Gazete Vatan Logo

Nijeryalı kayıp kızlar için dünya seferber oldu

Nijerya’da Boko Haram örgütünce kaçırılan 276 kızın bulunması için aralarında ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın da bulunduğu 37 ülke terörle mücadele ekiplerini harekete geçirdi.

Nijerya’da ‘batılı eğitim veren’ okullarda eğitim gördükleri gerekçesiyle 14 Nisan tarihinde El Kaide bağlantılı Boko Haram örgütünce kaçırılan 276 kız için küresel anlamda farkındalık hareketi ‘Bring back our girls’ (Kızlarımızı geri verin) tüm dünyayı etkiledi. Her geçen günün kızların güvenliği açısından tehlike oluşturduğuna dikkat çeken aktivistler bu hafta başında başkent Abuja’daki meclis binasına yürümüş ve kızlarının kurtarılmasını talep etmişlerdi.

Çin de destek veriyor

ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın Nijerya lideri Goodluck Jonathan’a yardım teklifinde bulunarak tüm kamuoyunu harekete çağırması üzerine uluslararası bir operasyon başlatıldı. ABD, bölgeye asker ve rehine pazarlığında uzman sivil kişilerden oluşan özel bir heyet gönderirken, İngiltere, SAS (İngiliz hava komandoları) ve özel kuvvetlerden oluşan bir destek ekibi sağladı. Kız öğrencilerin yerinin tespit edilmesi için Çin de uydu görüntüleriyle Nijerya’ya destek olacak. Fransa Dışişleri Bakanlığı ise özel bir istihbarat ekibi gönderecek . Aramalara 32 Afrika ülkesi de destek verecek.

Para ödülü konuldu

Boko Haram militanları hafta içi yayınladıkları videoda “Kızları satıp evlendireceğiz. Müslümanlara eziyet eden Hristiyan dünyasından intikamımızı alacağız” demişti. Nijerya polisi, ülkede 2009’dan beri çok sayıda kanlı saldırı gerçekleştiren örgüt üyelerinin yakalanması ve kızların sağ salim evlerine dönmesi için bilgi verecek kişilerin 300 bin dolar ile ödüllendireceğini duyurmuştu.

Türk Dışişleri: Lanetliyoruz

Dışişleri Bakanlığı, Nijerya’da kız öğrencilerin kaçırılmasını şiddetle kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu eylem, terörizmin, çocuk ve gençleri hedef alan karanlık yüzünü ve alçaklığını bir kez daha gözler önüne sermektedir” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, öğrencilerin halen salıverilmemiş olmasından derin kaygı duyulduğu belirtilirken, “Ülkemizde ve uluslararası camiada büyük infial yaratan bu menfur eylemi gerçekleştirenleri lanetliyoruz. Kaçırılan öğrencilerin derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Haberin Devamı