Gazete Vatan Logo

"Korsan Parti" iktidara yakın!

İzlanda’da dört yıl önce kurulan Korsan Parti, bu hafta sonu gerçekleşecek seçimlerden önce yapılan anketlere göre iktidara çok yakın.

"Korsan Parti" iktidara yakın!

Guardian’da yer alan habere göre analistler, 2008’deki finansal krizin ve bu sene ortaya çıkan Panama Belgeleri skandalından sonra, Korsan Parti’nin İzlanda’da birinci ya da az farkla ikinci parti olacağını söyledi.

Parlamentoda 18 ila 20 sandalye kazanacağı tahmin edilen Korsan Parti’nin temel vaatleri ise, doğrudan demokrasi, tamamen şeffaf biçimde yönetilen hükümet, uyuşturucuyu yasallaştırmak ve 2013’te NSA’den sızdırdığı bilgilerle dünyanın gündemine oturan istihbarat uzmanı Edward Snowden’ın iltica talebini kabul etmek.

Yüzde 21 oy alması bekleniyor

Aktivistler ve hackerlar tarafından dört yıl önce telif haklarına karşı yürütülen uluslararası hareketin bir parçası olarak kurulan Korsan Parti, 2013’teki seçimlerde yüzde beş oy alarak, 63 sandalyeli İzlanda parlamentosu Althingi’de üç sandalye kazanmıştı.

Bu hafta yayınlanan bir ankete göre ise, Korsan Parti’nin yaklaşık yüzde 21 oy alması bekleniyor. Sakinlik ve huzur ülkesi olarak anılan İzlanda’da ikinci sırada ise yüzde 19 oy oranıyla Sol-Yeşiller Partisi yer alıyor.

Haberin Devamı

2015 yılının mart ayında yapılan araştırmalara göre partinin gördüğü kamuoyu desteği yüzde 23.9’du.

Sağ ve merkez partiyle koalisyon masasına oturmayacak

Merkez sağ Özgürlük Partisi ve merkez İlerici Parti ile koalisyon masasına oturmayacağını açıklayan Korsan Parti, seçimden önce ittifak kurulmasını seçmenlerin ‘oylarının ne anlama geldiklerini bilmesi gerektiği’ gerekçesiyle önermişti.

İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson’un istifasının ardından gerçekleşecek seçimler öncesinde nisan ayında Korsan Parti destekçileri bir miting düzenleyerek başbakanın istifasını talep etmişti.

Korsan Parti Türkiye’de de var

İngiltere, İsveç ve Almanya gibi pek çok ülkede yapılanması olan Korsan Parti’nin, Türkiye’de de kurulması yönünde girişimler oldu. Parti projesiyle ilgili tartışma, hareket ve etkinlikler mail grubu üzerinden devam ediyor ve herkesin katılımına açık. Partinin Türkiye’deki yapılanmasınınsa yönetim kadrosu bulunmuyor ve kadro kurmak yerine tüm kararların korsanların kendilerince alınmasını destekliyor. Partinin resmi Twitter hesabıysa şöyle: @korsanparti

Haberin Devamı