Gazete Vatan Logo

Pelosi kimdir, Pelosi uçağı canlı nasıl takip edilir? Tayvan uçağı canlı takip…

Tayvan gazetesi China Times'ın haberinde, Pelosi'nin bugün yerel saatle 22.30'da (TSİ 17.30) Taipei'ye geleceği ve geceyi Ada'da geçireceği ileri sürüldü. Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Hint-Pasifik temasları çerçevesinde Çin'in giderek şiddetlenen uyarılarına rağmen Tayvan'ı ziyaret etme olasılığı Amerikan donanmasını hareketlendirdi. Peki, Pelosi kimdir, Pelosi uçağı canlı nasıl takip edilir? İşte Pelosi Tayvan uçağı canlı takip linki ve diğer gelişemeler…

Pelosi kimdir, Pelosi uçağı canlı nasıl takip edilir? Tayvan uçağı canlı takip…

Çin'in de Tayvan Boğazındaki askeri faaliyetlerini arttırdığı haberleri geliyor. Reuters'a bilgi veren kaynaklar Çin savaş uçaklarının ana kara ile Tayvan adası arasındaki orta çizgiye dokunarak "çok kışkırtıcı" hareketler yaptığını belirtti. Çin savaş gemilerinin de hassas sulardaki orta çizgiye çok yakın seyrettiği bildirildi. Hint-Pasifik ziyaretinin ikinci durağı olan Malezya'da temaslarda bulunan Pelosi'nin, Tayvan'ı ziyaret edip etmeyeceği uluslararası kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Öte yandan Pelosi uçağı canlı takip linki üzerinden anbean takip ediliyor. Peki, Pelosi kimdir, Pelosi Tayvan uçağı nasıl takip edilir?

Pelosi uçağı canlı takip nasıl yapılır?

Nancy Pelosi'yi taşıyan ABD uçağı Kuala Lumpur'dan havalandı, Güney Çin Denizi'ne doğru bir rota izlemeyip Filipinler hava sahasına ilerlemeye başladı. Uçuş izleme sitesi flightradar.com'da Pelosi'nin içinde bulunduğu SPAR19 uçağını anlık yaklaşık 350 bin kişi takip ediyor. Bloomberg, SPAR19'un şimdiye kadar dünyada anlık en çok insanın izlediği uçak olduğunu kaydediyor. 

Haberin Devamı

Nancy Pelosi kimdir?

Nancy Patricia D'Alesandro Pelosi 26 Mart 1940 yılında dünyaya geldi. ABD Temsilciler Meclisi'nin 60. meclis başkanıydı. 2007 yılına kadar Temsilciler Meclisi'nde azınlıkta bulunan Demokratların liderliğini yürütmekte olan Pelosi 2006 yılı Kasım ayında yapılan ara seçimlerde Demokratik Parti'nin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmesi sonucu, Meclis oturumuyla yapılan oylamayı kazanarak ABD tarihinde bu göreve seçilen ilk kadın olmuştur. 4 Ocak 2007-5 Ocak 2011 tarihleri arasında Meclis Başkanlığı görevini yürütmüş olan Pelosi, ABD tarihinde devlet kademelerinde en üst düzeye ulaşmış kadındır. Şimdiye kadar Meclis başkanı görevine seçilen ilk Kaliforniyalı ve ilk İtalyan kökenli Amerikalı olma ayrıcalıklarını da elinde tutmaktadır.

Tayvan'dan resmi bilgi gelmedi

Tayvan Dışişleri Bakanlığı ise Pelosi'nin adayı ziyaret edeceğine dair herhangi bir bilgi paylaşmadı. 

Başkent Taipei'de konuşan Dışişleri sözcüsü Joanne Ou, "Pelosi'nin Tayvan'a gelip gelmeyeceğine dair yanıt verememelerinin ana sebebinin Pelosi'nin kendisinin bu bilgiyi doğrulamaması" olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Tayvan gazetesi China Times'ın haberinde, Pelosi'nin bugün yerel saatle 22.30'da Taipei'ye geleceği ve geceyi adada geçireceği ileri sürüldü. Haberde, Pelosi'nin ertesi gün Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşeceği, ardından saat 10.00'da adadan ayrılacağını savundu.

Amerikan yayın kuruluşu CNN, dün, biri Amerikalı diğeri Tayvanlı adı açıklanmayan iki hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Pelosi'nin Tayvan'a uğrayacağını ve geceyi burada geçireceğini öne sürmüştü. Bloomberg de Pelosi'nin Tsai ile görüşeceği iddiasında bulunmuştu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin olası Tayvan ziyaretine ilişkin endişeler sebebiyle Asya borsalarında haftanın ikinci işlem gününde sert düşüş yaşandı.Düşüşün, Pelosi'nin ziyaretinin jeopolitik risk algısını artırmasından kaynakladığını belirtildi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Çin'in bağımsızlığını tanımadığı Tayvan'ı ziyaret edeceğine dair söylentiler, Temmuz ayı içerisinde giderek arttı. 82 yaşındaki Demokrat siyasetçinin Tayvan'a gitmesine ABD yönetimi de mesafeliydi. Başkanı Joe Biden Nancy Pelosi'yi ziyaretten vazgeçirmeye çalıştı, "Ordu bunun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyor" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Alarma geçen Çin ordusu, muhtemel bir ziyaretin 'ciddi sonuçları olacağı' uyarısında bulundu, kayıtsız kalmayacağını açık şekilde ilan etti. Bir Çin ordu sözcüsü, askeri bir tepki bile gösterebilecekleri uyarısını yaptı: "Eğer ABD tarafı ısrarını sürdürürse, Çin ordusu asla boş oturmayacak ve güçlü önlemler alacak."

Temmuz ayının sonunda bir ABD savaş gemisi Güney Çin Denizi'nde göründü, tansiyon hiç olmadığı kadar zirveye tırmandı. Dahası, Çin ordusu Tayvan Boğazı'na savaş gemilerini gönderdi. Tam Tayvan'ın karşısında yer alan Fujian açıklarında gerçek mermiler ateşlendi.

Çin'in resmen yer aldığı son iki savaştan önce kullandığı 'Sizi uyarmadığımızı söylemeyin' sloganı, yeniden gündeme sokuldu. Slogana geniş şekilde yer veren Çin'in resmi yayın organı Global Times, 1962'deki Hindistan savaşı ve 1979'daki Vietnam çatışmasını hatırlattı.

Haberin Devamı