düştü

Polonya'da Ukrayna sınırına yakın bir bölgede bulunan Przewodow köyünde şiddetli bir patlama yaşandığı ve 2 kişinin hayatını kaybettiği öne sürüldü. ABD’li istihbarat yetkilisine dayandırılan bazı haberlerde, patlamanın kaynağının Rus füzesi olduğu iddia edildi. Polonya hükümeti henüz konuya ilişkin resmi açıklama yapmadı.

Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller, Rusya'nın bugün Ukrayna'nın çeşitli kentlerine düzenlediği füze saldırıları üzerine Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'nin Ulusal Güvenlik ve Savunma İşlerinden Sorumlu Bakanlar Kurulu Komitesi üyelerini toplantıya çağırdığını bildirdi. Toplantının Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile istişarenin ardından düzenlendiğini belirten Müller, toplantının konusu hakkında şu an için bir bilgi veremeyeceğini, mümkün olması durumunda ilerleyen saatlerde kamuoyunu bilgilendirebileceklerini söyledi.

Müller, medyadan hükümet cephesinden herhangi bir açıklama gelinceye kadar teyit edilmemiş hiçbir bilgiye itibar etmemelerini istedi.

LİTVANYA, LETONYA VE ESTONYA’DAN POLONYA’YA DESTEK

Haberin Devamı

İddialar henüz teyit edilemezken, Baltık ülkeleri arka arkaya Polonya’ya destek mesajları yayınladı. Estonya Dışişleri Bakanlığı, Polonya’ya düştüğü iddia edilen Rus füzelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır” dedi. Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda ise yaptığı açıklamada, "Litvanya, Polonya ile güçlü bir dayanışma içindedir. NATO topraklarının her karışı savunulmalıdır" dedi. Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks de, "Polonyalı silah arkadaşlarımıza başsağlığı diliyorum. Suçlu Rus rejimi, yalnızca Ukraynalı sivilleri değil, aynı zamanda Polonya'daki NATO topraklarına da füzeler ateşledi. Letonya, Polonyalı dostlarının yanındadır ve bu suçu kınamaktadır" dedi.

PENTAGON'DAN NATO VURGUSU

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder iddialara ilişkin açıklamada bulundu. Ryder düzenlediği basın toplantısında, "Polonya'da Ukrayna sınırına yakın bir bölgeyi iki Rus füzesinin vurduğuna dair basında çıkan haberlerin farkındayız. Size şu anda bu haberleri doğrulayacak herhangi bir bilgimiz olmadığını ve bunu daha ayrıntılı olarak araştırdığımızı söyleyebilirim. Bu yüzden spekülasyon yapmak veya varsayımlara girmek istemiyorum” dedi. Ryder ayrıca, ABD'nin "NATO topraklarının her karışını savunacağını" vurguladı.

Haberin Devamı

"HERHANGİ BİR AYRINTIYI DOĞRULAYAMIYORUZ"

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Polonya’ya düştüğü iddia edilen Rus füzeleri ile ilgili yaptığı açıklamada, “Şu anda raporları veya herhangi bir ayrıntıyı doğrulayamıyoruz” dedi.

Polonya’da Ukrayna sınırına yakın bir kasabaya 2 Rus füzesinin düştüğü yönündeki iddialar ile ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Polonya'da herhangi bir roket veya füze saldırısı olduğuna dair bir teyide sahip olmadıklarını, ancak ABD'li yetkililerin şu anda tam olarak ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Watson, “Polonya'dan gelen bu haberleri gördük ve daha fazla bilgi toplamak için Polonya hükümetiyle birlikte çalışıyoruz. Şu anda raporları veya herhangi bir ayrıntıyı doğrulayamıyoruz. Ne olduğunu ve sonraki uygun adımların ne olacağını belirleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

“POLONYA HÜKÜMETİ VE NATO ORTAKLARIMIZLA BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de, ABD'nin Polonya topraklarını vuran ve iki kişiyi öldüren füzelerle ilgili haberleri doğrulayamayacağını yineledi. Patel, "Polonya'dan gelen bu haberleri gördük ve daha fazla bilgi toplamak için Polonya hükümeti ve NATO ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Haberleri veya herhangi bir ayrıntıyı şu anda doğrulayamıyoruz" dedi.

RUSYA: SUÇLAMALAR KASITLI PROVOKASYONDUR

Rusya Savunma Bakanlığı ise “Polonya medyası ve yetkililerinin Przewodow yerleşim alanına Rus füzelerinin düştüğü iddiasıyla ilgili açıklamaları, durumu tırmandırmak için kasıtlı bir provokasyondur. Ukrayna yakınlarındaki hedeflere herhangi bir saldırı yapılmadı” açıklamasını yaptı.

ZELENSKİ: GERİLİMİ ARTIRIYOR, CEVAP GEREKLİDİR

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski de "NATO toprağına Füze saldırısı gerilimi büyük ölçüde artırıyor, cevap gereklidir" dedi.

Haberin Devamı

POLONYA: HAZIRLIKLARIMIZI ARTIRIYORUZ

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki başkanlığında yerel saatle 21.00 itibarıyla düzenlenen Polonya Ulusal Güvenlik ve Savunma İşlerinden Sorumlu Bakanlar Kurulu Komitesi toplantısı sona erdi. Toplantı sonrasında Rusya'nın Ukrayna'ya fırlattığı füzelerden birinin Polonya'ya düşerek 2 kişiyi öldürdüğü haberleri sorulan Hükümet Sözcüsü Piotr Müller, Polonya'nın doğusunda Ukrayna sınırı yakınındaki Hrubieszow ilçesine bağlı Przewodow köyünde bugün bir patlama meydana geldiğini ve 2 Polonya vatandaşının hayatını kaybettiğini doğruladı. Yetkililerin olay yerindeki çalışmalarının sürdüğünü belirten Piotr Müller, patlamanın nedenine ilişkin bilgi vermekten kaçındı. Sözcü Müller, yaklaşık 1 saat 15 dakika süren toplantıda askeri birlikler başta olmak üzere tüm güvenlik güçlerinin muharebe hazırlıklarının arttırılması kararı alındığını bildirdi.

Toplantının ardından Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da ABD Başkanı John Biden ve NATO Genel Sekreteri Jens Stontelberg ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

RUS FÜZESİ BİLMECESİ

Akşam saatlerinde bazı haber ajansları Rusya'nın Ukrayna'ya attığı füzelerden birinin NATO üyesi Polonya'ya düştüğü haberi geçmişti. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı söz konusu iddiayı teyit etmezken, Rusya Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı açıklamada söz konusu iddianın kasıtlı provokasyon olduğu belirtildi. Rus füzesinin Polonya toprağına düştüğüne ilişkin Polonyalı makamlardan da herhangi bir resmi açıklama gelmedi. Öte yandan bazı Polonyalı sosyal medya kullanıcıları sosyal medya hesaplarında ülkelerine düştüğü iddia edilen füze parçasının fotoğrafını paylaşırken, söz konusu parçanın S300 füzesine ait olduğunu, menzilinin 200 km olduğunu, Rusya'nın 1000 km uzaktan Ukrayna'yı vurmak için S300 füzesi kullanamayacağını belirterek, Ukrayna'nın Rus Kalibr füzesini düşürmek için fırlattığı S300 füzesinin yanlışlıkla Polonya toprağına düştüğünü ileri sürdü.