Gazete Vatan Logo

Moskova: Etkimizi kaybettik

Kremlin, Kiev’in sürdürdüğü operasyon ve Odessa kentindeki kanlı olaylardan sonra, Ukrayna’nın doğusunda bulunan Rusya yanlıları üzerindeki etkilerini kaybettiklerini duyurdu.

Rusya, Kiev yönetiminin ayrılıkçı hareketleri bastırmak için sürdürdüğü askeri operasyon ve önceki gün Odessa kentinde 46 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar sonrasında, Rus yanlısı grupları silah bırakmaya ikna edemeyeceği uyarısında bulundu.

Rusya lideri Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, “Şu andan itibaren, hayatlarına direkt tehdit olduğu için bu insanları silah bırakmaya ikna etmemiz mümkün değil” diye konuştu. ABD ve Avrupa Birliği, Cenevre’de varılan anlaşma gereğince Moskova’dan Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçıları silah bırakmaya ikna etmesini istiyordu.

Odessa kentindeki kanlı olaylardan Kiev yönetiminin ve onların Batılı destekçilerinin sorumlu olduğunu öne süren Peskov, böyle bir ortamda Ukrayna’da ay sonunda cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlemenin “absürt” olacağı yorumunu yaptı.

‘Durmayacağız’

Önceki gün Slavyansk’a harekat düzenleyen Kiev yönetimiyse, terörle mücadele operasyonunun genişleyerek süreceğini duyurdu. Ordu güçleri, dün Kramatorsk Kasabası’na operasyon düzenlerken, Andreevka Köyü yakınlarında da Rus yanlılarıyla çatıştı. Kramatorsk’taki televizyon kulesinin kontrolünü ele geçiren askerlerin, Andreevka’da 1 sivili öldürdüğü, 9 kişiyi de yaraladığı öne sürüldü.

Odessa’da durum gergin

Odessa’da Kiev yanlılarınca yakılan sendika binasında hayatını kaybeden Rus yanlılarının sayısı 46’ya ulaşırken, Ukrayna yönetimi ölenler için 2 günlük ulusal yas ilan etti. Polisin itidal çağrısı yaptığı kentte olaylara karıştığı tespit edilen 144 kişi tutuklanırken, Rus yanlıları dün yanan sendika binasını kordon altına alan güvenlik güçleriyle çatıştı. Kiev, olayların arkasında Moldova’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Transdinyester bölgesinden kente gelen milislerin bulunduğunu iddia etti.

AGİT gözlemcileri serbest bırakıldı

Ayrılıkçıların günlerdir Slavyansk’ta rehin tuttuğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) 7 yabancı askeri gözlemcisi, Rusya lideri Putin’in temsilcisi Vladimir Lukin’in girişimleriyle serbest bırakıldı. Rus yanlıları, gözlemcilerin iyi niyet göstergesi olarak serbest bırakıldıklarını duyurdu. Gözlemciler, AGİT’den gelen bir heyetle, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Lukin tarafından Slavyansk dışında bir kontrol noktasında teslim alındı.

Haberin Devamı