Gazete Vatan Logo

Mars'ta akan su ihtimali!

Mars'ın yörüngesinden çekilen fotoğraflarda, akan sular tarafından bırakıldığı düşünülen mineral izlerine rastlandı.

Mars'ta akan su ihtimali!

NASA'nın Mars yörüngesinde bulunan uzay aracı Orbiter'ın, kızıl gezegende hâlâ sıvı halde bulunan su olabileceğine dair "güçlü belirtiler" bulduğu açıklandı. Bilim insanları uzay aracının çektiği fotoğraflarda, Mars'ın eğimli bölgelerinde 'parmağa benzer' izler olduğunu belirttiler.




Daily Mail'in haberine göre, gezegenin yüzeyinde su olduğuna dahil ellerinde henüz "açık delil" bulunmadığını belirten uzmanlar Mars'taki izlerin, akan suların bıraktığı mineraller olduğuna inandıklarını söylediler.

NASA yaptığı açıklamada, "Parmağa benzeyen karanlık izler, Mars'ta sıcaklık yükseldiğinde eğimden aşağıya doğru ilerliyor" diye belirtti.

Mars'ın yüzeyinde su olduğuna dair ipuçları arasında, aynı eğimli bölgedeki demir minerallerinde görülen mevsimsel değişimler ve toprak ısı ölçümlerinin de yer aldığı açıklandı.




Bulguların, tuzlu su ve demir mineralinin karışımı ile oluşan demir sülfat gibi antifrizlerin, mevsimsel olarak Mars'ın yüzeyinde akıyor olabileceğini gösterdiğini belirten bilim insanı Lujendra Ojha, "Mars'ta su bulunduğuna dair açık bir kanıtımız yok. Yine de bu izlerin su olmadan nasıl oluşmuş olabileceğinden emin değiliz" dedi.

Anket

Mars'ta su olabileceğini düşünüyor musunuz?

Evet
Hayır
Fikrim yok