Gazete Vatan Logo

Ofiste uyuyan Twitter yöneticisi kovuldu! Viral fotoğraf kurtaramadı

Hafta sonu ofisteki yer yatağında uyurken çekilmiş fotoğrafı sosyal medyayı sallayan Twitter yöneticisi, haftalar sonra işten çıkarıldığını bilgisayar sistemlerine erişiminin engellendiğini görünce anladı. Twitter kullancıları ise Elon Musk'ın 'dalkavuğu' olmakla suçladıkları Esther Crawford'a öfke kustu.

Ofiste uyuyan Twitter yöneticisi kovuldu! Viral fotoğraf kurtaramadı

Sarsıntılı bir yıl geçiren sosyal medya devi Twitter, Elon Musk'ın yönetimi devralmasıyla dünya gündeminden düşmedi. Twitter binasına elinde lavaboyla giren Musk bir dizi radikal değişiklik ve skandala imza attı, eriyen serveti rekor kırdı.

Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan 51 yaşındaki Musk, Mayıs ayında anlaşmayı askıya aldığını duyurdu. Birçok krizin yaşandığı satın alma süreci tamamlandığında, takvimler Ekim 2022'yi gösteriyordu.

Şirketi resmen aldığı gün ilk attığı tweet 'Kuş artık özgür' olan Musk'ın Twitter'daki ilk günleri tam bir kaostu. Hesap askıya alma gibi kararları bir konseyin vereceğini söyleyen milyarder iş insanı Elon Musk, karlılık oranını artırmak için aylık sekiz dolar ödeyen herkese mavi tık vereceğini ilan etti.

Donald Trump ve Kanye West gibi tartışmalı isimlerin Twitter'a dönüşüne izin veren, kararsız seçmene Cumhuriyetçi Parti'yi destekleme çağrısı yapan milyarder iş insanı, kendisiyle ilgili haberler yapan gazetecilerin hesaplarını askıya aldırdı.

2022 sona ererken Elon Musk Twitter'da eşi benzeri görülmemiş bir anket düzenledi. O dönem sayısı 122 milyon olan takipçilerine "Twitter yöneticiliğini bırakayım mı?" diye soran Elon Musk’un anketine, 17 milyonu aşkın oy verildi. Yüzde 57,5'i 'Evet' tercihinde bulunmasından iki gün sonra Musk sosyal medya devinin CEO'luğunu bıraktı.

SERVETİ 165 MİLYAR DOLAR ERİDİ, TARİHE GEÇTİ

Haberin Devamı

Yanı sıra Twitter'da paylaşımların görüntülenme sayılarını herkese açık hale getiren Musk'ın serveti ise tüm bunlar yaşanırken eriyordu. Milyarder ismin servetinde önemli bir paya sahip olan Tesla hisseleri, Twitter'ın satın alımı sonrası düşüş yaşadı.

Elon Musk, geçtiğimiz yıl yaşadığı büyük kayıplarla tarihteki en büyük kişisel servet kaybı rekoruna ismini yazdırdı. Guinness Dünya Rekorları web sitesi, Musk’ın servetinin Kasım 2021 ile Aralık 2022 arasında yaklaşık 165 milyar dolar eridiğini duyurdu.

Tesla'nın patronu, dünyanın en zengin insanı konumunu, Aralık ayında, Louis Vuitton ve Dior’un sahibi olan Fransız lüks tüketim markası LVMH'nin CEO'su Bernard Arnault'a kaptırdı. Tesla hisselerinin değeri, 2022'de yaklaşık yüzde 65 azaldı.

Haberin Devamı

Twitter ofisleri de kaynıyordu. Musk'ın şirketi devralır almaz birim yöneticilerinden işine son verilecek çalışanların listesini istediği, Amerikan medyasına yansıdı. İş insanı bu haberleri yalanlasa da, ilk hafta sonunda 7500 Twitter çalışanının yarısının şirketle ilişkisi kesildi.

BBC'nin Kuzey Amerika Teknoloji Muhabiri James Clayton, "Şirketi 44 milyar dolara satın alan birinin, bu kadar büyük bir çalışan grubunu kovmaya neden ihtiyaç duyduğu merak uyandırdı" deyip ekledi:

Zamanlama da öyle… Kimlerin kovulacağına ilişkin değerlendirme nasıl bu kadar hızlı yapıldı? Çalışanlara bir email alacakları duyuruldu ancak çok sayıda çalışana bu ulaşmadı. Twitter ofislerinin, kritik birimlerdekiler dışında tüm çalışanlara kapatıldığı haberleri yapıldı. Çalışanlar şirket için hesaplarına giremedi.

ANINDA VİRAL OLDU

Dahası, çalışanlar için katı kurallar getiren Elon Musk mesai saatlerini uzattı, Twitter merkez binasına yataklar getirildi. Orta düzey çalışanlardan Esther Crawford, ofisteki yer yatağında uyurken çekilmiş fotoğrafını Twitter hesabından "Ekibiniz son teslim tarihlerini belirlemek için gece gündüz uğraşırken bazen #SleepWhereYouWork (Çalıştığınız yerde uyursunuz)" mesajıyla paylaştı.

Sosyal medyada anında dolaşıma giren ve büyük tepki çeken fotoğraf, 2023'ün ilk günlerinde 39 yaşındaki Crawford'un hayatını değiştirdi. Elon Musk tarafından terfi ettirilen Esther Crawford, Mavi Tık onayını da kapsayan Twitter Blue hizmetini denetleyen yönetici oldu.

Twitter'daki fırtına dinmiş gibi görünürken, bu kez Amerikan New York Post gazetesi sıra dışı bir haber yayımladı. Habere göre, haftalar önce ofiste uyuduğu fotoğraf viral olan Esther Crawford Twitter'dan kovuldu.

200 kişinin işten çıkarıldığı yeni operasyonda, 39 yaşındaki yöneticinin de ismi vardı. New York Post'a konuşan kaynaklara göre, Esther Crawford ve diğer ürün yöneticileri kovulduklarını hafta sonu şirketin bilgisayar sistemlerine erişimlerinin engellendiğini görünce anladı.

Haberin Devamı

Twitter hesabından yeni mesajlar paylaşan Crawford, bu kez Elon Musk'a öfkeliydi. Twitter'ın sahibine sadakatine rağmen kovulmaktan kurtulamadığını yazan yüzlerce kullanıcıya yanıt veren yönetici, sıkı çalışmasının bir hata olduğunu yazdı.

Theodore Roosevelt'in ünlü sözüne atıfta bulunan Esther Crawford, "Yuhalayanlar ve alay edenler mutlak surette kenardan izleyenlerdir, arena değildirler" mesajını paylaştı.

New York Post, takipçileri tarafından eleştiri yağmuruna tutulan yöneticinin bazıları tarafından 'dalkavuklukla' suçlandığını belirtiyor.

Gazete ayrıca, geçtiğimiz yıl sonbaharda Twitter'ın kontrolünü ele alan Elon Musk'ın sekizinci kez işten çıkarmaya imza attığını hatırlatıp 7 bin 500 olan çalışan sayısının halihazırda yaklaşık 2 bine düştüğünü aktardı. Çalışanların yüzde 73'ünü kovan Elon Musk'ın şirketi, yıllık 1,2 milyar dolarlık faiz ödemesi yapmak zorunda. Elon Musk döneminde Twitter'ın devasa gelir kaybına uğradığı biliniyor.

Haberin Devamı