Gazete Vatan Logo

Merkel için mini referandum

Almanya’da bugün 3 eyalette yapılacak parlamento seçimleri, Başbakan Angela Merkel’in sığınmacı politikası açısından bir halk oylaması niteliği taşıyor

Merkel için mini referandum

Sadece eyalet parlamentosu seçimleri gibi görünse de bugün üç eyalette yapılacak seçimler, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sığınmacı politikası konusunda bir nevi referandum olarak görülüyor. Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) oy kaybetmesi ve sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yükselişi Merkel’in siyasi açıdan sonunu getirebilir.

Alman Deutsche Welle ajansına göre Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz ve Saksonya-Anhalt’da yaklaşık 12 milyon 600 bin seçmenin sandık başına çağrıldığı seçimler bugün yapılacak. Eyalet seçimlerindeki oyların federal politikalar üzerindeki ağırlığı hiç bu kadar fazla olmamıştı. Eğitim, asayiş gibi klasik konular, sığınmacı politikalarının gölgesinde kaldı.

Merkel’in açık sınır politikasında ısrarlı tutumu aylardır siyasette çalkantılar yaratıyor. Muhalefetin büyük bölümü bu kararlı duruşu için Merkel’i alkışlarken, kendi partisi ve kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) içinde üçte birlik kesim açıkça ayaklanmış durumda. CSU konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıma tehdidinde bile bulundu.

Haberin Devamı

En büyük korku AfD

Alman Cumhuriyet tarihinde hiçbir şey yapmadan AfD kadar hızlı yükselen bir parti hiç olmamıştı. Parti halihazırda beş eyalet parlamentosuna girmiş durumda. Kamuoyu araştırmacıları AfD’nin üç eyalette de yüzde 10 oy oranını aşacağı öngörüsünde bulunuyor.

Sünnet ve ezan yasağı istiyor

Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi, Yahudi ve Müslüman erkek çocukların sünnetinin yasaklanmasını istiyor. AfD ayrıca, minarelerin ve ezanın da yasaklanmasından yana. Bild gazetesinde yer alan habere göre, AfD parti programı taslağına aldığı her iki konuyu 30 Nisan’da Stuttgart’ta yapılacak genel kongrede karara bağlayabilir. Almanya’ya sığınmacı akınıyla birlikte oy oranı hızla artarak yüzde 10’un üzerine çıkan AfD, sünneti temel insan haklarının ağır ihlali olarak görüyor. Sağ popülist partiye göre, insanlık onurunu zedeleyen sünnet, çocukların vücut bütünlüğüne zarar verdiği gibi özgür karar verme haklarını da zedeliyor. AfD’nin parti programı taslağında, minareler ve ezan İslamiyet’in bir güç sembolü olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı