Gazete Vatan Logo

‘Papaz darbeyi önceden biliyordu’

FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD’li papaz Andrew Craig Brunson hakkındaki iddianamede, çok çarpıcı suçlamalara yer verildi

‘Papaz darbeyi önceden biliyordu’

9 Aralık 2016’da terör örgütleri FETÖ ve PKK’dan tutuklanan ABD’li din adamı Andrew Craig Brunson hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan ve İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, hakkında “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle 15, “devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek” suçlamasıyla 20 yıla kadar olmak üzere toplam 35 yıl hapis cezası istenen Brunson’un FETÖ’nün üst düzey yöneticileri ile bağlantısı vurgulandı.

‘Temmuz’da deprem olacak’

FETÖ’nün darbe girişiminden Brunson’un önceden haberi olduğuna ilişkin delillere değinilen iddianamede, “Dua” kod adlı gizli tanığın ifadeleri de yer aldı. Gizli tanık, Brunson ve arkadaşlarının ülkede bir zelzele yaşanacağını söyleyerek, irtibatı bulunan kişilere askerlerin kullandığı özel bir takım hayati idame malzemelerini verdikleri, zelzeleden kasıtlarının askeri darbe girişimi olduğunu belirtti. Başka bir soruşturmada ifadesi alınan “Ateş” kod adlı gizli tank ise, örgütün şifreli haberleşme programı Eagle’dan Mayıs ya da Haziran 2016’da FETÖ mensuplarına “Temmuz’da İstanbul’da çok büyük bir deprem olacak, herkes kılık kıyafetine dikkat ederek yatsın” şeklinde mesaj atıldığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Sonunda biz kazanacağız’

Tüm bu ifadelere işaret edilerek, “Bu olayların (darbe girişimi kastedilerek) önceden Brunson ve arkadaşları tarafından bilindiği, bu kapsamda olası böyle bir faaliyet sonrasında gerekli tedbirleri aldıkları, bunun sonucu kendilerinden olan insanlara karşı koruma içgüdüsüyle hareket ettikleri değerlendirilmektedir” denildi. İddianamede, sanığın ABD’li bir askere gönderdiği 15 Temmuz darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesajı da yer aldı: Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa’ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız.

Haberin Devamı

‘Kürtçe İncil’

İddianamedeki gizli tanık ifadelerinde CIA bağlantılarına dikkat çekilen Brunson’un ayrıca, Suriye’nin Kobani kenti ve Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine gittiği, hatta patlama sırasında orada olduğu, PKK sempatizanlarıyla örgütün sözde renklerini temsil eden bez parçalarıyla çektirdikleri fotoğrafları sosyal medyadan paylaştığı ve bu bölgelere kargoyla Kürtçe İncil gönderdiği öne sürüldü. Brunson’un Kürtleri Hristiyanlaştırma konusunda misyonerlik yaptığı iddia edildi.

Emre Uslu bağlantısı

İddianamede, Brunson’un fikir birliği yaptığı arkadaşlarından birinin 2011’de tartıştığı Türk vatandaşına, “Polis şefi Emre Uslu ve arkadaşları Türkiye Cumhuriyeti’nin sahibidir, onların sahibi de Amerikalılardır” ifadesini kullandığına değinilerek, Uslu’nun ABD bağlantısına vurgu yapıldı.